Кого захищає Генеральна прокуратура України?

Точка зору

Жоден із земельних скандалів столиці та Київської області не був доведений правохоронними органами до логічного завершення. В ситуації, коли корумповані чиновники виходять переможцями із найрезонансніших справ, опинився й селянин з Київщини, який намагався відстояти свої права та права своїх односельчан. Звичайних селян не змогла захистити навіть Генпрокуратура, ставши на бік чиновників.

Селяни в судовому порядку звинувачують нинішнього голову Обухівської райдержадміністрації та екс-голову КСП «Колос» в Обухівському районі Віктора Остринського у навмисному доведенні підприємства протягом 1998-2004 років до банкрутства і переформленні його майна на себе та близьких до нього людей.

Щоб «прихватизувати» землю та нерухомість, «місцевий латифундист» Остринський вигадав схему, за якою КСП «Колос» було ліквідовано, а потім за «нововиявленими обставинами» реорганізовано в нове товариство. За реалізацію взявся ліквідатор Д.Жеронкін, який пізніше притягався до кримінальної відповідальності за участь у справі про банкрутство іншого підприємства. Реорганізацію КСП «Колос» в сільськогосподарське ТОВ «Колос» взяли на себе СФГ «Гощівське» та ТОВ «ЧАС ПЛЮС», які фактично належать родині Остринського.

Прості члени КСП були здивовані, коли в результаті реорганізації жоден з них не став учасником нового товариства. Натомість його учасниками стали згадувані вище СФГ «Гощівське» та ТОВ «ЧАС ПЛЮС», які до того ж стали власниками додатково ще 11 об’єктів нерухомості, «випадково виявлених» після поновлення процедури банкрутства. І все це майно коштувало «інвесторам-рятівникам» неповні 40 тис. гривень.

Один із членів КСП «Колос», від свого імені та від імені інших ошуканих селян, які залишилися без прав на майно та землю, звернувся до Вищого Господарського суду України, який встановив, що законом не передбачено можливості реорганізації КСП без спільної згоди його членів (пайовиків).

Але вже під час розгляду справи у суді до справи вступив новий гравець – Генеральна прокуратура України – і відразу взявся захищати інтереси ТОВ «СТ «Колос», тобто В.Остринського і його родичів.

Оскільки суд залишився непохитним, Генпрокуратура звернулася з касаційним поданням Генпрокурора О.Медведька до Верховного суду.

Відповідно до чинного законодавства, прокурор може вступити за своєю ініціативою у справу, порушену за позовом інших осіб, для представництва інтересів громадянина або держави і в жодному разі не в інтересах певних суб’єктів господарювання.

Крім того, дивують дії Верховного суду, який зазвичай приймає до свого розгляду справи лише у виключних випадках і не обтяжує себе справами, переданими на новий розгляд.

Паралельно Остринський оформлює права власності на земельні ділянки під здобутими об’єктами нерухомості для себе та членів своєї родини. Хоч сільрада відмовила йому в оформленні права власності на ділянки, суд виявився зговірливим. Він не просто визнав право власності на земельні ділянки, а й зобов’язав непоступливу сільраду передати їх. До того ж, за дружиною пана Остринською визнано право власності на ділянки без визначення їх розміру та меж. А за рішення суду випливає, що дружина чиновника володіє цілою вулицею в селі під Києвом, ринковою вартістю кілька десятків мільйонів доларів.

Новини

23 Квітня 2024

Країни G7 допоможуть Україні відновити пошкоджену електрогенерацію

У лютому Україна зменшила експорт ЗРС на 21,7%

Зеленський доручив підготувати план захисту інфраструктури від російських ударів

G7 допоможе Україні у відновленні об’єктів енергетики

Україна до зими має збільшити потужності генерації – Галущенко

22 Квітня 2024

У Хмельницькій області готуються подвоїти кількість індустріальних парків

Окупанти завдали понад $63 млрд збитків довкіллю України

Westinghouse проводить дослідження щодо добудови двох енергоблоків на ХАЕС

Блекауту не буде – енергосистема цілісна – Міненергетики

ЄС знову обіцяє санкції щодо танкерів, які перевозять російську нафту

У Кабміні розробляють порядок бронювання працівників через Дію

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Ціни на природний газ зросли до максимуму за п’ять місяців

Поляки розблокували пункт пропуску Ягодин – Дорогуськ

УЗ відтермінувала списання майже 14,5 тис вантажних вагонів

Ізраїль обмежить експорт металобрухту

ВСІ НОВИНИ ⇢