ArcelorMittal оголосив про перше промислове виробництво етанолу на заводі у Бельгії

Економіка Металургія Новини
ArcelorMittal оголосив про перше промислове виробництво етанолу на заводі у Бельгії

Сталеливарна корпорація ArcelorMittal оголосила про промислове виробництво етанолу на своєму заводі Steelanol у бельгійському Генті, який є першим в Європі проєктом з уловлювання та використання вуглецю (CCU). Про це йдеться в повідомленні компанії.

Цієї цілі було досягнуто 7 листопада поточного року.

«Перше виробництво в промислових масштабах є важливим кроком на шляху до повного введення в експлуатацію заводу Steelanol. Протягом усього проєкту ArcelorMittal працював зі своїми партнерами LanzaTech, Primetals Technologies і E4tech (наразі ERM)», – йдеться у повідомленні.

Завод Steelanol уловлює промислові гази, що утворюються під час виробництва сталі на заводі ArcelorMittal Gent, і біологічно перетворює їх на етанол, використовуючи процес біорециклінгу вуглецю LanzaTech.

«Технологія LanzaTech працює як пивоварний завод, але замість дріжджів, які споживають цукор, запатентовані бактерії, відомі як біокаталізатори, споживають вуглекислий газ і перетворюють його в основні хімічні складові, такі як етанол», – пояснюють у компанії.

Завод відкрили у грудні минулого року, після чого були проведені пусконалагоджувальні роботи у холодному режимі. Згодом в установку було введено біокаталізатор, щоб запустити ріст мікроорганізмів і перевірити виробництво нових молекул.

У червні поточного року ArcelorMittal та LanzaTech Global повідомили про отримання з флагманської установки перших зразків, що містять етанол.

Протягом останніх кількох тижнів гази з доменної печі були безпечно введені в біореактори, після чого 7 листопада, було отримано першу промислову партію етилового спирту.

Завод Steelanol має річну потужність для виробництва 80 млн л етанолу, що становить близько половини загального поточного попиту в Бельгії. Вартість проєкту складає €200 млн. Завдяки його роботі очікується коротити викиди вуглецю від підприємства у Генті на 125 тис. т на рік. Отриманий етанол можна використовувати для виробництва різних хімічних продуктів, включаючи транспортне паливо, фарби, пластмаси, одяг і навіть парфумерію, таким чином допомагаючи підтримати зусилля з декарбонізації хімічного сектора.

Планується, що Steelanol вийде на повну виробничу потужність до кінця поточного року.

Зауважимо, що фінансування комерційної установки Steelanol було отримано з різних джерел, включаючи уряд Фландрії, федеральний уряд Бельгії та програму досліджень та інновацій ЄС Horizon 2020 згідно з відповідною грантовою угодою. Частину фінансування також було забезпечено позикою Європейського інвестиційного банку.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢