Коломойський віддасть мільярд "Нафтогазу"?

Точка зору

Збори акціонерів "Укрнафти" вперше за два роки можуть таки відбутися.

Як свідчать джерела "Економічної правди", зібрання, заплановане на 14 серпня 2009 року, на відміну від попередніх семи разів, здатне допомогти "Нафтогазу України" отримати зайвий мільярд гривень.

Отже, співпраця "Привату" з Тимошенко у нафтогазовій сфері продовжує приносити плоди. Інакше ця фінансово-промислова група, яка контролює менеджмент компанії, не розблокувала б роботу керівного органу.

Значить, від проведення зборів можуть отримати користь обидва колишні суперники.

Гроші на вічну потребу

Перше питання порядку денного засідання – виплата дивідендів. За даними підприємства, нерозподілений прибуток складає близько 5,1 мільярда гривень, або 94 гривні за акцію. Щоправда, враховуючи збитки компанії, імовірно, "Нафтогаз" вимагатиме розподілу тільки частини прибутків.

Прес-секретар НАКу Валентин Землянський зазначив, що на попередньому засіданні, яке не відбулося через ненадання реєстру акціонерів "приватівським" реєстратором ФК "Укрнафтогаз", державна компанія планувала вимагати розподілу 100% прибутку.

Якою буде її позиція на майбутніх зборах – іще вирішується. Ця частина, за оцінками аналітиків Astrum Investment Management, може скласти 20%, а згідно з прогнозами ІГ "Сократ" – 40%. Тобто, прибутковість на одну акцію може скласти до 37,5%.

"За нинішньої ціни – близько 140 гривень – дивідендна прибутковість складе 25-30%. Без сумніву, це непоганий дохід", – зазначає аналітик "Сократу" Дмитро Хорошун.

Таким чином, "Нафтогаз" зможе поправити своє становище десь на 1 мільярд гривень. Це, звичайно, не покриє усього річного дефіциту бюджету державної компанії у майже 30 мільярдів, проте допоможе, наприклад, розрахуватися у вересні за імпортований у серпні газ.

Ця інформація вплинула і на фондовий ринок. Починаючи з середини липня, ціна акцій "Укрнафти" почала зростати, тому окремі інвесткомпанії рекомендують їх купувати.

"Інвестор отримає прибуток від вкладення коштів у акції "Укрнафти" за будь-якого розвитку подій завдяки недооцінці акцій і прогнозованому зростанню фондового ринку. З урахуванням дохідності дивідендів і подорожчання акцій прибуток складе 80-90%", – заявив інвестиційний консультант Astrum Віктор Петрусь.

Ще один його аргумент на користь подальшого зростання акцій – очікуване подорожчання нафти у світі у 2010-2012 роках. Проте інші експерти більш обережні у своїх оцінках.

"Збитки "Укрнафти" за перший квартал 2009 року склали 306 мільйонів гривень. Імовірно, другий квартал виявиться не кращим. Причина – продаж нафти за необґрунтовано низькими цінами нафтопереробним заводам, афільованим з групою "Приват". Це негативно вплине на перспективи акцій", – зазначає Дмитро Хорошун.

Таким чином, інвесткомпанія вважає нинішнє зростання акцій "Укрнафти" спекулятивним.

А газ – на потребу тимчасову

Який же інтерес переслідує група "Приват"?

Перш за все, для неї важливе право продавати газ, видобутий "Укрнафтою", на свої хімічні заводи – "Дніпроазот" та черкаський "Азот".

Нагадаємо, згідно з чинним законодавством, газ цієї компанії мав продаватися тільки на потреби населення, але протягом останніх років, посилаючись на низьку закупівельну ціну, "Укрнафта" тримала це паливо у сховищах.

У липні воно почало надходити на "приватівські" підприємства ніби-то у якості компенсації збитків "Укрнафти" від використання урядом частини її газу.

"Оскільки зараз ціна газу для промислових підприємств складає 1 900-2 000 гривень за тисячу кубометрів без ПДВ, його реалізація повинна збільшити прибутковість компанії. Ця ціна у два – два з половиною рази перевищує собівартість видобування "Укрнафти", – коментують аналітики Astrum.

Однак якби продаж цього газу планувався за ринковими цінами, то компанія не обмежувалася б афільованими підприємствами. Скоріш за все, "Приват" має намір підтримати дешевим газом своїх хіміків, які, враховуючи ціну на імпортну сировину, балансують на межі рентабельності.

Учасники ринку також прогнозують, що серед вимог компанії може бути підвищення ціни на паливо, за якою "Нафтогаз" купуватиме його у "Укрнафти". Компанія неодноразово заявляла, що існуюча ставка не покриває собівартості видобутку. Тому до 14 серпня Кабмін може ухвалити відповідну постанову.

Нарешті, аналітики називають і зовсім екзотичні варіанти розвитку подій.

"На зборах акціонерів може бути прийняте рішення приєднати нафтохімічні активи "Привату" (НПЗ, "ДніпроАзот"), що може вилитися у катастрофічне для міноритаріїв розмивання", – припускає Хорошун.

Проте, якою б міцною не була дружба між "Приватом" та урядом, такий крок малоймовірний. У цьому випадку держава втратила б контрольний пакет підприємства, а перед виборами така "прихована" приватизація прем'єру не на руку.

В порядку денному зборів акціонерів є ще чимало пунктів. Зокрема, зміна членів правління та наглядової ради, зобов'язання продати НАКу видобутий у попередні роки газ, а також зміна реєстратора. Всі ці пункти можуть стати додатковим предметом торгів.

Зрозуміло одне: збори відбудуться тільки у тому випадку, якщо між акціонерами буде досягнуто повної згоди.

Артем Захарченко

Новини

5 Лютого 2024

Велика Британія імпортувала російської нафти на 660 млн євро

ОЕСР прогнозує уповільнення темпів зростання світової економіки

Бум сонячної енергетики триватиме в Європі у 2024 році

ЄС зволікає з введенням заборони на імпорт російського алюмінію

З квітня вартість води в Києві може зрости на 34%

У січні Україна поставила рекорд експорту з початку війни

Перше самохідне судно УДП під модернізацію готують до спуску

Запоріжсталь збільшив випуск сталі на 3% 

НБУ може до кінця року знизити облікову ставку до 14%

US Steel Kosice у 2023 році збільшив виробництво і відвантаження металопродукції

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

За допомогою штучного інтелекту у Замбії знайшли велике родовище міді

Фонд держмайна минулого тижня залучив до бюджету 20,4 млн грн

G7 і Євросоюз можуть використати заморожені активи РФ як заставу для допомоги Україні 

Австралія збільшує експорт коксівного вугілля

Бізнес розкритикував новий законопроєкт про мобілізацію

ВСІ НОВИНИ ⇢