Феросплавна галузь скоротила експорт продукції на 83,1%

Економіка Інфографіка Новини

Феросплавна галузь України за підсумками січня-серпня 2024 року скоротила експорт продукції на 83,1% у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року – до 52,81 тис. т (312,44 тис. т у січні-серпні 2023-го). Про це свідчать дані Державної митної служби України.

В серпні українські виробники експортували 13,11 тис. т феросплавів, що на 15,3% менше у порівнянні з попереднім місяцем, та на 1% більше р./р. Обсяги експорту скорочуються у місячному порівнянні другий місяць поспіль після 4-місячного зростання.

Експортні відвантаження феросплавів з України в травні-серпні почали наближуватись до показників минулого року, тоді як протягом січня-квітня експорт був на межі зупинки, не перевищуючи 0,1-0,3 тис. т.

Основними споживачами продукції є Польща – 11,53 тис. т за 8 місяців, та 1,88 тис. т в серпні (-40,1% м./м.), Туреччина – 15,3 тис. т та 3,02 тис. т (-54,3% м./м.) відповідно, а також Італія – 9,65 тис. т та 3,1 тис. т (-12,6% м./м.) відповідно.

Відвантаження феросплавів відновилося завдяки частковому відновленню роботи Запорізького заводу феросплавів (ЗЗФ) в травні. Як повідомлялось раніше, підприємство працює двома печами, що складає лише 7% від загальної потужності, й не має жодних видимих планів щодо збільшення завантаження. Приблизно з кінця червня на мінімальному рівні запустився і НЗФ. Наразі підприємства працюють із запасами сировини, які залишилися з листопада минулого року і на тих обсягах електроенергії, які вони можуть отримувати. Покровський ГЗК, Марганецький ГЗК й Побузький феронікелевий комбінат (ПФК) простоюють.

При цьому, важка промисловість України стикається з багатьма проблемами, серед яких зниження попиту на продукцію, проблеми з енергопостачанням, нестача кадрів через мобілізацію та ін. Особливий тиск на феросплавну галузь створюють високі тарифи на електроенергію та проблеми з її дефіцитом, оскільки виробництво феросплавів є енергоємним процесом.

Зростання витрат на електроенергію призводить до різкого зростання собівартості, що робить продовження випуску продукції економічно нерентабельним, а деякі підприємства ГМК попереджують, що це може спричинити повну зупинку виробництва. Загалом, обмеження поставок е/е неминуче призведе до істотного зниження виробництва та експорту.

Виручка від експорту феросплавів за 8 місяців 2024 року скоротилась на 76,5% р./р. – до $63,8 млн, а у серпні – зросла на 50,5% р./р. та скоротилась на 16,1% м./м. – до $15,67 млн.

Новини

British Steel збільшила збитки у вісім разів

У Європі відкрився перший літієвий завод

Купівельна спроможність українців впаде на 20% після підвищення податків

Підприємства видобувної галузі вимагають провести міжнародний аудит Укрзалізниці

Вантажні тарифи Укрзалізниці можна скоротити на 15-20% – Каленков

ЄС виділить додаткові 160 млн євро Україні для підтримки енергобезпеки

Проєкт постачання польської електрики в Україну заморожено

Українські підприємства експортували цинку на $201 тис.

В ООН кажуть, що взимку в Україні світла може не бути до 18 годин на добу

Металургійні компанії України збільшили експорт плоского прокату на 78,4%

Порти окупованого Криму обробили близько 2 млн тонн вантажів в минулому році

Запоріжсталь планує зберегти стабільність поставок плоского прокату у вересні

Фонд декарбонізації зібрав 380 млн грн і приймає заявки на фінансування енергоефективних проєктів

Українська ГТС здатна посилити сполученість між газовими ринками Європи

Україна увійде в зиму з очікуваним дефіцитом генерації 4 ГВт

Україна за 8 місяців збільшила імпорт алюмінію на 20%

ВСІ НОВИНИ ⇢