Фірташ шантажує Україну власними боргами?

Точка зору

Газовий посередник RosUkrEnergo намагається настрахати українську владу проблемами з "Газпромом". Усі спікери "від Фірташа" підхопили висновки рахункових палат Росії та України про те, що компанія винна російському газовому монополістові півмільярда доларів.

Якщо бути більш точним, то 514,16 мільйона доларів – це позитивне сальдо боргу цих компаній. RosUkrEnergo завинила групі "Газпрому" 1 054,69 мільйона доларів, а ВАТ "Газпром" заборгував RosUkrEnergo 540,53 мільйона доларів.

З цього приводу прес-служба народного депутата України Юрія Мірошниченка розіслала коментар регіонала: "Є підстави вважати, що приховування в Україні інформації про результати аудиту діяльності цієї компанії є цілеспрямованими діями в інтересах окремих високопоставлених урядовців".

Сама ж прес-служба посередницької компанії питання боргу офіційно коментувати відмовилася. А джерела, наближені до RosUkrEnergo, всіляко натякають, що різниця між боргами компаній майже дорівнює сумі, яку RosUkrEnergo намагається відсудити у Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в Стокгольмському арбітражі.

Нагадаємо, що компанія Фірташа сподівається отримати близько 600 мільйонів доларів штрафів за несвоєчасну сплату поставленого природного газу впродовж 2008 року.

"Згідно з угодою, підписаною заступником голови НАК Ігорем Діденком у березні 2008 року, за несвоєчасні розрахунки сплачувався штраф у розмірі 120% річних, тобто, 0,3% за день прострочки. Таким чином, накопичився борг близько 600 мільйонів доларів", – пояснює керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін.

Однак ця сума складається зі штрафів, а тому не може бути прямою заборгованістю за постачання газу.

Не може також цей борг складати й частину вартості 11 мільярдів кубометрів газу, відібраних Юлією Тимошенко у RosUkrEnergo згідно з її баченням договору від 22 січня 2009 року про переуступку боргу цієї компанії перед "Газпромом". Якби ця вартість справді була не сплачена, росіяни в першу чергу мали б включити її в суму переуступки.

"Цей обсяг (11 мільярдів кубометрів. – ЕП) накопичувався протягом кількох років, частина його закуповувалася ще за ціною 95 доларів, частина – по 179,5, частина – за іншими цінами", – додало в коментарі "Економічній правді" джерело, наближене до RosUkrEnergo.

Водночас, борг не міг виникнути і протягом кількох місяців від моменту підписання договору переуступки боргу. Адже, наприклад, право нараховувати санкції за невчасну сплату переуступленого боргу в 1,7 мільярда доларів на цей час уже належало "Нафтогазу".

Нарешті слід зауважити, що RosUkrEnergo ніякої переуступки не визнавала, адже не підписувала відповідного документу, отже, за логікою, мала сплачувати цей борг "Газпрому". Відповідно, 1 054 мільйони доларів може скласти сума, що залишилася несплаченою з тих 1,7 мільярда.

Однак Костянтин Бородін вважає і цю версію малоймовірною. "Навряд чи RosUkrEnergo щось погашала, оскільки в неї не було ресурсів для того, щоб продати газ і погасити борги", – зазначає він.

Тому найбільш імовірно, що різниця в боргу є справою, що стосується лише двох компаній. Можливо, вона навіть пов'язана з їх діяльністю за межами України. Адже саме там, очевидно, і сформувався борг групи "Газпрому" перед RosUkrEnergo, яка на західному кордоні України продавала паливо, зокрема, й 100% дочірнім компаніям російського монополіста.

В контексті цього висновку цілком логічною видається така наївна, з першого погляду, теза уповноваженого президента з питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, мовляв, цей борг не може спричинити жодного російсько-українського протистояння.

"Це внутрішня російська проблема, оскільки в компанії RosUkrEnergo 50% належить російській компанії "Газпром". Я думаю, Україні зараз не варто втручатися в ці проблеми", – переконує експерт.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢