Богдан Данилишин: "Перша хвиля кризи в Україні вже минула"

Точка зору

"Між Україною та МВФ протиріч немає. Дефолт Україні не загрожує, оскільки зовнішній борг країни складає приблизно 10% ВВП. Перша хвиля кризи вже минула – перший квартал 2009 року показав навіть незначне зростання обсягів промислового і сільськогосподарського виробництва". Докладніше про перспективи української економіки читайте в інтерв'ю Богдана Данилишина, міністра економіки, інтернет-газеті "СЕЙЧАС".

– 8 травня стало відомо, що МВФ надасть Україні другий транш кредиту. Чи всі умови Фонду виконані?

– Я не знаю, що мав на увазі Шлапак (Олександр Шлапак, перший заступник керівника Секретаріату президента – представник президента в Кабміні. – "СЕЙЧАС"), коли казав про нові умови. Точно можу сказати, що всі умови, про які йдеться в Меморандумі між Україною та Фондом, виконані. Ми маємо чітке узгодження дій між урядом та МВФ. Я не бачу протиріч у наших взаєминах. Усі питання, що виникають, вирішуються у процесі діалогу. Питань, яких не можна вирішити, не існує.

– Чому МВФ погодився надати Україні другий транш, хоча умови Меморандуму були закріплені не в законах, а у постановах уряду?

– Позицію МВФ з цього питання я достеменно не знаю, але уряд діяв у межах чинного законодавства. Тому проблем бути не може.

– Які "кредитні" вимоги МВФ висував до Вашого міністерства?

– МВФ висував лише пропозиції щодо покращення економічної ситуації в цілому. З більшістю з них я погоджуюсь.

– Існує експертна думка, що МВФ крізь пальці дивиться на невиконання урядом його умов через те, що дефолт в Україні може викликати ефект доміно у Східній Європі?

– Ніякий дефолт Україні не загрожує. У нас є добрий запас фінансово-економічної міцності, крім того, державний зовнішній борг у нас невеликий. Для України він складає приблизно 10% від ВВП. Це ж не 50%, як у деяких країн.

Кредит МВФ – це страховка надійності. Його транші спрямовані насамперед на стабілізацію валютних резервів і банківської діяльності. Цей кредит є своєрідним показником того, що міжнародні фінансові організації довіряють Україні і бачать її своїм партнером. Якщо МВФ побачив в Україні можливості для реалізації своїх проектів, то міжнародні інвестори спокійніше вкладатимуть капітали в Україну.

– Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко нещодавно зустрілася зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Які шанси, що Україні нададуть московський кредит у розмірі $5 млрд.?

– У Росії прем'єр розглянула з Путіним цілий комплекс питань двосторонньої співпраці. Зокрема, щодо виробництва, транспорту, торгівлі і ядерної енергетики. Ми бачимо Росію як свого стратегічного партнера і будемо продовжувати працювати у цьому напрямку й далі.

– Так про кредит Тимошенко говорила з Путіним чи ні?

– Ми розглядаємо Росію як свого стратегічного партнера. Більше я сказати не можу.

– Чому уряд замість антикризової програми обмежився лише окремими законопроектами, необхідними для отримання кредиту МВФ? Невже вся боротьба уряду з кризою зводиться лише до отримання грошей Фонду?

– Антикризова програма уряду лежить у парламенті ще з грудня минулого року. Крім того, уряд пішов назустріч парламентським фракціям і доопрацював її, врахувавши усі зауваження та пропозиції депутатів. З 12 по 15 травня, сподіваюсь, її розглянуть депутати у сесійній залі Верховної Ради.

Хочу зауважити, що це вже буде друга антикризова програма, яку підготував уряд. Перша була ухвалена урядом у жовтні, друга – в грудні. До речі, США мають вже третю антикризову програму, а деякі європейські країни вдосконалюють методи боротьби з кризою вчетверте. Український уряд постійно доробляє антикризову програму, і в цьому немає нічого страшного.

– Чи можна говорити, що першу хвилю кризи Україна вже пережила?

– Так, перша хвиля кризи вже спала. У березні маємо зростання обсягів промислового виробництва на 8,3%, а обсягів сільськогосподарського виробництва – на 1,7%. Найближчим часом буде стабілізована ситуація і на споживчому ринку – завдяки формуванню внутрішнього ринку імпортозаміщення.

Однак на економіку негативно впливає те, що багато років країна була експортно орієнтованою – майже 70% машинобудування та хімії йшли на експорт. Цю ситуацію за один рік не виправити.

– Чи дійсно металурги поступово почали нарощувати обсяги експорту до Європи?

– Ситуація у металургійній галузі знаходиться під постійним контролем уряду. Питання експорту металургії та хімії є дуже проблематичними. Вони пов'язані зі світовою кон'юнктурою і пропозицією. На жаль, ціни на метал є нестабільними, і вони значно нижчі від тих, що були в минулому році. Світовий попит на метал дуже різко падав і продовжує знижуватися. Для покращення ситуації прийняті постанови, у тому числі, щодо здешевлення електроенергії та залізничних перевезень.

Уряд наполягає, щоб металурги шукали нові ринки збуту, щоб їх продукція для внутрішніх споживачів ставала дешевшою. У деяких випадках потреби внутрішнього ринку є дуже великими, але ціна, яку пропонують металургійні підприємства, є вищою, ніж на зовнішньому ринку. Мінекономіки переконане, що ціна повинна бути однаковою для всіх.

Новини

16 Квітня 2024

Обсяг металобрухту на майданчиках Міноборони до кінця року може сягнути 200 тисяч тонн

Металургійна промисловість Європи потребує 5 млн тонн водню на рік для декарбонізації

МВФ прогнозує зростання ВВП України цьогоріч до 3,2%

Поляки розблокували пункт пропуску Долгобичув-Угринів

Зеленський підписав закон про мобілізацію

Бронювання працює неефективно: кожен шостий працівник мобілізований – Петрук

Акціонери US Steel схвалили злиття з Nippon Steel

Компанія Дерипаски втратить 36% експорту внаслідок нових санкцій США та Великої Британії 

Українські металургійні компанії у березні скоротили експорт напівфабрикатів на 38,7%

Києву загрожують відключення світла за графіком – ДТЕК

Польська JSW скоротить видобуток вугілля на 850 тисяч тонн

АМКР збільшив виплавку сталі на 93% 

За три місяці китайські металурги відвантажили за кордон 25,8 млн тонн сталі

Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку великої війни

Споживання сталі в Україні впало на чверть у 1 кварталі

Нафтогаз готовий викупити весь газ, запропонований українськими видобувниками

ВСІ НОВИНИ ⇢