Які три кроки необхідно зробити для розвитку індустріальних парків – Кисилевський

Економіка Машинобудівництво Металообробка Новини Точка зору
Які три кроки необхідно зробити для розвитку індустріальних парків – Кисилевський

Є підстави очікувати, що цього року принаймні частина зареєстрованих парків, що раніше не були активними, перейдуть від етапу презентацій до розробки проєктної документації, будівництва мереж і будівель. Про це пише заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський у своїй колонці на сторінках видання ZN.UA.

На його думку щоб індустріальні парки в Україні стали більше схожими на ті, що забезпечують промисловий розвиток світових економічних лідерів необхідно зробити три кроки.

По-перше, ефективно використати мільярд гривень, передбачений у державному бюджеті на розвиток інфраструктури індустріальних парків. “На мою думку, ці кошти мають бути спрямовані на фінансування промислової інфраструктури: доріг, підстанцій, ліній електропередачі, газогонів, водопроводів тощо, необхідних для створення та функціонування індустріальних парків. Очікую від уряду прийняття відповідних нормативних актів найближчим часом”, – сказав він.

По-друге, здійснити розумну дерегуляцію індустріальних парків. У базовому законі про ІП варто усунути зайві обмеження та спростити процедури створення і розвитку індустріальних парків згідно з пакетом напрацювань робочої групи комітету ВР з питань економічного розвитку. Досвід практичного застосування законодавства про індустріальні парки підказує нам, що саме треба змінити. Окрім цього, час уже запровадити механізми стимулювання інвестицій, передбачені Євродирективою про держдопомогу”, – акцентував Д.Кисилевський.

По-третє, покращити доступ індустріальних парків до фінансового ресурсу:

  • збільшити фінансування програми з облаштування індустріальних парків, можливо, залучивши донорські кошти чи фінансування від МФО;
  • внести зміни до державної програми “Доступні кредити 5–7–9”, передбачивши доступ індустріальних парків до цього ресурсу;
  • передбачити у проєкті держбюджету на 2025 рік фінансування на облаштування ІП на рівні не менш як 2 млрд грн, як це записано у законі про індустріальні парки;
  • залучати громади до фінансування інфраструктури ІП;
  • запровадити механізми страхування інвестицій від воєнних ризиків. Зараз цим механізмом через MIGA скористався індустріальний парк М10 у Львові, який має іноземні інвестиції. Також є необхідним запровадження аналогічного механізму для українських інвестицій через Експортно-кредитне агентство.

На думку Д.Кисилевського, окремим напрямом роботи 2024-го має стати подальша чистка Реєстру індустріальних парків. Практика 2023 року показала, що чимало громад і приватних ініціаторів почали активно шукати керуючі компанії для своїх ІП лише через передбачений законодавством дедлайн і публічні нагадування про неминучість виключення з реєстру. Але якщо в індустріальному парку роками не з’являється жодного заводу й жодної копійки інвестицій він не залучив, то відповідно до закону такий ІП стане претендентом на виключення з реєстру.

“В умовах війни головна функція індустріальних парків в Україні — сприяти залученню нових інвестицій зараз і створювати умови для прискореного відновлення економіки після Перемоги. Але досвід Львівщини, Вінниці, Київщини показує, що вже й сьогодні індустріальні парки можуть бути локомотивами розвитку громад”, – резюмував заступник голови комітету з питань економічного розвитку.

Новини

17 Травня 2024

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

Мінекономіки озвучило параметри програми державного стимулювання індустріальних парків

За останні три місяці світові ціни на мідь зросли майже на 25%

G7 підтримає пропозицію ЄС про передачу Україні доходів від активів Росії

У порту Бельгії запускають плавучу сонячну електростанцію

Ризький порт збільшив перевалку металургійної сировини на 37,2% 

У Кабміні прогнозують продовження торговельного безвізу с ЄС на 2025-2026 роки

Після підвищення температури вдасться припинити відключення

Сентравіс поставить 50 тонн пічних труб на американський ринок

Австрія створила фонд на 500 млн євро для підтримки експорту в Україну 

ВСІ НОВИНИ ⇢