У польському Сеймі вважають, що ситуація з блокуванням кордону вирішиться упродовж кількох тижнів

Новини Транспорт
У польському Сеймі вважають, що ситуація з блокуванням кордону вирішиться упродовж кількох тижнів

Питання щодо блокування кордону з Україною польськими фермерами і захисту певних сегментів сільгоспвиробництва Польщі можуть бути вирішені упродовж кількох тижнів.

Таку думку висловив голова комітету закордонних справ Сейму Польщі Павел Коваль в інтерв’ю Українському радіо.

“Проблема з фермерами і проблема із захистом певних сегментів сільгоспвиробництва буде вирішена. Потрібно кілька тижнів переговорів”, – сказав Коваль.

Водночас він відзначив, що попри протести фермерів нічого не змінилося у польсько-українських відносинах. “На політичному і на найвищому рівні вони також дуже добрі. Що стосується блокад і протестів фермерів, то вони сьогодні відбуваються по всій Європі. Я не розумію, чому всі пов’язують їх з Україною. Вони не стосуються в першу чергу України чи будь-яких українських питань. Вони просто про те, що в Європі впали ціни на зерно, і фермери вимагають компенсації, а уряди окремих країн намагаються допомогти фермерам і захистити певні сектори сільськогосподарського виробництва”, – зауважив голова комітету закордонних справ Сейму Польщі.

Він висловив сподівання, що компромісне рішення таки буде знайдено. “Ми знайдемо таке рішення. Але я дуже хочу, щоб протести в Євросоюзі не ототожнювалися з Україною, тому що вони не пов’язані з Україною, а якщо й пов’язані, то незначною мірою”, – додав Коваль.

За його словами, рішення може бути прийняте упродовж кількох тижнів. “Я думаю, що протягом кількох тижнів це буде. І польський уряд, і український уряд повинні порозумітися, знайти рішення, щоб могли продавати українські товари, але також захистити кілька секторів польського виробництва”, – сказав польський парламентарій.

При цьому він наголосив, що ключовим є те, що Польща сьогодні є головною країною, яка домагається більшої кількості боєприпасів для України і підтримки України в рамках НАТО, в Європейському Союзі. Тож польські політики потребують для цього підтримки в суспільстві. “Отже, сільськогосподарські проблеми також потребують вирішення… Якщо ми хочемо допомогти Україні, ми також повинні отримати допомогу нашим фермерам, тому що в демократичній країні це теж пов’язано”, – резюмував політик.

Із 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції й відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

Новини

9 Травня 2024

Voestalpine отримає контрольний пакет італійського виробника зварювального дроту

Велика Британія надала додаткові кошти на підтримку української енергетики

Рада розширила програму пільгових кредитів на виробників зброї

Міненерго повідомляє про можливі відключення електропостачання для промисловості

Liberty Steel законсервує свій завод у британському Сканторпі

Ізраїль шукає нові канали імпорту через припинення торгівлі з Туреччиною

З початку року металурги збільшили виплавку сталі майже на третину

НКРЕКП спростила процедуру приєднання генеруючих установок до електричних мереж

У Раді розглядають дві моделі бронювання працівників від мобілізації

Ставки фрахту в Чорному морі впали через зниження темпів експорту

Імпорт електроенергії не здатен повністю перекрити дефіцит

8 Травня 2024

Наразі морський коридор працює стабільно попри атаки росії – НБУ

Єврокомісія готує нові санкції проти суден рф

НКРЕКП планує підвищити тарифи на воду на 54% з червня

Металургійні компанії ЄС збільшили експорт металопрокату на 9%

Обсяг промвиробництва Франції знизився на 2%

ВСІ НОВИНИ ⇢