Мартиненко для НУ-НС – петля на шиї або рятівний круг?

Точка зору

Фракція НУ-НС нарешті обрала керівництво. Місце В’ячеслава Кириленка, який практично добровільно пішов, зайняв екс-«любий друг» Президента України Микола Мартиненко, який нині дуже лояльний до Юлії Тимошенко. Цього ж дня на своєму першому офіційному брифінгу новообраний глава фракції дав зрозуміти, що не збирається «танцювати під дудку» Ющенка, заявивши, що НУ-НС – це не власність Президента.

Народний депутат з НУ-НС Павло Жебрівський вважає, що така заява Мартиненка свідчить про те, що частина фракції, «м'яко кажучи, не завжди враховуватиме точку зору Президента». «Взагалі повинно було бути так: спочатку фракція ухвалює рішення, потім йде узгодження з Президентом. Але (у НУ-НС – ред.) є дві крайні точки зору. Перша – та, яку проповідував В’ячеслав Кириленко, коли не таким важливим було рішення фракції, як бачення з цього приводу Президента або глави Секретаріату (Балоги – ред.). Друга – опозиція до них. Я не вважаю і те, і те правильним. Повинна була б бути середина, на чому можна було б консолідувати фракцію», – зазначив він.

На думку нардепа, обрання Мартиненка не приведе до консолідації фракції, тому що криза в НУ-НС зайшла дуже далеко.

Парламентарій з Блоку Литвина Олег Зарубінський дотримується такої ж думки: «Він мені зможе вивести фракцію з кризи. Питання взагалі не в лідерові, а в тому, що в самій фракції різні орієнтації на різних державних діячів. Усім зрозуміло, що частина НУ-НС жорстко орієнтується на нинішнього Президента і фактично повністю виконує його вказівки. Можливо, тому Мартиненко і сказав, що фракція не буде власністю Ющенка. Але оскільки вони в меншині, це і дозволило йому зробити таку досить різку заяву. З іншого боку, Мартиненка підтримує понад 40 депутатів, тобто для ухвалення формального рішення цього достатньо, але для того, щоб ліквідувати внутрішні силові поля, це не допоможе».

Нардеп розповів, що досить давно знайомий з Миколою Володимировичем. «Як людина, він достатньо гнучкий, тобто, схильний до компромісу і прислухається до різних точок зору. Я не бачу в ньому якихось диктаторських замашок. Можливо, це для нинішнього стану НУ-НС є позитивом», – сказав Зарубінський.

У свою чергу політолог, президент соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко звернув увагу на те, що Мартиненко – більше бізнесмен, ніж політик. «Він узявся за справу, яка вимагає великої конфліктності і публічності. Якщо він готовий у таких умовах захищати фракцію і свою точку зору, тоді з нього вийде лідер фракції, і він стане загальнонаціональним політиком. Ось подивимося, чи здатний він, крім виступів, до ухвалення серйозного рішення, чи витримає він натиск з боку тіньових структур, геополітичних чинників і внутрішніх конфліктів», – підкреслив Небоженко.

За його словами, Мартиненко дістався зовсім «не новорічний подарунок». «Але поки рано робити висновки. Ми ще не бачили жодного його публічного, мужнього кроку. Якщо він спробує зіграти роль свого попередника, то він згорить ще швидше, ніж Кириленко», – заявив Небоженко.

Новини

26 Січня 2024

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

Китай тисне на Іран, щоб той стримував хуситів у Червоному морі

У Раді пропонують зміни до закону про бронювання працівників

В Україні зросла кількість випадків рейдерства

Борг перед зеленою генерацією перевищив 19 млрд грн

Мінекономіки пропонує роботодавцям працевлаштувати ветеранів 

Україна збільшила імпорт довгого прокату на 28%

25 Січня 2024

Україна близька до самозабезпечення газом – Галущенко

Торік УЗ побудувала 528 вантажних вагонів

Виробникам зеленої електрики поставили ультиматум

Польща збудує нові перевантажувальні термінали у своїх портах

Voestalpine закликає уряд Австрії продовжити компенсацію цін на електроенергію до 2030 року

Виробництво нержавіючої сталі в Китаї оцінюється в 36 млн тонн

ВСІ НОВИНИ ⇢