Західні ЗМІ: Україна – в’язниця і рай

Точка зору

Хоч газова тема на цьому тижні і зійшла з перших сторінок західної преси, Україною тамтешні оглядачі менше цікавитися не стали. Змінився лише фокус: цього разу у нього потрапили не тільки відносини між Україною та Заходом, а й внутрішня ситуація у нашій державі – на чолі, звісно ж, із перемовинами між БЮТ та ПР.

Назовні – в’язниця…

Напередодні виборів у Європарламент про Україну згадували у багатьох країнах об’єднаної Європи. Так, представник чеського Союзу Незалежних Кандидатів – Європейських Демократів Лукаш Мацек під час онлайн-конференції на веб-порталі газети MF Dnes розмірковував про місце нашої держави так: якщо ставитися до ЄС як до політичної організації, то України там бути не повинно, адже у нас політична культура сильно відрізняється від європейської. До того ж, на думку Мацека, Україна ще й просто занадто велика.

Категоричну незгоду з такою позицією висловив британський журналіст Роджер Боєс у статті для The Times. Він, як і багато інших його впливових співвітчизників, продовжував наполягати, що Україні необхідна перспектива членства у ЄС. «Україні потрібно сказати (…), що вона не приречена на вічне ув’язнення між агресивною Росією і негостинним ЄС», – писав Боєс.

Британець також висловив думку, що в українському напрямку лідером ЄС цілком може стати Польща, адже ця країна вже давно веде «тонку і розумну» політику стосовно нашої держави. При цьому він іще раз підкреслив, що у європейській Україні зацікавлені не лише поляки, а й увесь Європейський Союз.

У самій Польщі тим часом обговорювалися майбутня українська місія ЄС, приготування до якої підтвердили для видання Gazeta Wyborcza джерела у польському уряді. Однак газета уточняла, що попри наявність уже визначеної дати (17 червня), усе ще невідомо, чи місія справді відбудеться. Головною перешкодою для цього, як і передбачалося ще раніше, можуть стати наші невгасимі внутрішньополітичні чвари.

Цікаво, що у тому ж тексті поляки нагадали й про «Східне Партнерство», назвавши його «неофіційним передпокоєм до членства» в Євросоюзі. Така приємна для України точка зору, слід зазначити, явно не входить у євросоюзний мейнстрім – схоже, що тут журналісти радше видали бажане за дійсне.

Доволі багато місця у західній пресі знайшлося і для висвітлення тристоронніх взаємин між Україною, Заходом та Росією, особливо того їх аспекту, що пов'язаний із досі ще гіпотетичним членством нашого північно-східного сусіда у СОТ.
У швейцарській газеті Le Temps з’явилася стаття президента швейцарсько-російсько-українсько-казахсько-білорусько-киргизсько-молдавської Торгової палати Ґі Меттана, у якій той наполягав на необхідності чимшвидше прийняти Росію у СОТ, аби прищепити тій «західні цінності». Автор наголосив, що СОТ упереджено ставиться до російської кандидатури, вважаючи перешкодою її митні тарифи, адже Україну свого часу в аналогічній ситуації прийняли без особливих проблем.

Одразу дві статті на цю тему опублікувало й американське видання The Wall Street Journal. У першій із них директор Європейського Центру Міжнародної Політичної Економіки, Фредерік Еріксон, висловлював сильний сумнів, що Росія насправді хоче стати членом СОТ. Що ж до другого матеріалу, то у ньому автори натякнули, що насправді кандидатурі Росії можуть перешкоджати зовсім не митні тарифи, а Україна. На їхню думку, наша держава, цілком може мати бажання ветувати російську кандидатуру.

…а всередині – рай

Чимало можна було знайти у західних європейських виданнях і цікавих спостережень за подіями всередині нашої держави. Багато писали вони, зокрема, про політичний союз Янукович-Тимошенко, який зараз народжується в українців на очах. Для більшості оглядачів його якість видавалася сумнівною.

У британському The Daily Telegraph, наприклад, сумнівалися у тому, що двійко українських політичних грандів «зможуть подолати розбіжності у поглядах і принести стабільність, якої давно шукає ЄС після більш ніж чотирьох років політичної війни» в Україні.

В американському The Wall Street Journal натомість сумнівалися у тому, що союз між ЮВТ та ВФЯ може принести щось хороше для самого Заходу. Видання підкреслювало, що такий союз був би «благом» для Москви, бо у політичних обіймах зіллються колишній і теперішній (точніше, теперішня) фаворити Кремля.

В інших виданнях наразі звертали на цю справу менше уваги, зате продовжували спостерігати за економічною ситуацією в Україні. Так, швейцарський експерт з страхової справи в інтерв’ю для Le Temps говорив, що сьогодні нестача продуктивної зайнятості несе в собі більшу загрозу для світу, аніж тероризм. Ці слова він підтримав єдиним прикладом – українською кризою.

Попри цю кризу, чеська газета MF Dnes назвала Україну «раєм дешевої заправки» для автомобілістів. Єдине, що зупиняє сусідів (насамперед – словаків) на шляху до цього «раю», писали чехи – це величезні прикордонні черги.

А у швейцарському Le Temps присвятили Україні розлогий матеріал на соціально-етнічну тему, розповідаючи про долі кримських татарів після сталінської депортації і їхнього повернення на півострів вже в часи незалежності нашої держави. У цьому тексті декілька разів окремо наголошувалося, що Україна досі так і не реабілітувала остаточно татарську меншину у Криму і не визнала «драми депортації».

Новини

19 Квітня 2024

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

Розвиток зеленої енергетики підштовхує світовий попит на мідь

Німеччина готова інвестувати в ключові галузі української економіки

Туск закликав фермерів припинити блокування кордону з Україною

Вже навесні повернуться графіки відключення світла по всій Україні

В березні українська економіка зросла майже на 5%

Безпеку українського морського коридору посилять

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

ВСІ НОВИНИ ⇢