Як у США маніпулюють економічними даними

Точка зору

В умовах нестабільної ситуації на світових фінансових ринках і відсутності значущих фундаментальних ідей та середньострокових трендів, особливої ваги у свідомості інвесторів набуває макроекономічна статистика як "джерело натхнення" та "дороговказ" для "втомлених" інвесторів.

Саме позитивні статистичні дані здатні викликати на фондових ринках ейфорію та масове придбання активів і настільки ж панічні розпродажі у випадку падіння базових макроекономічних індикаторів у ключових країнах.

При цьому, безумовно, головна увага інвесторів прикута до ситуації у найбільшій економіці світу, що генерує близько 25% світового ВВП.

Показники, що публікуються міністерствами та відомствами США, здатні "штовхати" світові індекси в будь-якому напрямку, а до заяв фінансових очільників Сполучених Штатів прислухаються усі учасники ринку.

Маючи у своєму арсеналі настільки потужний інформаційний ресурс, здатний задавати загальний тон на глобальних ринках, керівництво США може маніпулювати цифрами для реалізації певних інтересів.

Уперше подібні підозри з'явилися після виходу остаточних даних щодо ВВП країни за четвертий квартал 2008 року, які помітно відрізнялися від попередньої оцінки, опублікованої у кінці січня.

Так, на початку 2009 року, коли фондові біржі продовжували перебувати у шоковому стані, міністерство торгівлі США оприлюднило перші дані щодо ВВП за четвертий квартал 2008 року.

Учасники ринку очікували падіння показника більш ніж на 5%, але, ймовірно, влада вирішила "пошкодувати" інвесторів, озвучивши скромне зниження на 3,8%, що дозволило запобігти черговій хвилі продажів на основних майданчиках.

Згодом переглянуті, а потім і остаточні оцінки ВВП показали реальні масштаби скорочення найбільшої економіки світу – мінус 6,3%. Однак значно вплинути на ринки запізнілі дані про найглибше падіння економіки за півстоліття вже не змогли.

Інший приклад – останній звіт міністерства праці про стан зайнятості. У липні, вперше з квітня 2008 року, рівень безробіття знизився на 10 базових пунктів до 9,4%, в той час як ринок чекав росту до 9,7%.

Як результат – черговий позитив на фондових майданчиках та зростання глобального інтересу до ризикованих активів, адже такий привід – на американському ринку праці означилася стабілізація.

Між тим, якщо уважно проаналізувати опубліковані дані, то можна помітити цікаву тенденцію: загальна кількість людей, що входять у категорію "робоча сила", протягом багатьох місяців неухильно знижується.

У липні цей показник скоротився більш ніж на 600 тисяч, а за рік "поза статистикою" опинилися 2 мільйони громадян. Більшість з них – цілком працездатні люди, але після численних безуспішних спроб знайти роботу вони на певний час кинули це "заняття", за що і були виключені з підрахунків.

Завдяки такому невигадливому способу безробіття у липні несподівано знизилося. Якщо схожі тенденції збережуться, то у наступні місяці знову можна буде побачити цілком гарні дані щодо американського ринку праці.

Втім, навряд чи варто звинувачувати чиновників у маніпулюванні цифрами, адже вони отримані на основі затвердженої методології підрахунку. З іншого боку, змінюючи методику, можна отримати будь-які "потрібні" значення.

Окремі економісти упродовж багатьох років відверто критикують США за некоректні підрахунки основних макроекономічних індикаторів. Зокрема, експерти говорять про завищені оцінки темпів зростання економіки у попередні роки.

Так, приріст ВВП, що спостерігався у 2002-2007 роках, міг бути штучним – результатом некоректного підрахунку індексу інфляції, заниження якого призводило до збільшення обсягу реального ВВП.

До того ж, сама процедура обчислення валового продукту у США вкрай важка і специфічна з огляду на те, що значну його частину складають послуги, чию вартість не завжди можна коректно підрахувати.

Окрема історія – з корпоративною статистикою. Мається на увазі навіть не випадок з фальсифікацією звітності корпорацією Enron і аудитором Arthur Andersen, якого звинуватили у махінаціях. Є свіжіший приклад.

У квітні 2009 року американська Рада із стандартів фінансової звітності схвалила зміни до правил бухгалтерського обліку щодо принципу mark-to-market – переоцінки активів на основі поточних ринкових цін.

Банки США отримали можливість оцінювати свої проблемні активи – ті самі іпотечні деривативи, які стали однією з причин нинішньої кризи – не за ринковою ціною, якої на деякі активи просто не було, а за своїми моделями ціноутворення.

Тепер фінансові установи США можуть скоротити обсяги списань, перенісши збитки на майбутні періоди. Тож на виході вийшла вкрай позитивна звітність за перші три місяці 2009 року і не менш оптимістична статистика за другий квартал.

Звісно, це забезпечило істотне зростання на фінансових ринках. Між тим, за підсумками півріччя, банки продовжили нарощувати резерви за майбутніми збитками, збільшивши їх на 40% порівняно з аналогічним періодом 2008 року.

Виникає закономірне питання: навіщо влада прикрашає статистику?

По-перше, за прикладом з ВВП за четвертий квартал 2008 року, це дозволяє згладжувати негативні дані та оберігати інвесторів від поганих новин.

По-друге, це дає можливість маніпулювати ринком та його ставленням до ризику. У підсумку, можна опосередковано керувати попитом на казначейські облігації, що зручно при наближенні термінів великих розміщень або погашень.

І головне – загальний рівень інвестиційної привабливості США тепер не тільки у руках суб'єктів реальної економіки та фінансового сектора, але ще і під владою державних органів статистики.

У цьому зв'язку учасникам ринку потрібно дуже обережно підходити до аналізу та інтерпретації опублікованих макроекономічних даних. Прямих причин не довіряти офіційній статистиці поки-що небагато, але існуючі прецеденти дають підстави замислитися про силу "магії цифр" та їхній вплив на свідомість інвесторів.

Вязовський Олексій

Новини

16 Лютого 2024

ФДМУ продає Закупнянський кар’єр за 15,8 млн

15 Лютого 2024

Українські підприємства 2023 року знизили імпорт нікелю

Світовий банк виділить 500 млн на підтримку українського бізнесу

ЄС витратить 2 млрд євро прибутків з ETS на модернізацію енергосистеми

У 2023 році частка викопного палива у світовій генерації знизиться з 61%

Казахстан продовжив заборону на експорт брухту

Бразилія збільшила експорт катанки

Франція на 50% наростила імпорт ЗПГ із Росії

Інтерпайп підвищив зарплати працівників на 20%

ЄС не бачить потреби продовжувати угоду про транзит російського газу через Україну

Кабмін розглядає варіант бронювання за 6000 -7000 тис грн/місяць

Угорщина заблокувала новий пакет санкцій проти Росії 

Дерипасці повідомили про підозру за сімома статтями Кримінального кодексу України

Українські перевізники почали протест на кордоні з Польщею 

Вартість відновлення в Україні становить 486 млрд дол

Liberty Galati відновлює виробництво, перезапустивши домну №5

ВСІ НОВИНИ ⇢