Єврокомісія погодилася прокредитувати "Нафтогаз"

Точка зору

Суму кредиту можуть визначити ті, хто знає конкретно, скільки кубів газу треба закачати. А останнім часом на цю тему було багато спекуляцій, нібито Юлія Володимирівна хоче частину кредиту покласти собі в кишеню.

Україна таки отримає кредит Європейського союзу на закупівлю газу. А українська прем’єрка таки погодилася реформувати "Нафтогаз України".

Представники Єврокомісії та міжнародних фінансових інституцій у п’ятницю підтримали план реформування газового сектору України. Реальних грошей слід чекати у вересні-жовтні. Кошти мають бути спрямовані як на закупівлю газу, так і на часткову модернізацію ГТС.

Джерела "Економічної правди" в Кабінеті міністрів повідомляють, що спершу іноземним гостям доповіли цей план співробітники НАК "Нафтогаз України", Мінпаливенерго, Міністерства фінансів та секретаріату президента. Після того гості вирушили до прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, і та пообіцяла, що презентована програма буде виконуватися.

Це було друге засідання робочої групи, присвячене аналізу готовності української сторони виконувати умови Єврокомісії, що були висунуті 29 червня 2009 року.

Нагадаємо, минулої п’ятниці, 17 липня, європейська сторона залишилася незадоволена листом Юлії Тимошенко, заявивши, що в ньому недостатньо конкретики щодо фінансового оздоровлення потенційного кредитоотримувача – НАК "Нафтогаз України".

Це навіть дало підстави представнику президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдану Соколовському звинуватити Кабмін у зумисному затягуванні переговорів та бажанні отримувати кредит від російських компаній.

Цього разу представник секретаріату в коментарі "Економічній правді" оцінив ситуацію схвально.

"Європейська сторона справді побачила конкретизацію, зрозуміли, що є єдність позицій, є консенсус, є певне розуміння щодо того, що треба робити далі", – зазначив він.

За його словами, наданий представникам Єврокомісії план було сформовано на базі рекомендацій робочої групи, презентованих минулого тижня секретаріатом президента. Хоча ідеї, які в них містяться, чиновник не вважає новими: майже такі самі рекомендації, за його словами, розроблялися ще влітку-восени 2005 року першим урядом Юлії Тимошенко.

За його словами, технічні консультації на сьогодні вже можна вважати завершеними, а у вівторок-середу він очікує оприлюднення спільної декларації міжнародних фінансових інститутів та Єврокомісії.

"Ми отримаємо вже конкретний перелік заходів, які необхідно буде зробити для отримання кредиту, і на основі того документу фінансисти почнуть працювати з нашою стороною. Будуть укладені конкретні угоди з конкретними кредитними інституціями, які брали участь у переговорах", – пояснив чиновник.

Він підкреслив, що позитивного рішення фінансових інституцій можна сподіватися лише в тому випадку, якщо план оздоровлення до того часу буде виконано. Адже, нагадаємо, більшість його положень передбачалося втілити в життя у липні-серпні.

Саме в часовому контексті зобов’язання української сторони виглядають дуже непевними.

Адже основна їх частина потребує прийняття окремих законів, у тому числі – щодо збільшення статутного капіталу НАК. А Верховна Рада наразі знову розійшлася на канікули.

Тож, доведеться або чекати вересня, або знову збирати депутатів на позачергову сесію. Що також цілком імовірно, враховуючи те, що гроші "Нафтогазу" знадобляться вже 7 серпня, коли доведеться платити за імпортований у липні газ. А узгоджені з європейцями законопроекти можуть вивільнити необхідну суму.

Що ж до суми всього кредиту – то її, за свідченням джерела ЕП, наразі не обговорювали. "Це можуть визначити ті, хто знає конкретно, скільки кубів газу треба закачати. Ви ж знаєте, скільки було останнім часом на цю тему спекуляцій, нібито Юлія Володимирівна хоче частину кредиту покласти собі в кишеню", – зазначив представник Кабміну.

За його словами, п’ятничне засідання ознаменувалося невеликим дипломатичним казусом. Перед прийомом у прем’єрки європейська делегація мала зустрітися з заступником голови секретаріату президента Олександром Шлапаком. Проте в результаті ця зустріч відбулася у холі Кабінету міністрів.

"Наш "протокол", напевно, вимер на той момент, коли відбулася зустріч зі Шлапаком. І у європейців це був шок, коли вони змушені були стоячи зустрічатися з високим посадовцем у коридорі, майже на сходах", – пригадав представник Кабміну.

Соколовський не зміг ані спростувати, ані підтвердити цю інформацію, пославшись на те, що ніхто з секретаріату не був запрошений до прем’єра.

"Нас не запросили на переговори, хоча європейська сторона висловлювала саме таку пропозицію, щоб були представлені усі сторони", – зазначив чиновник.

Таким чином, питання про вибір між "європейським" та "російським" кредитами майже знято. Проте узгоджений з Єврокомісією план реформ є великою мірою "косметичним", і не враховує більшої частини "брюсельських" домовленостей від 29 березня 2009 року, які висувалися до України задля кредитування програми модернізації її ГТС.

Саме тому сума майбутнього кредиту навряд чи буде достатньо великою, і про "кредити розвитку", напевно, доведеться вести мову окремо. Можливо, за участю представників Росії.

Артем Захарченко

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢