Дерипаска фінансує найманців, які приймають учать у війні з Україною

Економіка Новини
Дерипаска фінансує найманців, які приймають учать у війні з Україною

Вояки добровольчого батальйону “Сокіл”, який є частиною російських військових сил (входить до 108-го десантно-штурмового полку) і які приймають участь у російсько-українській війні отримують доплату від спонсора у розмірі 100 тисяч рублів на місяць. Фінансує найманців російська алюмінієва компанія “Русал”. Про це йдеться у розслідуванні видання “Важливі історії“.

“Ми спочатку працюємо [в нашій компанії] за день до укладення контракту [з Міноборони], а потім укладаємо трудовий договір, і у нас з’являється основа для виплати премії своєму співробітнику, який відправився на СВО. Така схема”, — розповів рекрутер, який представився Віктором Федоровичем (журналіст видання представився йому рекрутом). Що це за спонсор, від якого, як їдуть доплати Віктор Федорович не говорить.

Але телефонні номери, які “Сокіл” у своєму телеграмі вказує для бажаючих записатися на війну, належать компанії “Русал менеджмент”. Це 100%-я дочка “Русалу” — однієї з найбільших компаній Росії, головним власником якої є Олег Дерипаска. “Русал менеджмент”, на телефони якого йдуть дзвінки від добровольців, управляє “Русалом” (можна сказати, є її генеральним директором). На неї же записаний номер, який Віктор Федорович дав рекруту “Важливих історій” для вирішення питань з подальшого працевлаштування.

Один з найманців на ім’я Ігор Сергієнко з жовтня 2022 року — а саме тоді, за його словами, він вступив у “Сокіл” — працює в приватному охоронному підприємстві “Руслан”. У банківській виписці найманця, з якою ознайомилось видання, прямо вказується, що компанія утримає найманців: “Виплата грошових коштів особі що проходить військову службу за контрактом” — така мета платежу стоїть проти низці імен, включаючи Сергієнка.

ПОП “Руслан” міцно пов’язаний з Дерипаскою — в минулому році дві афілійовані з бізнесменом компанії були його єдиними клієнтами, від яких він отримав близько 90 млн рублів.

Пролистуючі чати “Сокіла”, видання знайшло ще як мінімум двох найманців, які працевлаштовані у Дерипаски. Один — Олексій Купрієв, позивний Капа, в телеграмі виступає як командир батальону “Сокіл-2”. Капа воює з 2014 року, є відео, де він про це розповідає. Другий — Владислав Оленич. Купрієв і Оленич працюють в краснодарській компанії “Аеротермінал”, яка займається будівництвом і ремонтом аеропортів в Краснодарі, Анапі і Красноярську. 70% компанії належить заснованій Дерипаскою компанії “Аеродинаміка” (до введення санкцій проти бізнесмена вона називалася “Базел Аеро”). “Аеродинаміка” керує аеропортами в Сочі, Краснодарі та Анапі.

Сам Дерипаска знаходиться під санкціями. Але “Русал”, чиї менеджери зараз рекрутують найманців на війну з Україною, від санкцій звільнили після того, як Дерипаска знизив свій частку в компанії нижче контрольної. У липні Європейська асоціація алюмінієвої промисловості European Aluminium у своєму меморандумі відзначила, що слід відмовитися від введення санкцій проти “Русала”, так як він сильно інтегрований у світову економіку.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢