Світова торгівля вугіллям цього року сягне рекордного рівня

Новини ТЕК
Світова торгівля вугіллям цього року сягне рекордного рівня

Розвиток вугільного ринку, особливо в Індії та Китаї, суперечить напрямкам нещодавніх кліматичних самітів ООН, зокрема Копенгагенського саміту 28 у Дубаї минулого року, який заклав основу для “початку кінця” ери викопного палива, пише Argus.

Незважаючи на заклики прискорити поступове скорочення вугільної генерації, світова торгівля вугіллям цього року сягне рекордного рівня – понад 1,5 млрд т, що перевищить минулорічний показник у 1,38 млрд т. За даними МЕА (Міжнародного енергетичного агентства), вугільна енергетика, ймовірно, залишатиметься стійкою завдяки вищому зростанню попиту на електроенергію в Китаї та Індії.

У першій половині цього року було введено 15,6 ГВт вугільних потужностей, переважно в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Це набагато більше, ніж 12 ГВт, які були виведені з експлуатації в усьому світі за той самий період, і не враховуючи додаткові 227,5 ГВт, які все ще перебували на стадії будівництва станом на кінець червня, згідно з даними американської компанії Global Energy Monitor. Поточна світова операційна потужність у 2,12 ТВт лише трохи нижча за рекордні 2,13 ТВт у 2023 році. Наміри Китаю та Індії щодо вугілля є ключовими для досягнення глобальних кліматичних цілей – на них припадає 203 ГВт споруджуваних потужностей, – але Пекін і Делі несподівано відмовилися від вугільної угоди на Коп 26 у 2021 році.

Китай не встановлював нового національно визначеного внеску, або кліматичного плану, з 2021 року, але очікується, що він посилить свої амбіції в новому плані до початку 2025 року. Китай визнав, що його значна залежність від вугілля перешкоджає досягненню його екологічних цілей. У січні-червні китайський імпорт вугілля зріс на 12 відсотків за рік до рекордно високого рівня.

За даними Argus, у першій половині 2024 року вугільна генерація в Китаї зросла на 1,5% до 3 000 ТВт-год, хоча виробництво сонячної та гідроелектроенергії також зросло. Якщо припустити, що гідроенергетика відновиться до кінця цього року, то вугільна генерація в Китаї може залишитися статичною або дещо знизитися, вважають в МЕА. Минулого місяця Китай оголосив про свої плани дослідити можливість спільного спалювання відновлюваного аміаку та біомаси на своїх вугільних електростанціях, а також уловлювання, використання та зберігання вуглецю для деяких проектів до 2025 року.

За даними МЕА, вугільна генерація в Індії залишатиметься потужною і, ймовірно, збільшиться на 7 відсотків цього року. За даними Argus, у першій половині цього року країна пережила тривалу спеку, що призвело до зростання вугільної генерації на 10 відсотків до 676 ТВт-год за цей період. МЕА очікує, що зростання виробництва відновлюваної енергії в Індії обмежить зростання вугільної генерації до 2% у 2025 році.

Новини

19 Вересня 2024

British Steel збільшила збитки у вісім разів

У Європі відкрився перший літієвий завод

Купівельна спроможність українців впаде на 20% після підвищення податків

Підприємства видобувної галузі вимагають провести міжнародний аудит Укрзалізниці

Вантажні тарифи Укрзалізниці можна скоротити на 15-20% – Каленков

ЄС виділить додаткові 160 млн євро Україні для підтримки енергобезпеки

Проєкт постачання польської електрики в Україну заморожено

Українські підприємства експортували цинку на $201 тис.

В ООН кажуть, що взимку в Україні світла може не бути до 18 годин на добу

Металургійні компанії України збільшили експорт плоского прокату на 78,4%

Порти окупованого Криму обробили близько 2 млн тонн вантажів в минулому році

Запоріжсталь планує зберегти стабільність поставок плоского прокату у вересні

Фонд декарбонізації зібрав 380 млн грн і приймає заявки на фінансування енергоефективних проєктів

Українська ГТС здатна посилити сполученість між газовими ринками Європи

Україна увійде в зиму з очікуваним дефіцитом генерації 4 ГВт

Україна за 8 місяців збільшила імпорт алюмінію на 20%

ВСІ НОВИНИ ⇢