У вересні міжнародні резерви скоротились на майже 3,5 млрд дол

Економіка Новини
У вересні міжнародні резерви скоротились на майже 3,5 млрд дол

Міжнародні резерви України у вересні, за попередніми оцінками Національного банку України (НБУ), скоротилися на 8,1%, або на $3,44 млрд, – до $38 млрд 898,6 млн.

“Така динаміка зумовлена валютними інтервенціями НБУ для покриття структурного дефіциту валюти на ринку і згладжування курсових коливань, а також борговими виплатами країни в іноземній валюті”, – йдеться в повідомленні центробанку на сайті в понеділок.

Чисті міжнародні резерви (ЧМР) НБУ у вересні скоротилися на $2,8 млрд, або на 9,9% – до $25 млрд 544 млн, що нижче від закладеного кількісного критерію ефективності (QPC) в оновленій програмі розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду (МВФ), згідно з яким ЧМР України на кінець вересня цього року мали становити щонайменше $28,8 млрд.

Водночас на кінець року цей показник передбачено на рівні щонайменше $26,3 млрд.

Нацбанк зазначив, що валютні інтервенції на міжбанку та боргові виплати були частково компенсовані надходженнями від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), а також надходженнями міжнародної допомоги, обсяг якої у вересні, за спостереженнями НБУ, був одним із найменших із початку цього року.

“Це вкотре продемонструвало притаманну для цього року неритмічність надходження допомоги від міжнародних партнерів”, – акцентували в центробанку.

Згідно з оприлюдненою інформацією, Нацбанк продав на валютному ринку $3 млрд 213,8 млн і викупив у резерви $0,6 млн, чистий продаж валюти НБУ у вересні збільшився до $3,21 млрд із $2,68 млрд.

Зазначається, що на валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло $674,7 млн, з яких $603,6 млн – від розміщення валютних ОВДП, $60 млн – через Світовий банк і $11,1 млн – від Банку розвитку Ради Європи.

За обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті виплачено $552,4 млн, з яких: $456,3 млн – за обслуговування і погашення валютних ОВДП; $52,1 млн – обслуговування і погашення боргу перед Світовим банком і $44 млн – виплата іншим міжнародним кредиторам.

Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду $729,8 млн.

“У вересні, завдяки переоцінці, вартість фінансових інструментів збільшилася на $381,8 млн. Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,0 місяця майбутнього імпорту”, – констатував регулятор у повідомленні.

Новини

Норвегія збільшить програму підтримки для України майже вдвічі – до $13 млрд

Україна та Словаччина створять енергетичний хаб

Укрвугілля намагається відсудити у Центренерго майже 600 млн

У вересні міжнародні резерви скоротились на майже 3,5 млрд дол

Україна не продовжить контракт з транзиту російського газу – Шмигаль

З 1 жовтня діє знижений тариф на електрику для певної категорії споживачів

З початку року імпорт перевищив експорт на понад 20 млрд дол

Росія збільшила морський експорт дизелю й мазуту у вересні

Тариф на розподіл електроенергії не може бути однаковим для всіх, це проти європейських норм – експерт 

Держава інвестувала 10 млрд грн у розвиток малого та середнього бізнесу

Дунайські судноплавні компанії звернуться до ЄС через глибоку кризу 

Сентравіс поставив продукцію SpaceX Маска

Україна відновила експорт металобрухту до Придністров’я 

У Індії пропонують удвічі підвищити мита на імпорт сталі

Vallourec постачатиме труби бразильській Petrobras

Vale прагне отримати дозволи на розширення видобутку залізної руди та логістики

ВСІ НОВИНИ ⇢