У Польщі розблокували пункт пропуску Медика – Шегині

Економіка Новини
У Польщі розблокували пункт пропуску Медика – Шегині

У Польщі відновили рух вантажівок дорогою до прикордонного пункту пропуску «Медика – Шегині». Про це Державна прикордонна служба України повідомила в Телеграмі.

«За інформацією, отриманою від Прикордонної варти Республіки Польща, сьогодні о 21:00 завершилася акція протесту перед пунктом пропуску «Медика – Шегині». Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів у напрямку вʼїзду в Україну здійснюється у звичайному режимі», – зазначили в ДПСУ.

Як повідомлялося, міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський підписав угоду з фермерами спілки “Ошукане село” про припинення блокади кордону з Україною у пункті пропуску “Медика – Шегіні”.

“У суботу міністр сільського господарства та розвитку сільських територій Чеслав Секерський разом із підкарпатською воєводою Терезою Кубас-Хул зустрілися з фермерами “Ошуканого села”, які протестували на прикордонному переході в Медиці. Після 17:20 на прес-брифінгу Кубас-Хул оголосила угоди”, – пише видання Polsat News.

Зазначається, що Секерський пообіцяв виконати всі вимоги фермерів, серед них: активація субсидій на кукурудзу у розмірі 1 млн злотих, збільшення кредитування за ліквідними кредитами на 2,5 млрд злотих та збереження розміру сільськогосподарського податку на рівні 2023 року.

“З підписанням угоди акція протесту на прикордонному переході в Медиці припиняється на період, необхідний для проведення юридичних та повідомлювальних змін та на час, необхідний для впровадження додаткових змін”, – цитує Polsat News текст угоди.

Польські фермери почали блокувати перехід у Медиці з 23 листопада минулого року. Уже 24 грудня вони заявили, що зупиняють акцію протесту до початку січня, а в разі виконання їхніх вимог можуть її і не відновити.

Пікетувальники вимагали скасування підвищення сільськогосподарського податку, полегшення доступу до пільгових кредитів, а також субсидій на вирощування кукурудзи.

Водночас низку пунктів пропуску на українсько-польському кордоні блокують об’єднання польських перевізників.Їхня блокада триває з 6 листопада. Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні.

Пізніше польські аграрії вирішили відновити блокування руху вантажних автомобілів поблизу пункту пропуску “Медика-Шегині”, попри запевнення уряду Польщі сприяти у виконанні їх вимог

Новини

10 Травня 2024

Європейські металурги побоюються виникнення дефіциту металобрухту

ArcelorMittal розпочала будівництво електродугової печі на іспанському заводі

Україна може повернутись до графіків погодинних відключень електроенергії

Уряд виділяє понад 7 млрд грн на відбудову енергосистеми

Інфляція у квітні уповільнилась до 0,2%

Шмигаль заявив про складну ситуацію в енергетиці і закликав до економії

Виручка від експорту чорних металів наблизилась до 1 млрд дол

Бразилія скорочує експорт чавуну

Морським коридором експортовано 45 млн тонн вантажів

Практика вирішення спорів щодо трансфертного ціноутворення відбувається у несприятливих обставинах – експерт

Україна збільшила імпорт електроенергії на третину, експорт скоротився у 13 разів

Японська J-Power планує здати на металобрухт декілька вугільних блоків ТЕС

У ЄС проведуть повторне розслідування щодо імпорту китайського прокату з полімерним покриттям

В уряді обговорюють можливість підвищення тарифів на електроенергію

Таксі у Вінниці: Зручне та надійне перевезення у місті

Енергетики продовжили обмеження постачання е/е для промисловості

ВСІ НОВИНИ ⇢