Західні союзники мають допомогти Україні з повним розблокуванням портів

Економіка Новини Транспорт
Західні союзники мають допомогти Україні з повним розблокуванням портів

Зернова угода була помилковою: її існування дало Росії юридичні повноваження блокувати весь український експорт, крім зерна, що серйозно обмежило здатність України брати участь у міжнародній торгівлі. Тому зараз західні союзники мають допомогти Україні забезпечити вільний експорт усіх товарів, а не лише зерна. Про це заявив екс-посол США в ОБСЄ Джеймс Гілмор.

“Зернова угода значно підірвала економіку України, яка значною мірою залежала від морського експорту. Тільки у 2022 році ВВП України скоротився майже на 30%, і країні довелося покладатися на економічну допомогу іноземних партнерів та міжнародних організацій, щоб запобігти натиску Росії та розпочати контрнаступ” , – вказав експерт.

Він підкреслив: Росія використовує Чорне море як знаряддя війни, тому колишні умови та зернова угода не повинні продовжуватися.

“Натомість міжнародні прихильники повинні вимагати повного захисту перевезення через Чорне море всіх українських товарів, а не тільки зерна. Це дасть Україні 20 мільярдів доларів: таке суттєве вливання готівки значно зменшило б економічний тягар для іноземних союзників”, – наголосив Гілмор.

На його думку, для повного розблокування портів партнери України мають створити надійний та ефективний механізм страхування ризиків для забезпечення безпеки суден, які прямують до українських портів та з них.

Крім того, члени НАТО повинні посилити санкції проти Росії за будь-які терористичні дії в Чорному морі проти українських судів. Росія ж, безумовно, намагатиметься такої реакції Заходу уникнути.

“Захід має визнати: зернова угода раніше не працювала належним чином, а тепер досягла точки неповернення. Наступним напрямком має стати тісна співпраця з НАТО, щоб забезпечити безпечне транспортування всіх українських торговельних суден, а не лише тих, що перевозять зерно. Тоді Україна зможе фінансувати свої військові дії, не покладаючись на своїх друзів на Заході”, – резюмував експерт.

Як відомо, раніше американський дипломат Курт Волкер закликав країни НАТО давати військову відповідь у разі, якщо РФ атакуватиме комерційні судна у міжнародних водах Чорного моря, адже такі дії є актом піратства.

У свою чергу, віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков заявив, що Україна потребує вільного морського експорту, і закликав міжнародне співтовариство об’єднатися для розблокування українських портів.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢