Чи є життя після банку: що відбувається з тими, хто здав Нацбанку ліцензію

Точка зору

Майже кожен десятий банк, який покинув ринок від початку банкопаду, пішов добровільно. Вже дев'ять банків здали свою ліцензію НБУ, а шість з них можуть продовжити роботу як фінкомпанії. FinClub з'ясував, що сталося з цими банками після реорганізації та чи вдалося їм знайти нове покликання.

Шлях самоліквідації

Банківський ринок більше не терпить слабких учасників. Сотня установ, що пішли з ринку за останні п'ять років, підтверджує, що ринок змінився. Але якщо на початку кризи неплатоспроможні банки виводилися з ринку примусово, то зараз невеликі банки мають шанс самостійно прийняти рішення здати ліцензію. Особливо болісно вони сприйняли посилення вимог Нацбанку до капіталу: багато установ ледве-ледве виконали завдання докапіталізації до 120 млн грн, а потім – до 200 млн грн, як попереду їх чекає важкодосяжна планка у 500 млн грн.

Примарними виявилися перспективи банків, які так і не знайшли свою нішу і/або прибуткову бізнес-модель, а власники яких не мають фінансового потенціалу, якого вимагає регулятор, або ж не готові витрачати його на збиткові банки. Тому ще в 2016-му три банки вирішили самоліквідуватися. НБУ схвалив вихід з ринку Інвестиційно-трастового банку, Фінанс Банку і Фінексбанку. Банкіри розрахувалися за своїми зобов'язаннями перед кредиторами і отримали активи, що залишилися при ліквідації банку (чого б не сталося, якби ФГВФО виводив ці банки з ринку).

Щоб зробити опцію самоліквідації більш привабливою, в березні 2017 року парламент дозволив банкам здавати Нацбанку банківську ліцензію без припинення юрособи. Очищеній від депозитів юрособі дозволили продовжувати діяльність на фінансовому ринку під наглядом будь-якого з трьох регуляторів (Нацкомфінпослуг, НКЦПФР або знову НБУ, якщо юрособа займеться, наприклад, інкасацією або переказом грошей). Юрособа може навіть зупинитися на неліцензованій діяльності.

Минулого року такою можливістю скористалися «Фінансовий партнер», Апекс-банк, Промфінбанк і Кредит Оптима Банк. У 2018 році цей список розширився. 14 серпня Діві Банк здав банківську ліцензію. А з очікуваним найближчим часом виходом БМ Банку кількість банків скоротиться до 80.

Банки-першопрохідці

Першим серед банків від ліцензії відмовився 85-й за розміром (на той момент) банк «Фінансовий партнер». У червні 2017 року співвласники Сергій Орлов і Артем Янковський не змогли впоратися з черговим етапом докапіталізації – з 125 млн грн до 200 млн грн – та ініціювали згортання бізнесу. Після розрахунку з клієнтами в грудні він перетворився на фінкомпанію «Фінансовий партнер». У березні фінкомпанія отримала три ліцензії в Нацкомфінпослуг: на фінансовий лізинг, факторинг і надання коштів у позику.

Чи веде компанія діяльність за отриманими ліцензіями, дізнатися не вдалося. FinClub звертався за коментарями, але на питання видання фінкомпанія не відповіла. У неї все ще немає сайту, а старий портал банку вже не працює. В судовому реєстрі є інформація про поточну суперечку «Фінансового партнера» з позичальником.

Наступним після «Фінансового партнера» від ліцензії відмовився 84-й за розміром Апекс-банк. У нього не було проблем з капіталом (становив 303 млн грн), але 23 серпня 2017 року акціонери схвалили припинення банківської діяльності. В планах у установи було збереження брокерської та дилерської ліцензій для роботи на фондовому ринку. У січні 2018-го банк перетворився на фінкомпанію «Апекс», а в лютому основний акціонер Євген Кузнєцов продав компанію фізособі Валерію Колесникову.

Але 27 лютого НКЦПФР несподівано анулювала ліцензії компанії, а на сайті екс-банку з'явився прес-реліз «Він хотів стати багатим, а потім, може, й мільйонером», в якому голову правління Віктора Кабана звинувачено в «розвалі колективу, крадіжці та видачі неповоротних кредитів». Проте в Єдиному реєстрі юросіб саме він усе ще вказаний як керівник фінкомпанії. Віктор Кабан не відповідав на дзвінки FinClub, як і інші представники фінкомпанії «Апекс».

Більшого успіху в зміні діяльності домігся Промислово-фінансовий банк з Кременчука. Влітку 2017 року він наростив капітал з 170 млн грн до 211,8 млн грн. Наступне завдання банку була вже 300 млн грн, а дедлайн – до липня 2018-го. Але крайнього терміну ніхто не чекав. Вже 15 вересня 2017 року основний акціонер банку, екс-гендиректор Кременчуцького НПЗ Володимир Матицин вирішив згорнути банківський бізнес. І коли 23 грудня 2017 року НБУ пом'якшив норму, відтермінувавши планку в 300 млн на два роки, Промфінбанк рішення про самоліквідацію не переглядав.

Процедура реєстрації фінкомпанії «ПФБ Кредит» була завершена в січні. «На дату повернення банківської ліцензії проведено повний розрахунок з кредиторами і вкладниками банку. На даний момент компанія не має претензій з боку кредиторів. Діяльність київської філії та відділень банку була припинена, персонал, на жаль, скорочено», – повідомили FinClub в «ПФБ Кредит». Фінкомпанія також звільнила персонал, який проводив операції, властиві виключно банківській діяльності (розрахунково-касове обслуговування, обслуговування зовнішньоекономічних операцій клієнтів тощо).

Зараз у «ПФБ Кредит» є три ліцензії, отримані від Нацкомфінпослуг на фінансовий лізинг, факторинг і надання коштів у позику. Як розповіли FinClub в компанії, їхнім основним напрямом стане робота в сегменті кредитування бізнесу і фізичних осіб. «Здебільшого компанія орієнтована на корпоративних клієнтів і клієнтів середнього та малого бізнесу. Робота в полтавському регіоні не є винятком, оскільки ми розглядаємо кредитні проекти клієнтів по всій Україні», – повідомили в фінкомпанії.

В іншому напрямку рухається колишній Кредит Оптима Банк. Капітал цього банку (120 млн грн) не дотягує навіть до 200 млн грн. Після відмови від банківської ліцензії в січні 2018-го він став фінкомпанією «Аверс № 1» і зосередився на розвитку платіжної системи AVERS. «Перед тим, як банк припинив здійснення банківської діяльності, виконано план припинення діяльності, погоджений з НБУ, відповідно до якого банк повністю виконав свої зобов'язання перед вкладниками та іншими кредиторами. Усі відділення банку були закриті, персонал частково скорочено», – розповіли FinClub в установі.

Для роботи платіжної системи фінкомпанія отримала в НБУ ліцензії на переведення гривневих коштів без відкриття рахунків (№ 65 від 29.04.2018) та генеральну ліцензію на проведення валютних операцій, діяльність з обміну валют, переказ коштів (№ 215 від 03.07.2018). У Нацкомфінпослуг вона в березні отримала ліцензію на видання позик (фінансовий кредит). «"Аверс № 1" планує вести свою діяльність в сфері грошових переказів по Україні, міжнародних грошових переказів, платежів, обміну валют», – розповіли в компанії.

Міжнародна система грошових переказів «АVERS» була однією з найбільших за обсягами переказів. Вона була створена в березні 2005 року як система миттєвих переказів банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго. Але в 2015-му банк збанкрутував і система покинула ринок. Новій системі вдалося налагодити співпрацю з трьома українськими банками, п'ятьма небанківськими установами з України, Чехії та Ізраїлю.

Нові жертви

У 2018 році відмова від банківських ліцензій триває, хоча й не так масово. У квітні таке рішення прийняв ДіВі Банк, а у травні – БМ Банк.

Гострої необхідності в докапіталізації ДіВі Банку на початку року не було, оскільки його статутний капітал становив 253,7 млн ​​грн і на пошук саме тих 47 млн ​​грн у нього було ще два роки. Але на 1 липня регулятивний капітал банку знизився до 192,7 млн ​​грн, в результаті банк став порушувати відразу три нормативи. Тому залишитися на ринку він вже не міг.

Репутацію банку зіпсували проблеми з правоохоронною системою. У квітні 2017-го Печерський райсуд Києва за клопотанням Генпрокуратури обрав запобіжний захід акціонеру банку Сергію Горбачевському (17% акцій) у вигляді утримання під вартою через підозри в розтраті 129 млн грн Інтеграл-банку, в якому він раніше працював. 7 червня Горбачевського випущено, а Національне антикорупційне бюро почало розслідувати дії слідчих Нацполіціі. У вересні 2017-го Сергій Горбачевський залишив посаду голови правління банку.

ДіВі Банк планував стати фінансовою компанією. 14 серпня НБУ відкликав ліцензію у банку, але в Діві Банку досі не знають, що далі робити. «Ніяких планів поки немає», – повідомив FinClub Сергій Горбачевський. Відомо, що в травні 2018-го в Чехії помер його батько – найбільший акціонер установи Олександр Горбачевський.

Статутний капітал БМ Банку становив 3,28 млрд грн, але через непокритий збиток в розмірі 2,88 млрд грн його регулятивний капітал становив усього 229,86 млн грн. Це один з банків, що належать російським держструктурам, проти яких в Україні запроваджені санкції. За останній рік купівлею БМ Банку ніхто не цікавився, тому материнська структура – російська група ВТБ – прийняла рішення про згортання бізнесу в Україні. У зв'язку з цим БМ Банк відмовиться від ліцензії, а інший банк групи – ВТБ Банк – перетвориться на «банк одного офісу».

Інші банки публічно про плани відмовитися від ліцензії поки не оголошували, але, за даними FinClub, таку можливість розглядає ще кілька установ. Таким шляхом можуть піти непродані російські банки. Російський Зовнішекономбанк допускає такий варіант для Промінвестбанку, який не змогли продати ні Олександру Ярославському, ні Павлу Фуксу, ні Максиму Микитасю. Сбербанк також не може знайти нормального покупця для «дочки».

На думку фінансового аналітика ICU Михайла Демківа, основна причина добровільної відмови від банківської ліцензії – високі витрати, як грошові, так і регулятивні, для ведення банківського бізнесу в Україні. «Банківська ліцензія зобов'язує відповідати великій кількості вимог, які несуть істотні витрати. Банку, у якого фокус, наприклад, на валютно-обмінних операціях, банківська ліцензія може бути просто не потрібна. В такому випадку простіше працювати в статусі фінансової компанії. З відмовою від поганої практики залучення депозитів з ринку і кредитування власного бізнесу зник ще один стимул володіти банком», – говорить він.

Аналітик вважає, що якщо дрібні банки не знайдуть свою нішу, а намагатимуться конкурувати з іншими як універсальні, то з великою ймовірністю їх чекатиме вихід з ринку – через здачу ліцензії або ж приєднання до більших. Зараз завершується процес приєднання ВіЕс Банку до ТАСкомбанку, а банку «Центр» – до МТБ Банку.

Іван Пальчевський

Новини

19 Квітня 2024

В березні українська економіка зросла майже на 5%

Безпеку українського морського коридору посилять

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

ВСІ НОВИНИ ⇢