СБУ захопило Нафтогаз. Хроніка подій

Точка зору

Газовий конфлікт в середу отримав несподіване продовження.

2 березня Служба безпеки України порушила кримінальну справу за фактом заволодіння посадовими особами НАК "Нафтогаз України" 6,3 мільярдів кубометрів транзитного природного газу на суму понад 7,4 мільярдів гривень.

У рамках справи було затримано заступника начальника відділу Енергетичної регіональної митниці Державної митної служби Тараса Шепітька.

Служба безпеки заявила, що розслідування кримінальної справи відбувається під наглядом Генеральної прокуратури України, і в суворій відповідності до закону з використанням усіх повноважень, наданих службі.

В середу в приміщення Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" проникло 12 представників Служби безпеки України у камуфляжі і в масках.

"Вони просто перестрибнули через турнікети, не надавши жодних документів", – розповідають у прес-службі.

"Деякі представники НАКу отримали виклики до суду у справі з розмитення газу після затримання пана Шепітька, але обрали тактику уникання оповіщень до суду", – пояснило вторгнення СБУ джерело "Економічної правди" в НАК.

За словами представника "Нафтогазу", головний юрист БЮТу Андрій Портнов робить все можливе для уникнення затримань робітників НАК, причетних до розмитнення газу.

Як повідомив кореспондент "Економічної правди" з місця подій, близько 12.30 співробітники СБУ заблокували кабінет заступника головного бухгалтера Марії Кушнір.

Через це у неї стався серцевий напад, тому працівники "Нафтогазу" викликали швидку допомогу.

Окрім того, було заблоковано вхід до актової зали, де працюють троє співробітників СБУ в штатському. Вони вимагають видачі оригіналів договорів "Нафтогазу з російським "Газпромом" від 19 січня.

У "Нафтогазі" вважають, що це – спланована акція СБУ, оскільки виконувач обов'язків голови компанії. "Ігор Діденко зараз знаходиться в секретаріаті президента, і СБУ цим скористалося", – заявив прес-секретар компанії Валентин Землянський.

Голова юридичного департаменту НАК Сергій Давиденко під час брифінгу, що відбувся одразу після того, як стало відомо про проникнення представників СБУ до будівлі, підкреслив, що компанія не може виконувати свої функції без оригіналів згаданих документів.

За його словами, без них неможливо оформлювати мито та здійснювати інші операції з газом.

В свою чергу, СБУ попередило, що перешкода слідчим діям з боку сторонніх осіб є порушенням чинного законодавства, тому спецслужба буде жорстко реагувати на будь-які спроби незаконного втручання.

О 12.50 Шевченківське райвіділення міліції Києва отримало інформацію про те, що "3 цивільні особи та 8 осіб в уніформі пройшли до приміщення "Нафтогазу", ігноруючи охорону". Після чого співробітники відділення виїхали до будівлі Нафтогазу для з'ясування, які невідомі особи силоміць потрапили до приміщення компанії, повідомило інформаційне агентство Уніан.

Згодом, близько 13.30 до актової зали вдалося потрапити декільком депутатам. Спершу їм намагалися заблокувати прохід, але Вадим Коротюк зі фракції БЮТ зірвав з одного зі співробітників маску, щоб побачити його обличчя.

Під час розгортання інциденту, захищати "Нафтогаз" взялися депутати від БЮТ. "Після того, як до СБУ прийшов компаньон Дмитра Фірташа Валерій Хорошковський, воно перетворилося на приватну охоронну фірму цього олігарха. Без санкцій прокуратури вони затримали заступника головного бухгалтера НАКу, і утримують його", – прокоментував народний депутат Андрій Павловський від БЮТ.

Станом на 13.50 депутати спілкуються з пресою, співробітники СБУ знаходяться в середині приміщення.

О 14.00 група депутатів від БЮТ у кількості 18 осіб виступили перед ЗМІ і пообіцяли, що вони супроводжуватимуть до лікарні заступника НАК "Нафтогаз", якій в цей час швидка надавала допомогу у медпункті НАКу. Вони заявили, що співробітники СБУ намагаються забрати цю жінку на допити, хоча вона не може адекватно відреагувати на ситуацію і навіть назвати своє ім'я.

За повідомленням журналіста ЕП, співробітники СБУ повністю контролюють розвиток подій, вони блокують доступ до заступника головного бухгалтера, а також блокують вхід до актової зали, де проводять слідчі дії співробітники у штатському. Співробітники СБУ відмовляються від спілкування з пресою.

Депутати намагаються проникнути в медпункт, але спецслужба пропустила тільки 2 з них. Після того як депутати вийшли, вони повідомили, що заступнику головного бухгалтера пані Кушнір роблять кардіограму.

У прес-службі СБУ відзначили, що відбуваються звичайні слідчі дії в рамках карної справи "по факту захоплення посадовими особоами "Нафтогазу" 6,3 мільярдів кубометрів транзитного газу за попереднім зговором".

"Співробітники спецпідрозділів "Альфа", що знаходяться в будівлі "Нафтогазу", забезпечують охорону слідчіх", – додала голова прес-служби СБУ Марина Остапенко.

Станом на 14.05 до НАК "Нафтогаз" під'їхала швидка допомога.

В цей час Ігор Діденко заявив журналістам, що всі дії "Нафтогазу" є законними. "Я щойно вийшов з наради в секретаріаті президента. Зараз прийду в НАК і розберуся", – сказав він.

"Діяльність Нафтогазу була і залишається законною. Якщо у деяких керівників слабо з головою, то я їм не лікар", – додав Діденко.

О 14.30 було прийняте рішення по госпіталізації заступника головного бухгалтера Марини Кушнір. В супроводі двох співробітників СБУ її відправляють до лікарні. У той же час представники СБУ продовжують перебувати у актовій залі компаній.

Новини

23 Лютого 2024

Ціни на газ в ЄС впали до рівня 2021 року

93% продукції українських аграріїв експортується через порти Великої Одеси та Дунаю

Через блокаду кордону з Польщею уряд розробляє низку логістичних проєктів

Вартість автогазу у мережах АЗС за тиждень зросла майже на гривню

З 1 березня Кабмін проіндексує пенсії, вони зростуть аж на 300 грн

США запроваджують нові санкції проти Росії

Блокада кордону шкодить і Україні і Польщі – Висоцький

Україна виходить на довоєнний рівень експортних обсягів – Шмигаль

Світове виробництво чавуну у січні залишається на стабільному рівні

Україна на 23 місці у рейтингу світових виробників сталі

Україна експортує електроенергію у п’ять країн ЄС

Німецький газовий гігант планує інвестувати 500 млн євро у водневу інфраструктуру

Євросоюз ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії

Українські виробники сталевих труб збільшили експорт продукції на 51,6%

JSW Steel може придбати частку в австралійського постачальника вугілля

ArcelorMittal налагодила випуск рейок у Польщі

ВСІ НОВИНИ ⇢