Гривня йде до 9?

Точка зору

В середу курс долара на готівковому ринку пішов угору. Ще у вівторок торги велися по 8,44/8,52 гривні за долар. У середу з легкістю була взята відмітка 8,56/8,69.

Такими ж темпами подорожчали безготівкові долари. У вівторок долари торгувалися по 8,47/8,53 гривні. У середу вони вже майже не торгувалися, а котирування дісталися до 8,59/8,67.

БЮТ звинуватила Нацбанк

"Нічого особливого не сталося. Просто на тлі проблем з МВФ експортери взагалі перестали продавати валюту, зате підріс попит. Думаю, 9 не за горами", – повідомив скарбник одного з середніх банків.

"Постояли на рівні 8,3-8,4 (гривень за долар – "ЕП"). Потім закінчилися долари по 8,16, і ми плавно рушили далі. 9 – новий психологічний рівень. Подивимося, чи вийде там утриматися", — підкреслив заступник голови іншого великого банку.

Економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов пояснив рух курсу двома факторами.

"По-перше, ринок відчув, що НБУ відмовився від масивних інтервенцій, і не буде підтримувати курс у найближчому майбутньому. По-друге, в середу з'явилося багато повідомлень ЗМІ про те, що місія МВФ незадоволена положенням справ в економічній політиці і може припинити співпрацю з Україною, що може означати заморожування четвертого траншу за програмою stand-by у розмірі 2,5 мільярда SDR (3,9 мільярдів доларів). Ми неодноразово висловлювали прогноз, що четвертий транш буде перенесено на 2010 рік, однак на ринку до цих пір не існує консенсусу з цього питання ", – відзначив він.

Згаданий заступник голови одного з великих банків підкреслив, що минув уже рік, але на валютному ринку ситуація залишається без змін. Відповідальність за це він поклав на Нацбанк, назвавши головною проблемою недосконалість і непрозорість роботи валютного ринку.

"Правильною, напевно, була б різка девальвація до рівня навіть 12, а потім – утримання курсу. Тоді він залишився б приблизно на одному рівні. А так цілий рік накручувалися очікування і даремно витрачалися резерви. Це ж не бюджет, який можна подерибанити і забути . Це єдиний захист країни від курсових коливань", – обурився експерт.

Тема критики НБУ вчора виявилася дуже популярною. В ефірі одного з телеканалів лідер фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що величезний корпоративний борг країни виник після масового продажу банків іноземцям.

"У них був вибір – видавати кредит в Австрії під 3% або тут під 13%. Іноземні банки завели сюди мільярди, і роздали їх у вигляді кредитів. А зараз гроші материнським структурам потрібно повертати. Постає питання, куди дивився Нацбанк? В корінь або куди щось ще?", – заявив політик.

Ця заява є, свого роду, плагіатом. Ще на початку 2009 року пішли чутки, що глава регулятора Володимир Стельмах дуже незадоволений іноземними банками. Причому, саме тому, що за останні три роки гігантськими темпами зросла валютне кредитування. Банки з іноземним капіталом вважали за краще не нести курсові ризики, і видавали кредити у тій валюті, яку отримували від материнських структур.

Операція "8,16" триває

Опитані банкіри однозначно розкритикували останні два аукціони, на яких НБУ продав 300 мільйонів доларів з умовою їх перепродажу населенню не дорожче 8,16 гривень.

"З боку Нацбанку все чітко контролюється. Але справа ж не в цьому. Неправильний сам механізм. Ми спостерігали, як люди шикувалися з ранку в чергу, писали списки. І тут же бігли через дорогу перепродавати долари. І це нормально, тому що бізнес є скрізь, де існує можливість заробити ", – сказав один з банкірів.

Проте, НБУ провів у середу черговий цільовий аукціон, продавши 44 мільйони доларів 77-ми комерційним банкам за курсом 8,01. Тобто, історія під кодовою назвою "8,16" триває.

Втім, потрібно визнати, що Нацбанк сприймає ці інтервенції зовсім по-іншому, і приводить на це свої аргументи.

Балюк знайшов притулок в Нацбанку

На тлі драматичних подій, в Нацбанку розігрався майже комічний сюжет. В середу Нацбанк повідомив, що дав новий пост звільненому у червні голові Держкомісії з цінних паперів Анатолію Балюку. "З 1 вересня 2009 року на посаду виконавчого директора з питань валютного регулювання та контролю призначений Балюк Анатолій Іванович", – повідомив регулятор.

Поки що неясно, якими будуть повноваження чергової руки голови НБУ Володимира Стельмаха. Офіційного представлення Балюка все ще не відбулося, і що він буде говорити на процедурі, незрозуміло. За словами опитаних банкірів, є три припущення про те, чим він стане займатися.

Перша – Балюку віддадуть всю валютну вертикаль. Зараз до неї відносяться три департаменти: валютного регулювання (голова Олена Щербакова), з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку (Микола Мельничук) і валютного контролю та ліцензування (Олександр Біланенко).

Наприкінці минулого року після гучних скандалів цю вертикаль відібрали у заступника голови НБУ Олександра Савченка. Самого Савченко, втім, залишили на посту. Реально, його повноваження ще раніше відійшли першому заступнику голови НБУ Анатолію Шаповалова. Це підтвердив і сам Савченко. "На жаль, я ніколи не відповідав за валютну політику. Ці питання завжди перебували у віданні пана Шаповалова", – сказав він у інтерв'ю "Економічній правді".

Друга версія говорить, що Балюку дістанеться тільки департамент Біланенко. Третя – що він отримає такий самий статус, як Савченко. Фактично, тільки гучну посаду, важку гривневу зарплату і дешеве, але якісне харчування в їдальні НБУ.

"Був один безробітний – Савченко, стане два. Ну просто цирк. Всі розвалюються, а комусь треба влаштувати Балюка на роботу. Хто ж його на парашуті спустив?", – здивувався заступник голови одного із системних банків.

На його думку, Балюку не дадуть "покерувати". "Оперативне регулювання валютного ринку здійснює Шаповалов, а стратегію визначає Стельмах. Не думаю, що вони віддадуть Балюку повноваження. Безумовно, Анатолій Іванович виступить і скаже, що він буде займатися чимось великим і важливим. Але він навіть толком не стане критикувати політику Нацбанку, тому що працює в команді Стельмаха", – додав банкір.

Експерт підкреслив, що знає Балюка як приємну людину. "Він дуже гарний оповідач, вміє класно розповісти анекдот. Далеко не дурний. Але це не те, що потрібно на такій посаді. Після Яременко у нас не було сильного валютника", – підкреслило джерело "ЕП", маючи на увазі екс-заступника голови НБУ Сергія Яременко, який курирував валютний ринок і монетарну політику.

"Він тримає в голові дуже докладну інформацію про те, хто і що хотів прийняти, хто що прийняв чи обговорював. Зрозуміло, що Балюк – людина розумна", – розповів високопоставлений представник уряду.

Опитані "ЕП" банкіри також іронічно поставилися до призначення Балюка. "На цій посаді потрібно розуміти, що ти робиш. Потрібно змінювати систему, і поміняти ключових людей. Балюк – більше бюрократ, ніж економіст. Крім того, поки там Стельмах, нічого зробити не можна", – підкреслив один з експертів.

Банкіри також в один голос відзначили, що Балюк – людина президента і припустили, що він був призначений на цю посаду з метою отримати більший вплив на Нацбанк.

Володимир Хамлетс

Новини

27 Січня 2024

Експорт брухту з України у 2023 році зріс в 3,4 раза

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

ВСІ НОВИНИ ⇢