Баба Параска: Агітувати на президентських виборах буду за Тимошенко і Ющенка

Точка зору

Вже чотири тижні символ "помаранчевої" революції баба Параска (Параска Королюк) знаходиться у рідному селі Дорогичівка, і не може повернутись у Київ. Після побиття лікування у елітній клініці "Феофанія" відчутних результатів не принесло. "Ходити важко, спина болить, ноги пухнуть. Дивлюсь у стелю і плачу, що не можу з 8 Березня привітати Юлю Тимошенко. За п'ять років у Києві я звикла бути з народом". Чи пробачила баба Параска своїх кривдників, коли вона збирається повернутися до "великої політики", і чи не заважають їй переламані ребра любити Ющенка, читайте в інтерв'ю.

– Параско Василівно, як Ваше здоров'я, де Ви мешкаєте, чи збираєтесь до Києва найближчим часом?

– Не можу я їхати у столицю. Зі здоров'ям дуже погано. Вчуся заново ходити, пухнуть ноги, спина дуже болить. Намагаюсь якомога більше лежати. Через це в мене душа болить. Дивлюсь у стелю і плачу, що не можу з 8 Березня привітати Юлю Тимошенко (говорить крізь сльози баба Параска). За п'ять років у Києві я звикла бути з народом. Дуже мені шкода, що я не у столиці. Десятого березня буде три місяці як я ледве ходжу. Була вчора в Тернополі, думала що поїду у Київ, але спина так розболілася, що я вернулась додому.

– Ви до Тернополя їздили по квитки на потяг до Києва чи у "державних справах"?

– Я їздила провідати губернатора Юрія Чижмаря, давно не бачила його, скучила і хотіла передати йому привіт. Але, нажаль, в нього не було часу. Він встиг лише спитати як моє здоров'я і побіг працювати. А як моє здоров'я? В селі у нас лікарів немає.

– Після того, як Вас побила держохорона президента, перед Вами хто-небудь вибачився? Чи дзвонили Вам люди з оточення Віктора Ющенка?

– Ні, ніхто не вибачався і ніхто не дзвонив. Слава Богу, є люди, які пообіцяли розібратися в цій справі, покарати тих, хто мене образив. Це прокурор Харкова, але я забула його ім'я. У лікарні від БЮТ мене провідував Михайло Ливинський (керівник апарату Кабінету міністрів – "СЕЙЧАС"), а від "Нашої України" тільки Микола Катеринчук. Більше ніхто у "Нашій Україні" про мене не дбав.

– Після інциденту у Вас не виникло бажання покинути "велику політику"?

– Ні, я не покину політику. Бо не можу покинути тих лідерів, що народ з Майдану привів до влади.

– Після лікарні Ви бачилися з президентом чи прем'єром?

– Ні, нікого я не бачила. Я останній раз з Ющенком говорила у липні, на Говерлі.

– Через те, що Вас побили, чи змінили Ви своє ставлення до Ющенка, ображаєтесь на нього?

– Як мені не важко, як мені не прикро, я все рівно його люблю. Бог йому суддя, а не я. Я його поважаю, і Юлю Тимошенко я люблю і поважаю.

– За кого тепер – Ющенка чи Тимошенко – Ви буде агітувати та голосувати на президентських виборах?

– Спочатку мені треба дожити до цих виборів. Але я так думаю, що агітувати буду за них двох, бо вважаю, що вони підуть на президентські вибори однією командою. Я хочу, щоб президентом знов став Ющенко, а прем'єром – Тимошенко. Як би сильно вони не сварилися, вони будуть разом.

– Вам від їх команд вже поступало запрошення до співпраці?

– Ні. Мені ніколи не пропонували агітувати чи за Ющенко, чи за Тимошенко. Я сама їжджу, сама ходжу. Я не належу до тих людей, що агітують за гроші. Хоча знаю таких – наприклад, агітаторам Мороза платять 120 грн.

– Ви готуєтесь до дострокових президентських виборів?

– Дострокових виборів не буде, я в цьому впевнена. Ющенко буде президентом увесь строк. Навіщо ж проводити ці вибори, коли їх не хоче народ? Кравчуку заплатили гроші за ту заяву, коли він попросив Ющенка піти у відставку. Краще б він на себе подивився, бо це він з Кучмою розікрав, розгромив Україну. Він немає права ображати Ющенка!

– А ви вірите, що це Тимошенко попросила Кравчука звернутися до Ющенка?

– Не вірю. Це Кравчук сам, Юля не могла так зробити. Юля розуміє, що зараз проводити вибори не можна, бо криза.

– Як гадаєте, можна людей переконати вдруге проголосувати за Ющенка?

– Якщо Ющенко візьметься за бандитів, які заважають Україні отримати дешевий газ, якщо власників банків на місце поставить, то люди будуть за нього голосувати.

– Це у нього команда непрофесійна чи Віктор Андрійович сам винен, що його рейтинг зараз нижче 3%?

– Він не винен – це точно. Чи винна його команда, я не можу сказати, бо не хочу ображати людей. Але оточення в нього складне.

От за кого більше всіх мені душа болить, так це за Миколу Катерчука. Це людина з народу, він любить простих людей. Ющенку було б ліпше коло нього. Тому що всі інші переймаються власними кишенями і гаманцями, а Микола – ні. Ющенко ще прийдеться відповідати перед Богом за те, що він відштовхнув від себе Катеринчука. Це був страшний гріх.

Микола стільки зробив для Віктора Андрійовича. Це ж він разом с Мариною Ставнійчук і Юрієм Ключковським відстоювали його у судах у 2004 році.

– Як гадаєте, Тимошенко зможе витягнути країну з кризи?

– Сама Тимошенко не зможе подолати кризу, і сам Ющенко не зможе. Все буде добре, якщо вони будуть разом діяти.

– Що потрібно зробити для подолання кризи: Стельмаха зняти чи взяти кредит в МВФ або у Москви?

– Перший крок Тимошенко вже зробила, вона скоротила зарплати депутатів, міністрів, чиновників. Ще необхідно позбавити службовців пільг, і одразу в країні стане легше дихати. Як би не Юля, депутати ніколи би не проголосували за зменшення зарплати.

Друге – необхідно звільнити Стельмаха. Щодо кредитів, то, звісно, страшно брати, бо потім втричі більше треба віддавати. Може, я людина неграмотна, але мені здається, що гроші треба позичати не в Москві, а у наших мільярдерів. Але може я і помиляюсь, Тимошенко і Ющенкові видніше. Я ж політик від народу, той, що до президента думку людей доносить, а за кредити – то Віктор Андрійович краще знає.

– Ви вірити, що у 2010 році новим президентом стане Віктора Янукович?

– Ні. За ним підуть тільки ті люди, яких він купив. Шансів стати президентом в нього немає.

– За чотири роки після Майдану Ви так і не змінили своє ставлення до нього?

– Я з Януковичем не сварилась, але й любити його мені теж немає за що. Хай спочатку дасть людям – Тимошенко, Ющенкові – попрацювати. Треба, щоб вони десять років послужили, а потім питати з них, зробили вони щось, чи ні. Кучма два строки сидів на Банковій.

Особливо погане у мене ставлення до Азарова, гидко на нього дивитися. Що п'ятниці на "Інтері" забиває людям голову брехнею. Всіх ображає, сварить, забув, як сам погано служив Україні. Ми ж пенсії, зарплати при ньому не получали. А коли Віктор Андрійович і Юлія Володимирівна прийшли до влади, одразу збільшилась пенсія і зарплата. А при Януковичі платили копійки.

– Як, на Ваш погляд, у молодих політиків – Яценюка, Гриценка, Хорошковського – є шанс стати президентом України?

– Яценюк молодець. Він завжди правду каже, і за президента завжди турбується. Мені здається, що він так думає: "Я ще встигну, а Ющенкові треба допомогти". Про Гриценка нічого не можу сказати.

Знаю напевне, що люди не люблять Тягнибока. В нас про нього кажуть так: "Тягнибік тягне у бік". Бо він відтягує голоси у всіх наших помаранчевих лідерів.

– У неділю буде жіноче свято 8 Березня, яких подарунків чекаєте?

– Здоров'я прошу у Бога, і щоб Юля і Вітя помирились. Я їх люблю і поважаю. Тимошенко, Ющенко, Безсмертний, Катеринчук, Порошенко, – це ті люди, які стояли на Майдані, і я їх завжди буду захищати. Я хочу, щоб їм Бог допомагав, і я не хочу, щоб вони розколювалися.

Як би я була у Києві, то святкувала 8 Березня, а так – буду у дома в ліжку лежати. Але хочу Юлії Тимошенко, Катерині Ющенко, жінці Романа Безсмертного, жінці Миколи Катеринчука, жінці Віктора Балоги і всім жінкам України побажати наступне: щоб усі були здорові, щасливі і багаті, щоб процвітали, як у полі маки.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢