МЕА оголосила про початок кінця ери викопного палива

Новини ТЕК
МЕА оголосила про початок кінця ери викопного палива

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявляє, що світ перебуває на “початку кінця” ери викопного палива. Організація прогнозує, що попит на нафту, природний газ і вугілля досягне піку до 2030 року. Про це йдеться у колонці глави МЕА Фатіха Бірола на Financial Times.

За новими прогнозами МЕА, споживання трьох основних видів викопного палива почне скорочуватися в цьому десятилітті через швидке зростання відновлюваної енергії та поширення електромобілів.

“Ми є свідками початку кінця ери викопного палива, і ми повинні підготуватися до наступної ери. Це показує, що кліматична політика працює”, – зазначив глава МЕА Фатіх Бірол.

Біроль привітав “історичний поворотний момент”, але закликав політиків зробити більше для прискорення енергетичного переходу та скорочення викидів, незважаючи на політичні перешкоди декарбонізації.

Уряди в усьому світі збільшили інвестиції у відновлювані джерела енергії у відповідь на зміну клімату та енергетичну кризу, викликану вторгненням Росії в Україну, але багато хто зіткнувся з негативною реакцією через витрати під час кризи вартості життя.

Бірол також наголосив на “структурних зрушеннях” в економіці Китаю, коли вона переходить від важкої промисловості до менш енергоємних галузей і послуг.

“За останні 10 років на Китай припадала приблизно одна третина зростання світового попиту на природний газ і дві третини зростання попиту на нафту. Сонячна, вітрова та ядерна енергія з’їсть потенційне зростання використання вугілля в Китаї”, — зазначив Бірол. 

Керівник МЕА додав, що політики повинні бути “спритними”, щоб адаптуватися до енергетичного переходу, і стверджував, що його можна прискорити за допомогою “сильнішої кліматичної політики”, незважаючи на занепокоєння в західних столицях терпимістю виборців до швидких змін.

За словам Бірола, нафтові та газові компанії, які не погоджуються з прогнозами МЕА, можуть маніпулювати суспільною думкою або просто неправильно оцінювати ринок.

“Нові великомасштабні проєкти використання викопного палива несуть не тільки значні кліматичні ризики, але й значні фінансові ризики”, – попередив Бірол.

Новини

16 Травня 2024

Thyssenkrupp скоротила квартальний збиток майже утричі

Суха Балка оновлює обладнання шахти Ювілейна

Туреччина відправляє до ЄС російську нафту, видаючи її за свою

Порт Констанца отримає інвестиції у розмірі 130 млн євро

Thyssenkrupp повідомила про збитки

Байден збільшив мито на китайські сонячні панелі

В Україні ввечері знову обмежать електроенергію для промислових споживачів

Окупанти обстріляли одну з шахт у Донецькій області

Концерн Rheinmetall побудує в Україні підприємство з виробництва ППО 

Відключення електроенергії триватимуть до вересня і точно будуть зимою

Наступні два роки українці житимуть з дефіцитом електроенергії

У світі продовжує зростати попит на викопне паливо

Відвантаження плоского прокату за кордон зросло на 87,6%

CEO Cleveland-Cliffs переконаний що уряд не схвалить пропозицію Nippon Steel щодо купівлі U.S. Steel

Єврокомісія поліпшила прогноз зростання економіки ЄС у 2024 році

У квітні відвантаження феросплавів зросли вперше з початку року на 209%

ВСІ НОВИНИ ⇢