Інтернет-пірати перемогли Саркозі у Конституційному суді

Точка зору

Інформаційно-цифрове піратство повільно, але дуже впевнено рухається до самого центру європейського суспільно-політичного життя. Разом із цим у об’єднаній заради миру Європі триває запекла й масштабна сутичка між прихильниками вільного і безоплатного розповсюдження інформації в Інтернеті з одного боку і захисниками інтелектуальної власності – з іншого. Цього разу обидва табори воюють вже цілком по-дорослому.

Французькі любителі покачати з Інтернету халявні фільми та музику ще два роки тому відчули наближення бурі.

У серпні 2007 року за націлений проти інтернет-піратів проект з великим ентузіазмом взявся особисто Ніколя Саркозі – а це означало, що час жартів минув.

Але коли невдовзі на поверхню почали спливати вже конкретні пропозиції, пірати виявилися далеко не єдиними, кому запаморочилося в голові.

Проект, що його під пильним наглядом французького президента і міністра культури Крістін Альбанель розробила спеціальна комісія, до складу якої входили депутати, фахівці і представники бізнесу, спеціалісти одразу ж визнали безпрецедентно агресивним. Їхня думка була одностайною: досі іще жодна держава у світі не вдавалася до настільки жорстких заходів у боротьбі з «цифровою крадіжкою».

От що вигадали французи. Перш за все, потрібно утворити спеціальний адміністративний інститут (HADOPI), який відслідковуватиме IP-адреси тих користувачів, що незаконно скачують з Інтернету матеріал. Далі цей інститут має звертатися до інтернет-провайдерів з вимогою розкрити особистість цих клієнтів і надсилати їм попереджувальні листи на електронну почту. Якщо ж такий «м’який підхід» не спрацює, настає черга жорсткого виховання.

Пірата, який проігнорував попередження, мають відключити від Інтернету на термін до одного року, причому всі провайдери повинні внести його у «чорний список», щоб він не міг отримати доступ до Мережі через іншу фірму. Протягом усього цього терміну пірат, однак, мусів би й далі справно платити провайдеру гроші за послугу – повністю .

Таке рішення HADOPI не підлягає оскарженню у суді, а при самому «розслідуванні» застосовувалася б презумпція винуватості: якщо обвинувачений не зможе довести, що він нічого не скачував, то вважатиметься винним.

На додачу власники авторських прав на скачані ним продукти можуть відкривати проти пірата кримінальну справу.

Як тільки про такі новаторські ініціативи дізналися депутати Європарламенту, то мало не схопилися за голови. Найбільший шок у них викликала ідея заборони доступу до Інтернету без будь-якої участі суду, тож європарламентарі 24 вересня 2008 року прийняли «Поправку Боно», згідно з якою така процедура є недопустимою. Таку позицію вони повторно підтвердили і у травні цього року.

Пані Альбанель на ці заперечення тільки рукою махала – мовляв, ці поправки не мають обов’язкової сили у Франції, до того ж, не дуже вони вже й суперечать її антипіратському проекту. Тож незважаючи на те, що ідея HADOPI подобалася лише самим її авторам плюс зацікавленим власникам інтелектуального продукту, а у громадськості загалом викликала глибоке відторгнення, 13 травня французький парламент обома палатами проголосував за цей проект.

Ясна річ, опозиція (у даному випадку – соціалісти) одразу ж відправила проголосований закон до Конституційного Суду. «Мудреці» (так у Франції називають членів КС) розглядали його майже місяць, і наприкінці минулого тижня видали на-гора рішення, яке облетіло на крилах ЗМІ увесь світ. Згідно з ним, низка пунктів «закону HADOPI» є антиконституційними і підлягають негайному вилученню.

Що найважливіше: французький КС пояснив, що доступ до Інтернету в сучасних умовах є невід’ємною частиною свободи слова і спілкування. «З урахуванням загального розвитку Інтернету і його важливості для участі в демократичному житті і для висловлення своїх думок і поглядів, ця свобода сьогодні включає в себе свободу доступу до послуг спілкування з громадськістю в онлайні», – пояснили судді. Виходячи з цього, КС заборонив закривати будь-кому доступ до Інтернету без рішення суду.

Також «мудрецям» не сподобалася згадувана вище презумпція винуватості, згідно з якою підозрюваний вважається піратом, якщо не зможе довести протилежного. Таким чином, Конституційний Суд Франції буквально вирізав у проекту HADOPI його серце, залишивши новоствореній організації лише право розсилати попереджувальні листи на електронну почту спійманих на гарячому інтернет-піратів. Тобто, як сказав один із опозиційних активістів,

КС просто перетворив HADOPI на «велику спам-машину, фінансовану податками».

Ніколя Саркозі, звичайно, вже дав зрозуміти, що, як і завжди, просто так не здасться. Цифрові пірати, мовляв, виграли битву, але не війну. Тепер іде мова про те, щоб ще до літніх парламентських канікул депутати прийняли додатковий закон, який усе розставить на свої місця. А Крістін Альбанель, яка раніше обіцяла подати у відставку у разі провалу її проекту, нікуди йти не збирається, а натомість вже готується відкривати нові суди спеціально для піратів.

Однак скільки б таких спеціалізованих судів не відкрили, цього все одно буде замало, аби дати собі раду з тою шаленою кількістю справ, що її на початках проекту HADOPI уявляв Саркозі: свого часу французький уряд анонсував до 1000 відключень піратів від Інтернету в день! Отже, як би там не було, такого масового винищення піратів не вийде. Прибічники вільного обміну інформацією в Мережі святкують, артисти і корпорації не приховують свого розчарування.

І це, до речі – не єдина перемога, яку початок червня приніс любителям скачаних фільмів, музики та ігор. За декілька днів до того, як французький КС на увесь світ прогримів своїм рішенням, шведська Партія піратів набрала 7,4% голосів на виборах у Європарламент, і таким чином завоювала повноправне місце у «законодавчому органі» ЄС.

Серед головних пунктів їхньої передвиборчої програми є не лише зняття будь-яких обмежень на розповсюдження інформації в Інтернеті і на копіювання файлів в домашніх умовах, але й відміна патентних прав як таких.

Показово, що ще три роки тому ця партія набрала усього лише 0,63% голосів на виборах у шведський парламент – навіть з урахуванням низької активності на європейських виборах, зріст популярності все-одно залишається значним. А серед шведського населення від 18 до 30 років вона сьогодні узагалі має 19-відстоковий рейтинг. Словом, пірати наступають!

Україна, нагадаємо, посідає одне з чільних місць у списку держав, де інтернет-піратство процвітає, за що великі капіталісти час від часу дуже осудливо хитають в наш бік головами. Та найголовніші битви у війні з піратством відбуваються зовсім не на наших теренах, а у тих самих великих капіталістів. Ми поки можемо просто спостерігати за тим, як на Заході пірати йдуть у контрнаступ – і, можливо, ця війна закінчиться набагато раніше, аніж повноцінно дійде до нас. Свіжі приклади Франції та Швеції показують, що захисникам інтелектуальної власності перемога зовсім не гарантована, і що подекуди вони й самі гадки не мають, як за цю справу узятися.

Новини

11 Лютого 2024

Ще одна велика хвиля мобілізації призведе до колапсу економіки

Україна підвищить податки, якщо не отримає фіндопомогу від Америки

З виробниками зеленої енергії розрахувалися на 76,2%

9 Лютого 2024

Угорські фермери заблокували КПП Захонь на кордоні з Україною

Велика Британія може скасувати захисні заходи щодо гарячекатаного рулону

За тиждень літр автогазу подешевшав ще на 50 копійок

У січні зростання споживчих цін сповільнилось до 0,4%

В Україні зростає споживання електроенергії

Попит на електромобілі в Україні зріс у 2,8 раза

Експорт чавуну в Бразилії збільшився

Уряд створив промислово-оборонний комітет на чолі з прем’єром

В ЄС досягли попередньої угоди щодо закону про промисловість з нульовими викидами

У світі зростатиме конкуренція за високоякісний металобрухт

POSCO розпочала будівництво електродугової печі на заводі в Кван’яні

Outokumpu розраховує на збільшення поставок у першому кварталі

Польські фермери заблокували рух усіх видів транспорту в бік Шегині

ВСІ НОВИНИ ⇢