Запоріжсталь знизила собівартість виплавки чавуну

Економіка Металургія Новини
Запоріжсталь знизила собівартість виплавки чавуну

Запорізький металургійний комбінат “Запоріжсталь” знову ввів в експлуатацію установку з вдування пиловугільного палива (ПВП) для зниження собівартості виплавки чавуну.

Згідно з інформацією компанії у Facebook, через нестабільне електропостачання та логістичні обмеження, пов’язані з повномасштабною війною, роботу обладнання було тимчасово зупинено.

“Тепер завдяки команді доменників #Запоріжсталь обладнання знову в строю і працює за рахунок вдування в домни подрібненої фракції вугілля. Використання технології пиловугільного палива знижує собівартість чавуну, не впливаючи на його якість, і підвищує продуктивність запоріжсталівських домен”, – уточнюється в повідомленні комбінату.

Як повідомлялося, комбінат “Запоріжсталь” перейшов на застосування енергоефективної технології вдування ПВП у доменному виробництві в жовтні 2011 року: реалізацію проекту було розпочато в першому кварталі 2008 року, контракт на поставку технології й устаткування було укладено ще в 2006 році з німецькою компанією Küttner.

Комбінат став третім метпідприємством в Україні, яке впровадило у себе технологію вдування ПВП – після Донецького метзаводу (ДМЗ) і Алчевського меткомбінату (Луганська обл.). Технологія передбачає подачу вологого коксу марки ПВП на млини помелу, де вугілля подрібнюють до пилу – частинки розміром менше 90 мікрон. Тут же воно осушується і вдувається в осередок горіння – в горн доменної печі.

“Запоріжсталь” окупила витрати на будівництво установки ПВП вартістю близько 1 млрд грн, зокрема 350 млн грн на спорудження базисного складу вугілля (БСВ), за 1,5 року після введення в експлуатацію. Застосування технології ПВП дало змогу збільшити продуктивність доменних печей у середньому на 10-15%.

“Запоріжсталь” за дев’ять місяців 2023 року скоротила чистий збиток на 91,8% порівняно з аналогічним періодом 2022 року – до 236,623 млн грн з 2 млрд 883,850 млн грн, її чистий дохід за цей період зріс на 9,2%, до 41 млрд 329,014 млн грн. Нерозподілений прибуток на кінець вересня-2023 становив 28 млрд 961,786 млн грн.

“Запоріжсталь” завершила 2022 рік із чистим збитком у розмірі 4 млрд 864 млн 684,828 тис. грн, тоді як у 2021 році отримала чистий прибуток 16 млрд 809 млн 158,412 тис. грн.

“Запоріжсталь” – одне з великих промислових підприємств України, продукція якого широко відома і має попит на внутрішньому ринку та в багатьох країнах світу.

За даними НДУ на третій квартал 2023 року, у власності компанії ТОВ “Київ сек’юрітіз груп” – 24,5003% акцій “Запоріжсталі”, ТОВ “Мідланд Кепітал Менеджмент” (обидва – Київ, зареєстровані за однією адресою) – 11,2224%, Global Steel Investments Limited (Велика Британія) – 12,3466%, Metinvest B.V. (Нідерланди) – 47,0032%.

Раніше повідомлялося, що ефективна частка володіння групою “Метінвест” акціями меткомбінату “Запоріжсталь” залишається на рівні 49,9%.

“Запоріжсталь” перебуває в процесі інтеграції в групу “Метінвест”, основними акціонерами якої є ПрАТ “Систем Кепітал Менеджмент” (71,24%) і група компаній “Смарт-холдинг” (23,76%).

ТОВ “Метінвест Холдинг” – керуюча компанія групи “Метінвест”.

Новини

10 Травня 2024

Профспілка британського заводу Tata Steel проголосувала за страйк

9 Травня 2024

Укрзалізниця має продавати металобрухт якнайшвидше – Гусак

У інвесторів є попит на системи накопичення енергії – Кудрицький

Жеваго отримав нову підозру по справі банку Фінанси та Кредит

США у березні скоротили експорт металобрухту

Україна шукає в ЄС кошти для підтримки збройової промисловості

Мексика продовжує збільшувати імпорт сталевого прокату

Внаслідок обстрілів з експлуатації виведені дві ГЕС

Укренерго закликає до дбайливого споживання електрики – у системі дефіцит

Voestalpine отримає контрольний пакет італійського виробника зварювального дроту

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

Міненерго повідомляє про можливі відключення електропостачання для промисловості

Liberty Steel законсервує свій завод у британському Сканторпі

Ізраїль шукає нові канали імпорту через припинення торгівлі з Туреччиною

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

ВСІ НОВИНИ ⇢