Польщі вигідне стратегічне економічне партнерство з Україною

Економіка Новини
Польщі вигідне стратегічне економічне партнерство з Україною

Польщі вигідне стратегічне економічне партнерство з Україною, оскільки від початку повномасштабної війни 2022 року до кінця травня 2023 року її експорт в Україну становив майже EUR14 млрд, що відповідає третині експорту Європейського Союзу та у 2,5 раза перевищує експорт Німеччини, повідомив член Єврокомісії (ЄК) із сільського господарства Януш Войцеховський, пише “Інтерфакс-Україна“.

“Від початку війни 2022 року до кінця травня 2023 року Польща експортувала в Україну товарів на суму приблизно EUR14 млрд, а імпортувала – на суму приблизно EUR8,2 млрд. Польський експорт в Україну 2023 року становитиме 1/3 експорту ЄС-27, що у 2,5 раза більше, ніж у Німеччини”, – написав він у твіттері.

Войцеховський порекомендував бачити в польсько-українських відносинах не тільки стратегічне політичне партнерство, а й “стратегічне економічне партнерство, поки що дуже вигідне для Польщі”.

“Це не змінює того факту, що інтереси фермерів у цих відносинах перебувають під загрозою і потребують захисту”, – додав він.

Як повідомлялося, влада Польщі, зокрема прем’єр-міністр Матеуш Моравецький і міністр сільського господарства Польщі Роберт Телуш, наполягає на продовженні Європейською Комісією обмежувальних заходів на імпорт з України пшениці, ріпаку, кукурудзи та соняшнику. Якщо цю ініціативу не буде підтримано, Польща має намір запровадити односторонню заборону на імпорт українських сільгосптоварів і сподівається, що її дії можливо підтримають деякі сусідні країни. З квітня 2023 року проти імпорту українських агротоварів, крім Польщі, виступають Угорщина, Словаччина, Болгарія і Румунія.

Під час переговорів 2 серпня аграрних міністрів Польщі та України Роберта Телуша і Миколи Сольського, польська сторона аргументувала свої вимоги збільшенням транзиту українських агротоварів, який у лютому 2023 року становив 114 тис. тонн, а в червні – 260 тис. тонн.

Аграрні міністри домовилися найближчим часом обговорити заходи щодо полегшення транзиту українських зернових у морські порти низки європейських країн. Україна готує проєкт детальних рішень для колективного обговорення.

Новини

20 Вересня 2024

МАГАТЕ ухвалило резолюцію з вимогою повернути ЗАЕС під контроль України 

Україна домовилася з ЄС про створення резерву дизелю

Через українсько-словацькі переходи передано майже 6 млн тонн руди

У серпні РФ скоротила морський експорт нафтопродуктів

У серпні Бразилія збільшила виробництво та споживання сталі

До кінця року Україна може експортувати 100 млн куб м біометану

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 4,1%

Аукціони по імпорту електроенергії на міждержавному перетині мають бути довгостроковими

Польський суд скасував рішення про початок процедури банкрутства Liberty Czestochowa

Україна з початку року збільшила імпорт плоского прокату до 664,29 тис. тонн 

AМКР скаржиться на високі ціни на електроенергію в Україні та несприятливі ринки

Каметсталь у вересні планує відвантажити понад 90 тисяч квадратної заготовки

Гарантований покупець через суд вимагає від Енергоатому 14 млрд грн

Імпорт сталевих труб до Грузії з Туреччини у січні-серпні зріс на 79,1%

Клієнтам Укрзалізниці потрібні економічно обґрунтовані тарифи

Росія втратила одного з найбільших покупців вугілля в Азії

ВСІ НОВИНИ ⇢