Допомога Україні від МВФ у 5,4 млрд дол надходитиме упродовж року кількома траншам

Економіка Новини
Допомога Україні від МВФ у 5,4 млрд дол надходитиме упродовж року кількома траншам

Цьогоріч очікується, що Україна отримає 5,4 млрд доларів від МВФ, ця допомога надходитиме протягом 2024 року кількома траншами. Про це повідомив в ефірі Українського радіо радник Президента України Олег Устенко.

За його словами, перший транш надійде в Україну вже протягом найближчих днів – 880 млн доларів, попереду ще декілька траншів упродовж року.

“Ніби незначна сума, але з точки зору можливості залучати додаткові кошти це важливий сигнал співпраці з МВФ”, – сказав Устенко.

Загалом, зауважив експерт, програма співпраці з МВФ – це програма розширеного кредитування, розрахована на майже 15,6 млрд доларів, вона триває протягом кількох років.

“Міжнародний валютний фонд, як кажуть експерти у Вашингтоні, має ключі від воріт. Тобто коли працює МВФ, то заходять й інші інвестори та працюють міжнародні фінансові інституції. Кошти, які заходять від міжнародних інституцій та у вигляді підтримки від наших союзників і партнерів, ідуть до державного бюджету і використовуються на всі ті програми, які не пов’язані з обороною та безпекою країни. Безпека та оборона – усі відповідні статті державного бюджету – фінансуються за рахунок наших власних коштів і податків, які Україна збирає всередині країни. Йдеться про приблизно 40 млрд доларів на рік, це стаття витрат на безпеку та оборону, і приблизно така сама стаття витрат на не безпекові програми соціального призначення – фінансування дефіциту Пенсійного фонду, зарплат вчителів, лікарів та ін.”, – розповів Устенко.

Щодо не оборонних програм, зауважив радник Президента, загальна потреба – 40 млрд доларів на рік. Із них 19 млрд доларів (або 18 млрд євро) затверджена програма з Євросоюзом – Ukrainian Facility, розрахована до 2027 року. Додаткові кошти Україна отримує від МВФ, як вже зазначалося, у розрахунку 5,4 млрд доларів на цей рік. “Тобто їх можна додавати до згаданих 19 млрд – і отримаємо суму 24,4 млрд доларів, включаючи кошти від МВФ. Є очікування, що будуть знайдені кошти і врешті-решт проголосовані у США – приблизно 10 млрд доларів. Отже, разом 34,5 млрд доларів зайдуть від Євросоюзу, МВФ, США, а решта буде частково профінансована за рахунок підтримки з боку інших союзників і партнерів та нашого внутрішнього запозичення”, – зазначив Устенко.

22 березня виконавча рада МВФ провела засідання щодо третього перегляду Програми розширеного фінансування (EFF) для України та схвалила виділення наступного траншу за програмою у розмірі 880 мільйонів доларів.

Програма МВФ для України в межах Механізму розширеного фінансування (EFF) була затверджена Фондом 31 березня 2023 року. Вона розрахована на чотири роки та передбачає виділення загалом 15,6 млрд дол. Україні.

Новини

8 Травня 2024

Наразі морський коридор працює стабільно попри атаки росії – НБУ

Єврокомісія готує нові санкції проти суден рф

НКРЕКП планує підвищити тарифи на воду на 54% з червня

Металургійні компанії ЄС збільшили експорт металопрокату на 9%

Обсяг промвиробництва Франції знизився на 2%

Китайські ціни на арматуру зросли на 1,6%

Какие варианты стильных образов можно рассматривать?

Єврокомісія: перший транш від заморожених активів рф Україна може отримати у травні

Україна подвоїла виробництво військової техніки

Окупанти вантажать руду на судно в Маріупольському порту

На Південноукраїнській АЕС планують збудувати два нові енергоблоки

Металурги Австрії виробили 691 тис тонн сталі

ArcelorMittal може вивести з Британії один зі своїх головних підрозділів

В Україні мають бути регуляторні умови для залучення коштів, необхідних для відбудови мереж уже зараз – експерт

Сьогодні по всій Україні можливі відключення світла

Ворог атакував об’єкти енергетики у шести областях 

ВСІ НОВИНИ ⇢