Крихка стабільність гривні. Чи надовго?

Точка зору

Долар вже не буде дешевше

На валютному ринку встановилася своєрідна рівновага. Курс долара поки що не йде вище, але і знижуватись він не буде.

До заяв Національного банку про те, що курс має піти нижче 7,5 гривень за долар, на ринку ставляться як до реклами та піару.

"Вже ніхто не сприймає серйозно навіть ідею, що курс може опуститися нижче 8 гривень за долар", – відзначив казначей одного з великих банків. Саме тому, вважає експерт, треба вирішувати проблему неповернених кредитів вже зараз, не сподіваючись на зміцнення гривні.

Його колега з іншої установи розповів, що зростати курс поки що теж не буде. У імпортерів є межа, нижче якої вони купують долари.

"Умовно, коли долар дешевшає до 8,1 гривень, частина з них автоматично купує валюту. Казкам Нацбанку про те, що курс знизиться до 7,5, взагалі ніхто не вірить. Це бізнес, а не політика", – пояснив спеціаліст.

Скептичне ставлення до обіцянок НБУ пояснюється ще однією річчю.

"Останнім часом Нацбанк не продає імпортерам валюту. Лише під погашення заборгованості за кредитами, і то при умові, що це погашення було занесене до платіжного календаря", – розповів представник одного з банків з іноземним капіталом.

І це ще не все. За його словами, свого часу, отримуючи кредити, банки повинні були реєструвати їх у НБУ. "Якщо це не було зроблено, боргу нібито не існує", – додав банкір.

НБУ продав 4 мільярди з початку року

Експерт зазначив, що за курсом вище 8 гривень за долар імпорту майже не існує. Цей курс поки що не є рентабельним для підприємців, тому що вони не можуть адекватно підвищити ціни продажу у гривнях. Саме тому, зокрема, аптеки скаржаться на відсутність багатьох груп закордонних ліків.

За оцінками опитаних казначеїв, останнім часом деякі імпортери почали потроху купувати валюту. За їхніми даними, в середині березня щодня обсяги купівлі складали більше 200-250 мільйонів доларів, причому велика частина операцій проходила у євро.

Така активність пояснюється тим, що з початку березня курс долара впав до прийнятних меж – 8,1-8,3 гривень.

Проте, відзначають експерти, обсяги реального імпорту поки що невеликі. За їх оцінками, найбільше доларів купують "Нафтогаз", комерційні банки та "Київстар". За даними "Економічної правди", також великі об'єми валюти стягує на себе "Укравтодор".

"Смерть" імпорту призвела до того, що на ринку склалася умовна рівновага.

"Імпорт зник, і поточний рахунок платіжного балансу став бездефіцитним. Але фінансовий рахунок глибоко від'ємний, і постійно відбувається відтік капіталу. Саме для погашення боргів Нацбанк з початку року вже продав майже 4 мільярди доларів", – пояснив "Економічній правді" один з членів правління НБУ.

За його словами, дуже великі суми купують банки з іноземним капіталом, які отримали від "материнських" структур річні кредити. Раніше ці позики рефінансували, а тепер їх треба повертати.

Відтік зменшився

Втім, банкіри зазначають, що останнім часом з'явився позитив.

"Все йде до того, що деякі банки скоро вже не будуть повертати кредити за кордон. США та Росія на своїх ринках підтримують "материнські" банки. Звичайно, ці кошти в Україну не заходять. Але від українських "дочок" вже почали менше тягнути", – підкреслив представник одного з банків з іноземним капіталом.

Проте, вважає експерт, про стабілізацію курсу гривні казати ще зарано.

"Ось коли відтік капіталу зменшиться, тоді можна буде говорити про те, що девальвація неможлива. А поки що НБУ тримає курс своїми резервами та адміністративним "затисканням", – відзначив він.

Ще одна позитивна тенденція – зниження відтоку капіталу за операціями фіктивного імпорту.

Опитані казначеї підкреслили, що тепер такі операції стало проводити дуже важко. НБУ почав гальмувати купівлю валюти під такі цілі. Звичайно, завадити всьому відтоку він не може, але обсяги помітно знижуються.

Експерт розкритикував заяви заступника НБУ Олександра Савченка, який стверджував, що відстежити фіктивний імпорт неможливо.

"Це казки. Мабуть, Савченко просто ніколи цим не займався. У 2004 році Нацбанк робив відсів чітко. Так, довести щось було важко, бо усі документи, як правило, були у порядку. Але є непрямі ознаки фіктивності, а ще періодичність, з якою ці операції відбуваються", – пояснив казначей великого банку з іноземним капіталом.

Крім того, вважає експерт, останнім часом мав зменшитися обсяг операцій з виведення валюти за допомогою так званих технічних операцій.

Наприклад, раніше розповсюдженими були випадки, коли український банк отримував від закордонного кредит "овернайт" у валюті. Ці гроші продавалися в Україні, а потім банк звертався до НБУ з проханням продати долари – бо треба ж повертати борг.

"Особливо "гралися" цим банки з іноземним капіталом. Але після того, як НБУ почав відмовляти, обсяги таких операцій впали", – підкреслив казначей.

Новини

14 Січня 2024

Якщо боржникам почнуть відключити електрику, то рівень платежів зросте – НКРЕКП

13 Січня 2024

ЄК виділила 126 млн євро на розширення румунських портів для експорту товарів з України 

12 Січня 2024

Велика Британія надає 200 млн фунтів для виробництва українських дронів

З України до морських портів в Румунії будують нову автомагістраль

Cвітові продажі електромобілів зросли на 31%

ДБР підозрює суддю Дніпровського райсуду столиці у прикритті оборудки Жеваго

Відбір газу з українських ПСГ сягнув максимуму за два роки

За тиждень автогаз у мережах АЗС подешевшав майже на гривню

У 2024 році Мінекономіки прогнозує зростання ВВП на 4,6%

Індійська JSW Steel планує побудувати новий завод

У 2023 році імпорт до України перевищив експорт на 27,5 млрд дол

Імпорт електроенергії гарантує великим підприємствам можливість продовження роботи

В НБУ очікують на здешевлення кредитів

В Україні більше жінок працюють на чоловічих посадах

Міттал оголосив про будівництво найбільшого в світі металургійного заводу

Уряд планує цього року запустити п’ять індустріальних парків

ВСІ НОВИНИ ⇢