Україні після війни на відновлення інфраструктури знадобиться 3,5 млн тонн сталі

Економіка Новини Теми дня
Україні після війни на відновлення інфраструктури знадобиться 3,5 млн тонн сталі

Україні для відновлення житла і соціальної інфраструктури, зруйнованих унаслідок російського вторгнення, знадобиться близько 3,5 млн тонн сталі, підрахували в мережі сервісних металоцентрів групи “Метінвест” – “Метінвест-СМЦ”.

При цьому уточнено, що на такій оцінці заснована концепція відновлення країни “Сталева мрія” від “Метінвест-СМЦ” – збутової компанії групи “Метінвест”.

Деталізована концепція була представлена на II Архітектурно-будівельному Business Forum “Відновлення України. Трансформація і модернізація” в Києві. Представники влади та бізнесу, зокрема забудовники, девелопери, архітектори та банки, обговорювали питання об’єднання зусиль для якнайшвидшого відновлення України за принципом Build Back Better.

“За нашими розрахунками, на відновлення житла і соцінфраструктури зараз знадобиться близько 3,5 млн тонн сталі. Ми брали до уваги обсяги зруйнованих будівель – а таких зараз понад 65 тис. – і середню металоємність цих об’єктів. Відновлення потребуватиме часу – це перспектива 5-10 років, тому ми також враховували середні річні показники споживання металу. Сталь на відновлення є, і “Метінвест” готовий забезпечити потреби країни в металі”, – повідомила під час форуму керівниця проєктного офісу будівельного сектору “Метінвест-СМЦ” Тетяна Скрипка, яку цитує пресслужба.

Під час презентації “Сталевої мрії” відбулося докладне ознайомлення з prefab-технологіями, що становлять основу проєктів житла та соціальної інфраструктури – будівництвом із попередньо виготовлених на заводах великих елементів – сталевих модулів, каркасів і платформ. Крім технологій і планувальних рішень, “Метінвест-СМЦ” представив готовий дизайн інтер’єру для кожного типу будівель.

“Сталева мрія” ґрунтується на принципі “будуй українське” і об’єднує різних вітчизняних виробників. За півроку після першої презентації концепції до неї долучилося близько 50 партнерів – виробників металоконструкцій, дизайнерів, виробників меблів та будматеріалів. Тож громади можуть обирати будь-який рівень оздоблення та наповнення будівель – аж до меблювання та дизайну приміщень.

Ще один фундаментальний принцип концепції – Build Back Better. Він означає, що всі проєкти житла та соціальної інфраструктури вирізняють використання prefab-рішень, прозорість (відкриті кошториси та графіки будівництва), екологічність, модульність, інклюзивність і швидкість будівництва. Наприклад, 1-поверховий будинок можна звести за три місяці, 8-поверховий – за дев’ять місяців, дитсадок або амбулаторію – за чотири місяці, укриття – за місяць, а школу – за рік.

Команда “Сталевої мрії” працює як із місцевими громадами, допомагаючи адаптувати проєкти під їхні потреби, так і з міжнародними фондами, щоб стати постачальниками готових рішень.

До теперішнього часу готовність відновлювати зруйновані об’єкти за проєктами “Сталевої мрії”, окрім Маріуполя, висловила влада ще двох українських міст. Переговори та робота з адаптації проєктів будівель до місцевих умов здійснюються з низкою громад. Крім того, з огляду на великий інтерес до концепції “Сталевої мрії”, особливо з боку іноземних партнерів, проводиться акредитація в деяких міжнародних фондах для затвердження поданих проєктів.

Як повідомлялося, у травні 2023 року “Метінвест-СМЦ” презентував концепцію відновлення країни “Сталева мрія”. Вона передбачає понад 200 готових проєктів будівель на основі трьох сталевих попередньо виготовлених елементів (prefab-рішень): каркаса, модуля і платформи. Це житлова забудова (будинки на 1-8 поверхів, гуртожиток, готель), соціальна інфраструктура (школа, дитсадок, амбулаторія) та інфраструктурні об’єкти (паркінг, спорткомплекс і підземне укриття). Проєкти містять повний пакет документів, зокрема кошторис, графіки будівництва, планування і технічні рішення.

“Метінвест” є вертикально інтегрованою групою з видобувних і металургійних підприємств. Підприємства групи розташовані переважно в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Основними акціонерами холдингу є група “СКМ” (71,24%) і “Смарт-холдинг” (23,76%), які спільно керують ним.

ТОВ “Метінвест Холдинг” – керуюча компанія групи “Метінвест”.

Новини

10 Травня 2024

Європейські металурги побоюються виникнення дефіциту металобрухту

ArcelorMittal розпочала будівництво електродугової печі на іспанському заводі

Україна може повернутись до графіків погодинних відключень електроенергії

Уряд виділяє понад 7 млрд грн на відбудову енергосистеми

Інфляція у квітні уповільнилась до 0,2%

Шмигаль заявив про складну ситуацію в енергетиці і закликав до економії

Виручка від експорту чорних металів наблизилась до 1 млрд дол

Бразилія скорочує експорт чавуну

Морським коридором експортовано 45 млн тонн вантажів

Практика вирішення спорів щодо трансфертного ціноутворення відбувається у несприятливих обставинах – експерт

Україна збільшила імпорт електроенергії на третину, експорт скоротився у 13 разів

Японська J-Power планує здати на металобрухт декілька вугільних блоків ТЕС

У ЄС проведуть повторне розслідування щодо імпорту китайського прокату з полімерним покриттям

В уряді обговорюють можливість підвищення тарифів на електроенергію

Таксі у Вінниці: Зручне та надійне перевезення у місті

Енергетики продовжили обмеження постачання е/е для промисловості

ВСІ НОВИНИ ⇢