Перше й останнє китайське попередження для Луценка

Точка зору

На першій прес-конференції після інциденту у Франкфурт-на-Майні міністр Юрій Луценко зізнався, що повертався з Кореї до України не через Німеччину, а іншим маршрутом – він заїхав у Китай, а звідти попрямував до Москви.

Прес-секретар міністра Інна Кисіль повідомила "Українській правді", що 10-11 травня, на зворотному шляху з Сеулу, міністр перебував у Пекіні з приватним візитом.

В аеропорту його зустрічали українські дипломати, там же відбулася неофіційна зустріч Луценка з представником китайської поліції. За словами Кисіль, темою розмови був "обмін досвідом у правоохоронній сфері".

Водночас, як з'ясувала "Українська правда", після відомих франкфуртських подій Юрія Луценка у Пекіні, м'яко кажучи, були не дуже раді бачити.

У розпорядженні редакції опинився лист, надісланий послу України в Республіці Корея Олександру Бєлашову від українського посла у Китаї Сергія Камишева. Підставою для нього стало прохання офіційних органів КНР перед від'їздом Луценка з Сеулу до Пекіну поінформувати міністра про правила етикету в Китаї.

Як виявилося, китайська сторона без вагань повірила у подробиці інциденту в аеропорту, розтиражовані у КНР місцевою пресою.

Так, у листі посла йдеться про настійливу рекомендацію від керівництва Китайської Народної Республіки "попередити пана міністра, що він під час перебування у Китаї має дотримуватися китайських законів та поводитися належним чином".

"Виходячи з особливостей місцевого протоколу, таке попередження, не означаючи заборони в'їзду Юрію Луценка до Пекіна, рівнозначне санкціонованому сигналу щодо небажаності такого візиту з точки зору правоохоронних органів Китаю", – йдеться далі у листі посла.

"Посольство вживає відповідних заходів щодо збереження іміджевої складової запланованого заходу. Разом з тим, просимо інформувати міністра внутрішніх справ Луценка про наведений розвиток ситуації", – також зазначає посол України в Китаї.

Прес-секретар Луценка Інна Кисіль зазначила, що їй не відомо, чи був Луценко поінформований про існування листа і прохання, що містяться в ньому.

Разом з тим вона наголосила, що китайська сторона прийняла українського міністра "дуже приязно" і "без жодних проблем".

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢