Німецький "Форум" на американських гірках

Точка зору

У середу 19 серпня в число аутсайдерів ПФТС потрапили акції банку "Форум". Їх котирування за попитом обвалилися на 9,68% до 5,6 гривні.

У цей день відбулися збори акціонерів банку, на яких власники вирішили збільшити його статутний капітал на 1,1 мільярда гривень, або на 48,7%, до 3,359 мільярда гривень шляхом додаткового випуску акцій.

"Ціни завжди падають, якщо оголошується збільшення капіталу. У цьому випадку міноритарні акціонери повинні внести живі гроші, інакше їх частка буде розмита нової емісією. Отже, сьогоднішні акції у новому капіталі компанії будуть важити менше", – констатує голова ради директорів групи компаній "Інвестиційний капітал України" Валерія Гонтарєва.

Майбутня додаткова емісія розмиває частку існуючих власників, а оскільки в умовах кризи немає ніяких перспектив до зростання прибутковості бізнесу і, відповідно, капіталізації, вартість цінних паперів падає під тиском зростання кількості акцій в обігу.

Втім, є одна цікава деталь, яка не вкладається у загальноприйняту схему "чутливості" акцій до додаткової емісії. Після офіційного повідомлення банку "Форум" про намір збільшити статутний капітал на 48,7%, на фондовій біржі ПФТС спостерігалося сильне перевищення біржових котирувань за операціями з акціями банку.

У першій половині липня ПФТС зафіксувала рекордні 37 гривень за акцію, при цьому одночасно укладалися угоди і за курсом 5,5-6 гривень за акцію номіналом 10 гривень.

Слід зауважити, що наприкінці лютого акція "Форуму" коштувала 2,5 гривні, у середині травня – 8-8,9 гривні, а потім – нижче 7 гривень за акцію. Зміни вартості "форумівських" акцій спостерігалися на ПФТС 22-24 червня: фіксувалися операції за курсом 10, 13, 15, 18 гривень та 24 гривні.

У кінці липня ПФТС виключила дані папери з розрахунку біржового курсу цих акцій. Дисциплінарна комісія біржі розглянула скаргу банку "Форум" на можливе маніпулювання цінами його акцій.

Торговці, чиї угоди вплинули на підвищення біржового курсу, надали листа, у якому визнали, що це сталося через непрофесійні дії уповноважених осіб.

Дисциплінарна комісія ПФТС наклала стягнення на трьох торговців, які брали участь у цих угодах, у вигляді попередження.

За неофіційною версією, причиною ігор акціями банку "Форум" може бути внутрішній конфлікт українських та іноземних власників – основного акціонера установи Commerzbank AG (63,0017%) і міноритарного акціонера Леоніда Юрушева (10,5135%), а також пов'язаного з ним ВАТ "Венчурний закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд "Унібудінвест" (15,7396%).

Оскільки норма нового закону про акціонерні товариства передбачає обов'язковий викуп акцій у міноритарних акціонерів, що проголосували проти додаткової емісії, за біржовим курсом, міноритарії б могли отримати своєрідну компенсацію.

Втім, недавній прес-реліз інвестиційного консультанта інвестфонду "Унібудінвест" – інвесткомпанії Astrum Investment Management свідчить, що "українські акціонери банку "Форум" і Commerzbank досягли згоди, що необхідно інтенсифікувати спільне обговорення ключових питань розвитку банку".

Терміни проведення додаткової емісії "Форуму" його власники планують розглянути на наступному зборах. Швидше за все, частка українських акціонерів у банку, що належить великій європейській установі, таки зменшиться.

"На ліквідному фондовому ринку збільшення статутного капіталу банку майже на 49% спричинило б зниження ринкової ціни акцій на 20-30%. Український же ринок цінних паперів є низьколіквідним і спекулятивним, тому папери "Форуму" 19 серпня за котируваннями попиту впали на 10%", – відзначає генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква.

Отже, ринок акцій ПФТС негативно відреагував на новину про додаткову емісію через побоювання інвесторів, що їхня частка акцій буде розмита.

"При цьому, ймовірно, недооцінюється той факт, що це буде частка вже у значно більш капіталізованому банку", – вважає старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.

За його словами, у зв'язку з тим, що додаткова емісія буде здійснюватися за ціною 10 гривень за акцію при ринковій ціні 5,56 гривні, за підсумками торгів ПФТС 20 серпня, це позитивна новина для міноритарних акціонерів компанії.

Згідно з розрахунками Phoenix Capital, прогнозний коефіцієнт P/B – капіталізація до власного капіталу – для банку "Форум" за результатами 2009 року зменшиться з 1,86 до 1,17. Фактично це означає, що після додаткової емісії на кожну існуючу акцію припадатиме приблизно в півтора рази більше власного капіталу.

На думку економіста інвестиційної групи "Сократ" Михайла Сальникова, зниження цін на акції "Форуму" було технічною корекцією. "Збільшення статутного капіталу відбудеться у найближчі місяці і, безумовно, є позитивним фактором, який підтримає вартість паперів фінансової установи", – вважає він.

У своєму недавньому звіті ІГ "Сократ" присвоїла акціям АКБ "Форум" рекомендацію купувати із справедливою ціною 10,12 гривні.

Вікторія Ковальова

Новини

5 Лютого 2024

Велика Британія імпортувала російської нафти на 660 млн євро

ОЕСР прогнозує уповільнення темпів зростання світової економіки

Бум сонячної енергетики триватиме в Європі у 2024 році

ЄС зволікає з введенням заборони на імпорт російського алюмінію

З квітня вартість води в Києві може зрости на 34%

У січні Україна поставила рекорд експорту з початку війни

Перше самохідне судно УДП під модернізацію готують до спуску

Запоріжсталь збільшив випуск сталі на 3% 

НБУ може до кінця року знизити облікову ставку до 14%

US Steel Kosice у 2023 році збільшив виробництво і відвантаження металопродукції

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

За допомогою штучного інтелекту у Замбії знайшли велике родовище міді

Фонд держмайна минулого тижня залучив до бюджету 20,4 млн грн

G7 і Євросоюз можуть використати заморожені активи РФ як заставу для допомоги Україні 

Австралія збільшує експорт коксівного вугілля

Бізнес розкритикував новий законопроєкт про мобілізацію

ВСІ НОВИНИ ⇢