ЄС готується надати Україні 40 млрд євро кредиту до кінця року без участі США

Економіка Новини
ЄС готується надати Україні 40 млрд євро кредиту до кінця року без участі США

Євросоюз готується надати Україні до 40 млрд євро нових кредитів до кінця року незалежно від участі США, повідомляє Financial Times.

Це пов’язано із занепокоєння Брюсселя, що Угорщина своїм вето може заблокувати участь США у схемі заморожених активів, пише видання з посиланням на трьох людей, які брали участь у переговорах.

Уряд прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана намагався відкласти рішення щодо схеми заморожених активів на час після президентських виборів у США 5 листопада.

Але Брюссель повинен почати роботу над будь-якою альтернативою протягом наступних кількох тижнів, оскільки його повноваження щодо цього питання закінчуються наприкінці року.

Відповідно до законопроєкту, з яким ознайомилася FT, до кінця 2024 року ЄС залучить для України невизначену кількість мільярдів кредитів.

«Необхідно терміново прийняти пропозиції до кінця жовтня, щоб кредит Євросоюзу можна було вивільнити до кінця 2024 року для майбутніх виплат траншами», – йдеться в пропозиції.

Плюси цієї ініціативи в тому, що такий крок – розширення вже існуючої програми допомоги – потребуватиме лише підтримки більшості, а не одностайності, позбавляючи Будапешт права вето.

Як свідчать співрозмовники видання, остаточна сума може становити від 20 до 40 млрд євро і буде встановлена Європейською комісією після консультацій з державами-членами.

У червні лідери G7 домовилися надати Україні кредит у розмірі $50 млрд, який буде погашатися за рахунок майбутніх прибутків від заморожених російських золотовалютних резервів, більша частина яких зберігається в Euroclear, бельгійському центральному депозитарії цінних паперів.

Згідно з цим планом, ЄС і США нададуть по $20 млрд, а решту $10 млрд розділять між собою Велика Британія, Японія і Канада.

Але США, щоб забезпечити стабільний потік доходів для обслуговування кредиту, вимагають гарантій того, що російські активи, більшість з яких знаходяться в Європі, залишаться замороженими.

Єврокомісія, в свою чергу, запропонувала подовжити термін дії санкцій блоку, що заморожують російські активи, з нинішнього шестимісячного періоду до 36 місяців, щоб забезпечити більшу юридичну визначеність.

Інші запропоновані варіанти включають продовження санкцій на п’ять років. Однак Орбан, який у минулому накладав вето на підтримку України з боку ЄС, наразі блокує таке продовження.

Нагадаємо, раніше очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що ЄС направить російські активи на підсилення обороноздатності України навіть попри сумніви США. Європейський Союз готовий діяти самостійно попри опір із боку США й Угорщини, наголосив Боррель.

Новини

19 Вересня 2024

British Steel збільшила збитки у вісім разів

У Європі відкрився перший літієвий завод

Купівельна спроможність українців впаде на 20% після підвищення податків

Підприємства видобувної галузі вимагають провести міжнародний аудит Укрзалізниці

Вантажні тарифи Укрзалізниці можна скоротити на 15-20% – Каленков

ЄС виділить додаткові 160 млн євро Україні для підтримки енергобезпеки

Проєкт постачання польської електрики в Україну заморожено

Українські підприємства експортували цинку на $201 тис.

В ООН кажуть, що взимку в Україні світла може не бути до 18 годин на добу

Металургійні компанії України збільшили експорт плоского прокату на 78,4%

Порти окупованого Криму обробили близько 2 млн тонн вантажів в минулому році

Запоріжсталь планує зберегти стабільність поставок плоского прокату у вересні

Фонд декарбонізації зібрав 380 млн грн і приймає заявки на фінансування енергоефективних проєктів

Українська ГТС здатна посилити сполученість між газовими ринками Європи

Україна увійде в зиму з очікуваним дефіцитом генерації 4 ГВт

Україна за 8 місяців збільшила імпорт алюмінію на 20%

ВСІ НОВИНИ ⇢