Італія може стати світовим лідером у виробництві зеленої сталі

Економіка Металургія Новини
Італія може стати світовим лідером у виробництві зеленої сталі

Італія має всі шанси стати світовим лідером у виробництві “зеленої” сталі, але їй необхідно вирішити проблему підвищення цін на електроенергію, що ставить її сталеливарні компанії в невигідне становище. Про це заявив президент Federacciai Антоніо Гоцці на конференції Італійської асоціації виробників сталі, передає SBB Daily Briefing.

Італія є другим за величиною виробником сталі в Європі після Німеччини, і 85% її виробництва сталі припадає на електропечі.

За словами Гоцці, італійські компанії продовжують платити вищі ціни на електроенергію, ніж їхні європейські конкуренти. У 2023 році енергоємні німецькі компанії платили в середньому 65 євро/МВт-год, тоді як в Італії витрати перевищували 110 євро/МВт-год.

Причини включають національний енергетичний баланс, державні стимули та відсутність взаємопов’язаного європейського ринку електроенергії.

Federacciai запропонував уніфікований підхід до використання коштів від аукціонів системи торгівлі квотами на викиди, зазначивши, що такі країни, як Німеччина та Франція, виділили набагато більше коштів, ніж Італія, на підтримку декарбонізації промисловості. Єдина європейська ціна для енергоємних секторів могла б зменшити ці відмінності.

“Щоб досягти мети чистого нуля або навіть бути вуглецево-негативними, нам потрібна ще третина електроенергії з нульовими викидами вуглецю, – сказав Гоцці. “Багато наших компаній вже інвестували й продовжують інвестувати у заводи з виробництва відновлюваної енергії”.

З цієї причини Federacciai нещодавно підписав меморандум про взаєморозуміння з Edison-Edf і Ansaldo Nucleare, щоб підтримати майбутні установки малих модульних реакторів і мікромодульних реакторів в Італії й привести до довгострокової угоди про закупівлю ядерної енергії, яка стане мостом до ядерної енергетики нового покоління.

Другий проєкт, про який згадав Гоцці, – це кабель потужністю 600 МВт з Тунісом та інвестиції у відновлювану енергетику в цій країні. За його словами, кабель може бути готовий у 2028 році.

Він також згадав ще один проєкт, який запустив Federacciai: консорціум CEIP, до якого приєдналися практично всі італійські сталеливарні компанії, що використовують електродугові печі, і який вивчає можливість створення одного або декількох заводів з виробництва чавуну прямого відновлення в Італії або за кордоном для обслуговування італійських компаній.

Нагадаємо, що у 2023 році італійська сталеливарна промисловість виробила 21,1 млн тонн сталі, що на 2,5% менше, ніж у 2022 році.

Новини

Суха Балка планує видобувати руду покладу Дружба нижче горизонту 1210 м

VITAGRO вперше подала біометан до української ГТС

Генпрокуратура завершила розслідування щодо керівництва банку Жеваго

Tata Steel зупинила останню домну на заводі в Порт-Толботі

З початку року Укрзалізниця збільшила перевезення на 24% до 118 млн тонн вантажів

В Україні готують інфраструктуру для першої плавучої електростанції 

Енергоатом підключив до мережі енергоблок однієї з АЕС 

Держава компенсує 15% вартості покупцям вітчизняного енергообладнання

Австралія розслідує імпорт арматури з п’яти країн

Боррель закликав приділити першочергову увагу підтримці енергетичного фронту України

Україна може пройти зиму без відкючень, якщо температура не падатиме нижче нуля 

Україна виконала майже всі вимоги МВФ для шостого перегляду програми співпраці

Італія може стати світовим лідером у виробництві зеленої сталі

30 Вересня 2024

Росія з жовтня планує розпочати експорт вугілля з окупованого Донбасу до Індії та Китаю 

Британія не буде використовувати вугілля для виробництва електрики

SSAB постачатиме Alstom сталь з майже нульовим рівнем викидів

ВСІ НОВИНИ ⇢