Місія (не)здійсненна

Точка зору

Місія Міжнародного валютного фонду відвідає Київ у період з 6 по 19 вересня 2018 року. Про це повідомив постійний Представник Міжнародного Валютного Фонду в Україні Йоста Люнгман. «За зверненням української влади, місія МВФ відвідає Київ у період з 6 по 19 вересня 2018 року для обговорення останніх на часі економічних подій та економічної політики. Місія також обговорить наступні кроки, включаючи фінансову допомогу від МВФ на підтримку політики, спрямованої на збереження макроекономічної стабільності та забезпечення поступу економіки в напрямі стійкого та інклюзивного зростання», — цитує прес-офіс Представництва МВФ в Україні слова Люнгмана.

У Міністерстві фінансів України та Національному банку миттєво відреагували на позитивні новини,  назвали позитивним для економіки той факт, що у вересні до України приїде місія Міжнародного валютного фонду та назвали питання, які збираються обговорити.

Приїзд місії МВФ після довгої перерви є свідченням гарного діалогу щодо багатьох питань, включаючи забезпечення сталої бюджетної політики, заявила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, йдеться на сайті відомства.

«Без сумніву, приїзд нової повної місії Фонду після довгої перерви є свідченням гарного діалогу з багатьох питань, включаючи забезпечення сталої бюджетної політики, утримання дефіциту в межах затвердженого бюджету, боротьби з корупцією та іншим. Ми зацікавлені обговорити з Фондом як всі поточні питання, так і продовження співпраці після закінчення програми в березні 2019 року для забезпечення стабільності та передбачуваності розвитку України для громадян, національного бізнесу та зовнішніх інвесторів», — сказала Маркарова.

Міністерство фінансів України під час візиту в країну місії МВФ планує обговорити наступні кроки співпраці, а це зокрема — поповнення резервів НБУ та наповнення державного бюджету.

«Позитивні результати, над досягненням яких Міністерство фінансів працюватиме разом із МВФ, дадуть можливість не тільки поповнити резерви НБУ, а й відкриють шлях до залучення фінансування державного бюджету на пільгових умовах із використанням гарантії Світового банку ($800 млн) та макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1 млрд євро», — додала в.о. міністра.

Тим часом у Нацбанку заявили, що приїзд місії МВФ є свідченням «незмінності курсу України на проведення реформ».

Також у НБУ вважають, що рішення Фонду поліпшує перспективи України на отримання фінансової допомоги для підтримки макроекономічної стабільності.

«Приїзд місії МВФ в Київ — крок до зниження невизначеності щодо подальшого розвитку ситуації в українській економіці та поліпшення очікувань учасників ринку», — заявив голова Нацбанку Яків Смолій.

Крім того, в НБУ зазначили, що перспектива отримання траншу МВФ матиме позитивний вплив на стан валютного ринку України, а також покращить можливості уряду залучити на міжнародних ринках капіталу боргові ресурси.

Нагадаємо, днями міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings опублікувало звіт щодо кредитного рейтингу України, в якому зазначається, що програма Міжнародного валютного фонду щодо підтримки України є ключовим фактором кредитоспроможності, оскільки вона пом’якшує низьку зовнішню ліквідність і знижує ризики рефінансування.

Агентство зауважує, що підвищення валютного курсу та грошово-кредитної політики, що було орієнтоване на стабільність цін і банківське врегулювання, сприяло поліпшенню макроекономічної стабільності України.

Наголошується, що низька зовнішня ліквідність є ключовою слабкістю суверенного кредиту. Гнучкість обмінного курсу і помірні зовнішні дисбаланси повинні обмежувати короткостроковий тиск платіжного балансу, але програма МВФ є ключем до збереження міжнародних резервів і збільшення обсягу платежів за суверенними боргами.

«Пенсійна реформа, оновлений законопроект про приватизацію та прийняття закону про створення незалежного суду з боротьби з корупцією, включаючи поправку для виконання міжнародних зобов’язань, підкреслюють зусилля уряду щодо доопрацювання програми. Основними невирішеними питаннями є потенційні зміни в бюджеті 2018 року для досягнення 2,5% дефіциту ВВП в рамках програми та коригування тарифів на опалення в домашніх господарствах», — йдеться в звіті.

Агентство пише, що в другій половині 2018 року показники прибутковості України покращилися, але, ймовірно, буде потрібно виконати недооцінку витрат для досягнення цільового показника дефіциту. Завершення перегляду програми дасть можливість виплатити четвертий транш МВФ (ймовірно, 1,9 млрд доларів), а також збільшити резерви і розблокувати інші багатосторонні та потенційно ринкові фінансові кошти.

«Суверенні погашення зовнішнього боргу становлять 201,8 млрд дол. США на частину 2018 року і збільшуються до 3,3 млрд дол. США 2019 року і 3,9 млрд дол. США 2020 року (включаючи погашення облігацій у розмірі 1,6 млрд дол. США у вересні 2019 року і 2,4 млрд дол. США 2020 року)», — пише агентство.

Fitch не очікує, що подальші виплати МВФ перевищать четвертий транш, оскільки програма завершиться 2019 року.

Разом з цим підкреслюється, що продовження співпраці з МВФ та міжнародними партнерами відіграє важливу роль для підтримки поліпшення макроекономічної стабільності, обмеження реформ і безпечний доступ до офіційного і ринкового фінансування.

Нагадаємо, Україна співпрацює з МВФ з 1992 року. Протягом цього періоду Київ отримав дев’ять траншей. На початку лютого Україна частково розрахувалася з МВФ за боргами за програмою stand by 2014 року. Зокрема, Київ виплатив два транші — 375 млн і 87 млн дол. Кредитну програму для України в розмірі 17,01 млрд дол. у МВФ затвердили наприкінці квітня 2014 року, а вже на початку травня було надано перший транш кредиту stand by на суму 3,19 млрд дол. У березні 2015 року Рада директорів Міжнародного валютного фонду схвалила спрямування Україні 17,5 млрд дол. за 4-річною програмою EFF (Extended Fund Facility) замість програми stand by. Програму stand by замінили на «механізм розширеного фінансування» у зв’язку з більш тривалою потребою платіжного балансу України.

Алла Дубровик-Рохова

Новини

23 Квітня 2024

Промвиробництво в Польщі впало через зниження видобутку вугілля

ДТЕК потрібно 350 млн дол для ремонту зруйнованих ТЕС

Країни G7 допоможуть Україні відновити пошкоджену електрогенерацію

У лютому Україна зменшила експорт ЗРС на 21,7%

Зеленський доручив підготувати план захисту інфраструктури від російських ударів

G7 допоможе Україні у відновленні об’єктів енергетики

Україна до зими має збільшити потужності генерації – Галущенко

22 Квітня 2024

У Хмельницькій області готуються подвоїти кількість індустріальних парків

Окупанти завдали понад $63 млрд збитків довкіллю України

Westinghouse проводить дослідження щодо добудови двох енергоблоків на ХАЕС

Блекауту не буде – енергосистема цілісна – Міненергетики

ЄС знову обіцяє санкції щодо танкерів, які перевозять російську нафту

У Кабміні розробляють порядок бронювання працівників через Дію

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Ціни на природний газ зросли до максимуму за п’ять місяців

Поляки розблокували пункт пропуску Ягодин – Дорогуськ

ВСІ НОВИНИ ⇢