Володимир Бова — меценат чи злочинець: хто стоїть за мережею фейкових інвесткомпаній у Києві

Точка зору

Обплутали шахрайським павутинням ледь не всі ТЦ Києва: у столиці викрили мережу так званих «кол-центрів» з російським корінням. Аферисти, якими керував Володимир Бова, привласнювали кошти наївних громадян, прикинувшись інвестиційними консультантами. Хто стоїть за масштабним «кидаловом», і як працює ця схема? Як виявилось, шахраїв «кришує» особа, відома як поважний бізнесмен та меценат.

Як діє шахрайська схема?

Шахраї презентують себе консультантами гри на біржі, а свою фірму – інвестиційною компанією. Клієнти, які ставали жертвами схеми, за порадою псведоконсультантів переказували кошти на електронні гаманці й рахунки певних компаній, однак забрати ці кошти, навіть отримавши міфічні дивіденди чи виграші, фізично не могли.

Так звані кол-центри чи бек-офіси «консультантів з гри на біржі» діють у низці торгових центрів столиці – від Солом’янки до Осокорків. Лише на початку квітня цього року активісти викрили псевдоінвестиційну компанію під назвою «World staff recruiting company», яка працювала на 24-му поверсі багатоповерхівки по вул. Княжий Затон.

Раніше аналогічні шахрайські контори «накрили» в офісному центрі поблизу станції метро «Палац Україна», а також у ТРЦ «Гуллівер» та «Мармелад». В одному з офісів шахраїв вилучили сім-картки російського мобільного оператора. Активісти також отримали докази того, що псевдоінвестори працюють у «зв‘язці» зі «Сбербанком Росії» та корпорацією «Газпром».

А хто ж «кришує» діяльність інвестиційних кидал в Україні?

У приватних розмовах жертви аферистів і навіть самі працівники шахрайських кол-центрів називають ім’я підприємця Володимира Бови, відомого у певних колах як Вова-Бова. Саме він, за інсайдерською інформацією, отримує певний відсоток з усіх «інвестиційних залів» столиці. Бову також підозрюють у неофіційних грошових відносинах з посадовцями правоохоронних органів, які за певну винагороду можуть закривати очі на шахрайське свавілля.

Володимир Бова – співзасновник чотирьох підприємств у Києві та Київській області. Одне з них – ТОВ «СБ «Собр» провадить діяльність приватних охоронних служб, ще два – ТОВ «Легал Форс Протекшн «Рі Груп» та ТОВ «Легал Форс «Рі Груп» надають послуги у сфері права. До речі, кінцевим бенефіціаром двох останніх фірм є резидент тимчасово окупованої Горлівки Олександр Кеєр.

У ЗМІ підприємець також згадується як меценат: він надав понад 2,5 мільйони гривень для обладнання нового спортивного майданчика й баскетбольного поля у Чернігові. Об’єкт урочисто презентували у вересні 2020 року за участі чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, який висловив подяку спонсору.

От тільки виникає слушне запитання: звідки у бізнесмена чималенькі кошти? Адже найбільше з його підприємств має статутний капітал всього у 63 тисячі гривень, а частка Бови в решті фірм взагалі складає від 250 до 5000 гривень. Та й судячи з офіційної фінансової звітності, досить успішним є тільки ТОВ «Легал Форс «Рі Груп», яке за останні два роки виграло державні тендери на 40 млн грн. Однак у цій компанії Бова не є одноособовим бенефіціаром.

Володимир Бова – бізнесмен, меценат чи бандит?

У 2017 році на Київщині правоохоронці схопили банду на чолі з начальником поліції, яка планувала викрасти й вивезти до РФ бізнесмена за 17 мільйонів доларів. За даними слідства, до складу угрупування входив і непрацюючий підприємець Володимир Бова, 1979 року народження.

Наразі Володимир Бова є обвинуваченим у кримінальній справі №372/3611/17, йому інкримінують участь у підготовці до незаконного позбавлення волі особи за попередньою змовою групи осіб та у підбурюванні до дачі хабаря службовій особі. Зауважимо, справа розглядається у суді вже четвертий рік, однак до вироку поки так і не дійшло. Власну причетність до злочину Бова заперечує.

Цікаво, що до цього, пан Бова вже був фігурантом іншої кримінальної справи: у квітні 2016 року він, разом з двома невстановленими слідством особами, біля входу до бару «Мозги» у місті Києві, під малозначним вигаданим приводом, завдав тілесних ушкоджень своєму товаришу. Тоді Бові присудили покарання у вигляді 1 року позбавлення волі з випробувальним терміном, оскільки потерпілий погодився на мирову.

Чому справжній вигодонабувач залишається в тіні?

За інформацією, яку ми отримали з власних джерел, власник охоронних та юридичних фірм Володимир Бова може мати певний стосунок до Служби безпеки України. Як стверджують інсайдери, відсотком з потоків від схеми з інвестиційним шахрайством через свого адвоката Бова ймовірно ділиться з певними посадовими особами державного органу спецпризначення.

Наразі ми не можемо однозначно підтвердити або спростувати цю інформацію. Тому сподіваємось на відповідну реакцію з боку СБУ. Чи дійсно ця особа має якесь відношення до органів безпеки? І чи відомо правоохоронцям про сумнівну активність підприємця, який збирає з так званих кол-центрів данину начебто за «вирішення питань» у Службі? Адже на протиправну діяльність такого персонажу дійсно варто б звернути увагу компетентних органів.

Своєю чергою, ми продовжимо відстежувати перебіг розслідування діяльності шахрайських інвестиційних офісів. Чекайте на нові факти й подробиці у наших наступних публікаціях.

Новини

20 Грудня 2023

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

Канада збільшує виробництво залізорудного концентрату

Нафтогаз взяв під контроль всі облгази Фірташа 

У США не голосуватимуть за допомогу Україні в цьому році

Потребу у зовнішній допомозі на наступний рік вдалось зменшити на 3,7 млрд дол

Зеленський сподівається на розблокування українсько-польського кордону

Україна отримає від ЄІБ 100 млн дол на проекти відновлення

19 Грудня 2023

Туреччина скорочує імпорт нержавіючої сталі

Держприкордонслужба повідомляє про рекордні черги вантажівок на кордонах

Нацбанк підрахував збитки експортерів від блокади кордону

З аеропорту Бориспіль вилетів пасажирський літак

Наступний рік для економіки України буде складнішим – Reuters

ВСІ НОВИНИ ⇢