"Нафтогаз": як уникнути штрафу?

Точка зору

Прогноз "Економічної правди" справдився: за результатами першого кварталу Відкрите акціонерне товариство "Газпром" озвучило суму штрафу за недобір передбачених контрактом 5 мільярди кубометрів газу у розмірі близько 500 мільйонів доларів, як і підрахувала ЕП.

Знаково, що сталося це напередодні візиту Юлії Тимошенко до Москви, тому українські експерти вважають таку заяву винятково засобом тиску на Україну.

Якщо досі тема штрафів піднімалася переважно в політичних заявах, то тепер росіяни надіслали НАКу лист, у якому нагадують, що українська сторона не викупила належного обсягу газу, і через це їй слід заплатити "неустойку".

У повідомленнях інформагентств зазначалося, що це – сума штрафів за березень, однак підрахунки свідчать, що за минулий місяць "нагорить" набагато менше.

Згідно з контрактом, Україна має оплатити щонайменше 80% від законтрактованих на березень 2 мільярдів кубометрів, або 576 мільйонів доларів. Фактично сплачено 342,72 мільйони, отже, березневий борг дорівнює 233,28 мільйонів доларів.

А борг квартальний якраз і складає 504 мільйони доларів, якщо врахувати, що контрактом на цей період передбачено поставку 5 мільярдів кубометрів газу, а фактично спожито лише 2,6.

Наскільки ж страшне те, чим нас лякають?

Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський наголосив "Економічній правді", що офіційної вимоги заплатити штраф до компанії не надходило. "Так само, як і раніше, тривають переговори. Ми не чекаємо такої вимоги, тому що ми вважаємо, що її не буде", – додав він.

Уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський пояснив, що лист "Газпрому" справді ще не означає вимог щодо оплати штрафу.

"Це є своєрідне запрошення до подальших переговорів про зміну контракту на постачання газу, сигнал від "Газпрому" про те, що і його нинішній контракт не задовольняє", – розповів представник президента.

Офіційною ж вимогою, за словами Соколовського, може бути тільки подання відповідного позову до Стокгольмського арбітражу, як то передбачено в контракті про постачання газу.

Україна зацікавлена в тому, щоб максимально затягнути розгляд цієї справи. Адже потреба негайно виплатити півмільярда доларів була б для НАК "Нафтогаз" катастрофічною, або, принаймні, потребувала б чергової емісії задля збільшення статутного фонду державних банків, які могли б прокредитувати НАК..

Адже зараз компанія закуповує газ за ціною, вищою, ніж річна внутрішня ціна продажу, тобто, навіть за умови 100% розрахунків споживачів політикою компанії закладено дефіцит коштів. У той же час, наприкінці року закупівельна ціна суттєво знизиться, а внутрішня – ні, отже, і гроші знайти буде дещо простіше.

У будь-якому разі, арбітраж для України – достатньо вигідний варіант, адже, за оцінками експерта Центру Разумкова Володимира Омельченка, там скарги за місяць не розглядаються, а тягнуться не менше 9 місяців, а, скоріше за все, рік-півтора.

"Можна якимось чином протягнути час до двох років, на кожному засіданні подавати нові факти. Хоча в "Газпрома" є набагато сильніші аргументи: він може, суто теоретично, припинити поставки. Хоча практично він на це, я думаю, не піде, з політичних міркувань", – коментує експерт.

Але заплатити штраф "Нафтогазу", у випадку подачі позову, рано чи пізно доведеться: умови контракту достатньо чітко передбачають таку відповідальність.

Отже, перед Тимошенко на переговорах стоятиме наступний вибір: готуватися за рік-два заплатити півмільярда доларів, зробивши "подарунка" тодішньому прем'єрові, або, знову ж таки згідно з прогнозом ЕП, прогнутися під умови росіян, чого б вони не стосувалися – модернізації ГТС чи кредитних коштів.

Від її позиції залежатиме і результат хвалених переговорів "Нафтогаза" з "Газпромом" щодо нової редакції контракту про постачання газу, зокрема, щодо зменшення його річного обсягу.

Однак, якщо росіяни й надалі ці переговори саботуватимуть.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢