Гетманцев заявив про необхідність підвищення військового збору та ПДВ

Економіка Новини
Гетманцев заявив про необхідність підвищення військового збору та ПДВ

Вирішенням проблеми збору коштів, яких бракує на армію, є підвищення і військового збору, і податку на додану вартість (ПДВ), заявив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев на форумі “Бізнес і війна”, організованому NV у Києві в середу, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

“Коли держава приходить до людей і каже: мені не вистачає на армію ось стільки, будь ласка, давайте кожен із нас скинеться на цю святу мету, і потрібно швидко, для цього є тільки дві відповіді на сьогодні – це військовий збір і ПДВ”, – сказав він.

“Тільки два ці потужні податки здатні швидко зібрати гроші в бюджет з усіх платників рівно”, – додав він.

Гетманцев вважає, що запровадження податків на розкіш малоефективне. “Коли ми починаємо визначати вичерпний перелік предметів розкоші, ми ніколи не можемо ні з ким домовитися”, – зазначив, зокрема, голова комітету.

Він додав, що критику викликали й запропоновані ставки на окремі товари. “Чому ювелірка мала платити 30%, за автомобілі – 15%, а за квартири та банківське золото – 5%. Ніякої не було аргументації. І, справді, її, напевно, не може бути”, – зазначив Гетманцев.

За його словами, третім аргументом проти цих податків був їхній невеликий фіскальний ефект: “Ми отримуємо досить велику групу незадоволених і фіскальний ефект у розмірі трьох-чотирьох мільярдів від запровадження будь-якого з цих видів податків”.

Як вважає голова комітету, підвищення військового збору і ПДВ – це справедливий підхід.

“Аргумент про те, що військовий податок платить тільки білий бізнес, який платить білі зарплати, а ті, хто платить у конвертах, не платять податків, – це правда абсолютно, але це стосується будь-яких податків, абсолютно всіх податків. Тому жодних 100% аргументів на користь або військового збору, або ПДВ немає”, – наголосив Гетманцев.

Як повідомлялося, Верховна Рада 17 вересня 2024 року ухвалила в першому читанні доопрацьований ресурсний законопроєкт №11416-д про підвищення з 1 жовтня військового збору з 1,5% до 5%. Як передбачається, завдяки включенню до законопроєкту норми про підвищення до 50% податку на прибуток банків і підтримці її Мінфіном запропоновані податкові ініціативи принесуть до держбюджету-2024 58 млрд грн, а до держбюджету-2025 – 137 млрд грн.

Законопроєкт уже розкритикували Європейська Бізнес Асоціація, Американська торговельна палата в Україні (AmCham), Спілка українських підприємців, Федерація роботодавців України, Незалежна асоціація банків України (НАБУ), а також Форум провідних міжнародних фінансових установ (FLIFI).

Низка організацій, розуміючи необхідність збільшення доходів держбюджету для фінансування оборони, закликали утриматися від підвищення військового збору, оскільки він ударить тільки по “білому” бізнесу, і розглянути можливість підвищення ПДВ.

Новини

JFE Steel відновлює виробництво листової електротехнічної сталі на заводі в Західній Японії

Міноборони хоче запровадити нові повістки з QR-кодом

Інвесторам у зелену енергетику заборгували 29 млрд грн

У Саудівській Аравії погрожують обвалити ціни на нафту до критичної позначки

До 2051 року населення України скоротиться до 25 млн

Vale та GEP співпрацюють у пошуку можливостей для зеленого водню в Бразилії

Гетманцев заявив про необхідність підвищення військового збору та ПДВ

Майже 80% українців схвалюють добудову атомних блоків на ХАЕС – соцопитування

У жовтні Росія збільшить експорт нафти із західних портів на 3%

ArcelorMittal підвищив ціни на г/к рулон в північно-західній Європі

Україна та Чехія спільно вироблятимуть артилерійські снаряди

Запоріжсталь у вересні скоротила випуск сталі на 14,3%

Глобальна пропозиція DRI та HBI поступово зростатиме – СЕО Метінвесту

В українську ГТС почали подавати перший біометан – профільна асоціація

Україна локалізує виробництво боєприпасів Switchblade 600

В Україні попит на нові авто у вересні впав на 30%

ВСІ НОВИНИ ⇢