Усе, що треба знати про ДЕШЕВИЙ ДОЛАР

Точка зору

У клієнтів банків з’явилася можливість за пільговим курсом купити валюту для погашення простроченої кредитної заборгованості. Нацбанк щотижня проводитиме цільові валютні аукціони, на яких продаватиме банкам дешеві долари. Ці кошти можуть бути використані фінустановами тільки в рахунок погашення заборгованості клієнтів або їхніх поточних платежів за валютними кредитами.

За яким курсом продаватимуть валюту на аукціонах?

28 лютого на першому цільовому аукціоні НБУ продав $34,53 млн за курсом 7,8 UAH/USD, надалі він може змінюватися. Банки орієнтуються на середньозважений курс між офіційним (7,7 UAH/USD) і міжбанківським (8,4 UAH/USD). Зараз фінустанови пропонують своїм клієнтам, які бажають купити дешеву валюту, внести на спецрахунки гривневий еквівалент за курсом
7,9 – 8 UAH/USD.

Хто вже купив дешеву валюту?

У першому аукціоні взяли участь 12 банків: ПУМб, ОТП Банк, Універсалбанк, Райфайзен Банк Аваль, Сведбанк Інвест, «Сбербанк России», УкрСиббанк, АБ «Південний», Фольксбанк, Індустріалбанк, Укрсоцбанк, Автокразбанк.

Чи можливі валютні спекуляції?

Банки мають забезпечити продаж валюти клієнтам за курсом, що не може перевищувати аукціонний на 0,2%. Стягнення будь-яких комісій під час здійснення операцій із погашення заборгованості фізичних осіб за кредит­­ними договорами або підвищення курсу продажу іноземної валюти за такими операціями заборонено.

Як потрапити до заявки на аукціон?

Реєстр кредитних угод, згідно з яким іноземна валюта купується на валютному аукціоні, формують банки за погодженням із клієнтами. Потрапити до заявки зможуть лише ті, хто уклав кредитні договори до 15 жовтня 2008 року. Банки мають визначити телефон гарячої лінії та відповідальних фахівців, які надаватимуть громадянам оперативну інформацію щодо умов проведення валютних аукціонів та процедури погашення кредитів.

Чи можна гасити кредити наперед?

Валюта, куплена на валютному аукціоні, має бути використана за цільовим призначенням протягом п’яти робочих днів після потрапляння на кореспондентський рахунок банку. Тому клієнт може погашати тільки заборгованість за кредитом або здійснювати поточні платежі, що припадають на відповідний інтервал.

Як довго проводитимуть цільові валютні аукціони?

НБУ оголосив, що проводитиме аукціони щотижня по п’ятницях. Терміни проведення поки що не визначено. Загальний обсяг заборгованості населення за валютними кредитами оцінюється у $24,6 млрд (а також близько €0,5 млрд), 65% кредитних угод укладено на термін понад 5 років. У середньому попит на аукціонні долари становить $50 – 60 млн щотижня. Якщо Нацбанк його задовольнятиме, то протягом року витратить десяту частину резервів – до
$3 млрд. Цього вистачить, щоб збити ажіотажний попит на готівкову валюту, але в довготерміновій перспективі така політика навряд чи буде ефективною.

Новини

23 Лютого 2024

Ціни на газ в ЄС впали до рівня 2021 року

93% продукції українських аграріїв експортується через порти Великої Одеси та Дунаю

Через блокаду кордону з Польщею уряд розробляє низку логістичних проєктів

Вартість автогазу у мережах АЗС за тиждень зросла майже на гривню

З 1 березня Кабмін проіндексує пенсії, вони зростуть аж на 300 грн

США запроваджують нові санкції проти Росії

Блокада кордону шкодить і Україні і Польщі – Висоцький

Україна виходить на довоєнний рівень експортних обсягів – Шмигаль

Світове виробництво чавуну у січні залишається на стабільному рівні

Україна на 23 місці у рейтингу світових виробників сталі

Україна експортує електроенергію у п’ять країн ЄС

Німецький газовий гігант планує інвестувати 500 млн євро у водневу інфраструктуру

Євросоюз ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії

Українські виробники сталевих труб збільшили експорт продукції на 51,6%

JSW Steel може придбати частку в австралійського постачальника вугілля

ArcelorMittal налагодила випуск рейок у Польщі

ВСІ НОВИНИ ⇢