Світове споживання брухту знизилось на 5%

Економіка Металургія Новини
Світове споживання брухту знизилось на 5%

Світове споживання брухту чорних металів за підсумками минулого року знизилось на 5% у порівнянні з 2022 роком – до 588 млн т. Про це свідчать дані SteelMint.

За даними SteelMint, Китай, на який припадає 42% світового споживання брухту, торік наростив імпорт цієї сировини на 5% р./р. – до 237 млн т. Серед решти десяти основних покупців (сукупно ці країни спожили понад 310 млн т імпортованого брухту) сім знизили обсяги споживання порівняно з 2022-м.

Використання цієї сировини у виробництві сталі падає. За підсумками 2023 року співвідношення залізної руди до брухту у сталеливарній галузі становило 70:30 (у 2021 році цей показник був 69:31). Споживання руди при виплавці сталі торік зросло на 4%, до приблизно 2,5 млрд т.

До загального зниження світового споживання брухту призвели зменшення обсягів виплавки сталі у Туреччині та ключових ринках Південної Азії, скорочення світового потоку торгівлі брухтом. Окрім того, на це вплинули обмеження в країнах-експортерах.

Зокрема, у жовтні 2023 року ОАЕ пролонгували чинну заборону на експорт металобрухту на три місяці – до 19 грудня. Країна вперше запровадила її строком на чотири місяці в травні 2020-го, а згодом продовжувала у рамках підтримки внутрішнього сталеливарного сектора.

Провідний експортер брухту в Азії, Японія, яка відвантажила за кордон 7-9 млн т у 2018-2020 роках, за 10 місяців 2023 року експортувала 5,5 млн т цієї сировини, спираючись на політику захисту довкілля. Обмеження щодо експорту брухту обговорюють і в ЄС.

Учасники ринку вважають, що у коротко- та середньостроковій перспективі споживання брухту залишатиметься приглушеним до лютого. Проте вже спостерігається збільшення цін на березневі пропозиції на $15-20/т через кризу судноплавства в Червоному морі. Однак деякі джерела певні, що такий розвиток подій є тимчасовим і не порушить постачання та ціни надовго.

В довгостроковій перспективі споживання брухту зросте, оскільки екологічні методи виробництва сталі набувають популярності. Але його доступність знижуватиметься, оскільки чимало урядів уже запровадили обмеження або перебувають у процесі заборони експорту цієї сировини з огляду на власні цілі декарбонізації.

Новини

10 Травня 2024

Європейські металурги побоюються виникнення дефіциту металобрухту

ArcelorMittal розпочала будівництво електродугової печі на іспанському заводі

Україна може повернутись до графіків погодинних відключень електроенергії

Уряд виділяє понад 7 млрд грн на відбудову енергосистеми

Інфляція у квітні уповільнилась до 0,2%

Шмигаль заявив про складну ситуацію в енергетиці і закликав до економії

Виручка від експорту чорних металів наблизилась до 1 млрд дол

Бразилія скорочує експорт чавуну

Морським коридором експортовано 45 млн тонн вантажів

Практика вирішення спорів щодо трансфертного ціноутворення відбувається у несприятливих обставинах – експерт

Україна збільшила імпорт електроенергії на третину, експорт скоротився у 13 разів

Японська J-Power планує здати на металобрухт декілька вугільних блоків ТЕС

У ЄС проведуть повторне розслідування щодо імпорту китайського прокату з полімерним покриттям

В уряді обговорюють можливість підвищення тарифів на електроенергію

Таксі у Вінниці: Зручне та надійне перевезення у місті

Енергетики продовжили обмеження постачання е/е для промисловості

ВСІ НОВИНИ ⇢