Банки ховають гроші від людей

Точка зору

Падіння депозитів у банках зупинилося у квітні на позначці 312 мільярдів гривень. З тих пір залишки на рахунках фінансових установ почали зростати. За червень вони збільшилися на 3,9 мільярда до 317 мільярдів гривень. Про це говорять дані НБУ щодо стану грошово-кредитного ринку.

Тоді ж, у квітні, почали відновлюватися і депозити населення. У червні вони збільшилися на 5,2 мільярда гривень до 199 мільярдів. Левову частку приросту забезпечили валютні вклади. Вони хоч і приносять менший відсоток, зате застраховані від ризику девальвації, який все ще дуже великий.

Крім припливу коштів на депозити, випереджальними темпами зростали гривневі залишки на коррахунках банків. У червні вони збільшилися з 17,6 до 24,7 мільярда гривень, а в липні тримаються на рівні 21 мільярда. Насправді залишки ще більші, просто банки щосили купують депозитні сертифікати НБУ.

"Залишки на коррахунках банків у НБУ зросли до 23 мільярдів гривень, що говорить про надлишкову ліквідність. Основним фактором можна назвати велику кількість коштів, виділених на підтримку фінансової системи. Як відомо, з початку 2009 року обсяг рефінансування НБУ банків перевищив 50 мільярдів гривень", – відзначив директор департаменту казначейства та фінансових інститутів Індекс-банку Антон Болдирєв.

Інше важливе джерело грошей – продаж валютних резервів під кредити у ВКВ. Відповідно до постанов №107 та №109, банки повинні були позбутися цих резервів до кінця червня.

Уже зараз стосовно порушників можуть застосовуватися санкції – за умови, якщо у банку немає окремої індульгенції від НБУ. За даними "Економічної правди", нею володіють Укрсиббанк, "ОТП Банк" та "Райффайзен Банк Аваль".

Варто відзначити, що не у всіх банків свято. Поки НБУ збирає гроші з одних, іншим він ще більше видає у вигляді рефінансування. Однак навіть ті установи, у які гроші приходять, нікуди їх не випускають – навіть для взаємної торгівлі.

"Міжбанк ще не працює, бо у банків немає лімітів один на одного. Та й взагалі кредитувати мало хто хоче. Всі чекають осені, обіцяної другої хвилі кризи. Тому абсолютно всі купують депозитні сертифікати НБУ", – розповів заступник голови однієї з найбільших фінансових установ.

Болдирєв підтвердив, що через кризу банки перестали довіряти одне одному. "Більшість з них обмежили операції на міжбанківському ринку, побоюючись неповернень з боку колег", – сказав він.

За його словами, криза ліквідності 2008 року і песимістичні прогнози багатьох експертів на осінь 2009 року змусили банки переглянути політику управління активами та пасивами і збалансувати розриви ліквідності.

"Хоча останнім часом спостерігається приплив депозитів фізичних осіб, більшість цих вкладів розміщуються на "короткі" терміни – від одного до трьох місяців. Це дозволяє банкам кредитувати на такі ж терміни. Але оскільки економіка продовжує падати, а відсоток неповернень зростає, банки не готові відновлювати активне кредитування", – відзначив Болдирєв.

Таким чином, відзначив він, чи не єдиним інструментом вкладення вільних коштів у банків залишається придбання депозитних сертифікатів НБУ та ОВДП.

Ті деякі установи, які зважуються працювати один з одним, торгують грішми за дуже низькими ставками. Так робить закрита група дочірніх банків з материнськими компаніями в Європі.

Вони кредитують один одного за низькими ставками. Уже в травні-червні за їх рахунок ставка КИЇВПРАЙМ овернайт коливалася у діапазоні 1-3% річних. За даними НБУ, середньозважена ставка овернайт на міжбанку у липні коливалася від 1,9% до 2,3% річних.

За словами згаданого заступника голови банку, очікування на осінь поки-що дивні. Все ще зберігається основний ризик банківської системи – величезний розрив між виданими позиками і зібраними депозитами населення і підприємств.

Він почав наростати кілька років тому, і до початку кризи покривається закордонними запозиченнями. Сьогодні дірка становить майже 400 мільярдів гривень, і покривати її нічим. Банки чекають осені.

Сегій Лямець

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢