Гра на виліт

Точка зору

"Готовність польських та українських міст-претендентів до фіналу ЄВРО- 2012"

13 травня оргкомітет УЄФА остаточно ого­­лосить, у яких українських та польських містах відбудуться матчі фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Тиждень провів власне дослідження, аби з'ясувати, хто «пролетить».

Прогнози скептиків спростовано: Україну не позбавлять права проводити Євро-2012. Також навряд чи буде порушено паритет (по 4 міста від кожної країни) на користь Польщі. Завдячувати маємо потужному українському футбольному ло­­­бі в УЄФА. Без нього Україна однозначно втратила б Євро-2012.

Ще донедавна по обидва боки кордону говорили, що матчі континентальної першості приймуть не чотири українські міста, а, в кращому випадку, три. Зараз же з Варшави лунають побоювання, що сама Польща може втратити одне місто на користь України. Головна проблема поляків – стадіони. З шести польських міст-претендентів лише в Познані ступінь готовності арени сягає 61%, тоді як інші міста не виконали й половини робіт. Найслабші ланки – Вроцлав та Хожув, які порівняно з рештою польських претендентів мають найменший відсоток готовності з чотирьох показників, узятих Тижнем за контрольні.

В Україні з шести міст слабих ланок три. Львів єдиний з українських претендентів може пишатися готельною інфраструктурою, на 90% наближеною до євростандартів. Але при цьому місто Лева має лише котлован замість стадіону й архаїчний аеропорт, які, зважаючи на серйозні проблеми з фінансуванням, нереально збудувати і реконструювати до 2011 року, як того вимагає УЄФА. В Харкові місцевий олігарх власним коштом ударними темпами реконструює футбольну арену. Проте перша українська столиця, вочевидь, за три роки не встигне ввести в експлуатацію необхідну (відповідно до вимог УЄФА) кількість житла для вболівальників і переобладнати місцевий аеропорт. Подібні проблеми і в Одесі, до яких слід додати лише шестивідсоткову готовність стадіону. Висновок Тижня такий: якщо львів'яни не переконають УЄФА, що за три роки з «нуля» збудують нову арену, то їхнє місце на футбольному святі посяде Харків. У Одеси – жодних шансів.

Найбільше клопоту з Євро-2012 Україні завдає не фінансова криза, а корупція. Саме у зв’язку з цим чинником понад два роки після оголошення господарів футбольного форуму (квітень 2007 року) у більшості міст-претендентів фактично не готувалися до чемпіонату. Чиновники чекали на вигідні пропозиції від бізнесу – за інформацією Тижня, сума «євровідкату» подеколи сягає половини вартості об'єкта, запланованого під Євро-2012. Тож бізнесмени не поспішали вкладати гроші в нові стадіони, аеропорти, спортивну інфраструктуру тощо. Та, зрештою, зиск одержав… великий бізнес. Зокрема, мультимільйонер Вадим Новінський, якому належав недобудований торго­ве­льно-розважальний центр нав­про­­ти НСК «Олімпійський», отримав за знесений ТРЦ 300 гектарів столичної землі відкупних. Демонтували споруду, що загрожувала безпеці уболівальників, коштом муніципалітету. Оборудка явно не на користь держави.

Бізнесменам, які «зважилися» на участь у підготовці до Євро-2012, заплатить майном громади і львівська мерія. Власники компанії-генпідряд­ника будівництва стадіону – донецькі мультимільйонери брати Олександр і Сергій Тарути – отримали від місцевої влади гарантії, що з ними розрахуються якщо не «живими» грошима, то землею міста чи іншою власністю львів’ян.
В Одесі ж, де провести чемпіонат особливо вже й не сподіваються, під приводом Євро-2012 роздають для забудови ділянки в прибережній смузі.

Новини

18 Квітня 2024

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

Україна у лютому експортувала 148 тис тонн плоского прокату

Українська енергосистема залучає аварійну допомогу трьох країн 

Держборг України у 2024 році може зрости до 94% – МВФ

Україна має затвердити стандарти з переробки будівельних відходів

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю продукції для оборони стандартам НАТО

ДМЗ виготовив шахтний скіп для рудника Суха Балка

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів

Сьогодні можуть обмежити електропостачання для промисловості в усіх областях

17 Квітня 2024

Rio Tinto за підсумками першого кварталу скоротила відвантаження залізної руди

Промвиробництво в ЄС скоротилося на 5,4%

Україна у лютому посіла друге місце за обсягами експорту катанки до США

Газопроводи між Німеччиною та Францією транспортуватимуть водень

Ferrexpo планує збудувати нову сонячну електростанцію

ВСІ НОВИНИ ⇢