Навіщо потрібна й чим загрожує Тимошенко партія Луценка

Точка зору

Найближчим часом у реєстрі з 161-ї політичної партії, зареєстрованої в Україні, можуть статися зміни. Міністр внутрішніх справ, лідер громадського руху «Народна самооборона» Юрій Луценко вирішив, що настав час перетворити його організацію на повноцінну партію.

Луценко заявив, що

«Народна самооборона» як повстанський і протестний, не дуже структурований громадський рух завершена.

За його словами, вже в лютому відбудеться з'їзд партії «Вперед, Україно!» (залучена до «НС» якраз задля можливості швидкого перетворення громадської організації на партійну), на якому буде проведено низку організаційних змін.

«Тобто

буде створена повноцінна політична сила, у якої буде свій голова, свої секретарі, почнеться відновлення структурованих осередків на місцях.

Ми переходимо до стадії партійного будівництва і розробки своєї власної політичної програми», – розповів лідер руху в інтерв'ю одній із українських газет.

Президент центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв пояснює рішення політика просто: необхідністю готуватися до майбутніх парламентських виборів.

«Позиція Луценка зрозуміла, і тут не треба мудрувати про завершеність проекту. Причина банальніша: враховуючи вимоги законодавства, на вибори можуть іти тільки політичні партії. Тому його заяву можна розглядати як початок підготовки до виборів», – пояснив він у коментарі .

У свою чергу директор Центру соціальної аналітики «Лівий погляд», екс-нардеп і колишній соратник Луценка по Соціалістичній партії Євген Філіндаш вважає, що «Народна самооборона» як громадський рух існувала лише на словах самого Юрія Віталійовича. Пан Філіндаш переконаний, що це був типовий політичний проект, який називався рухом формально.

«Була лише красива назва для політичного проекту»,

– наголосив він у коментарі .

Що «світить» Луценку і компанії?

Перспективи майбутньої партії поки що лишаються незрозумілими. На думку Андрія Єрмолаєва, в «Народної самооборони» зараз дуже «низький старт» з великими ризиками.

«Усі колишні символічні й особисті дивіденди, які були в цього проекту, загублені.

Фактично «Народної самооборони» не існує. Є депутати, які періодично згадують цю назву, але це несерйозне ставлення до політики»,

– вважає експерт.

За словами Єрмолаєва, інерція іміджу Луценка як одного з лідерів Майдану вичерпала себе.

«На жаль, Юрій Луценко за останній час не зміг знайти своє виразне політичне місце, він перетворився просто на міністра, чиновника», – пояснив він.

Крім того, політолог звернув увагу на кризу команди в «Народній самообороні» і наголосив, що «піднімати» цей проект буде вкрай важко.

«Навіть під питанням те, чи зможе він стати проектом-спойлером (партія на виборах, яка не має шансів перемогти, але перетягує на себе частину голосів іншого кандидата зі схожою програмою, підвищуючи тим самим шанси на перемогу кандидата з протилежною позицією з головних питань – ред.), адже інвестиції потрібні великі, а шанси подолати бар’єр – низькі», – додав він.

Євген Філіндаш переконаний, що майбутня партія не гратиме скільки-небудь серйозної, самостійної ролі. За його словами, остання серйозна спроба Луценка побути самостійною політичною фігурою – коли той ішов на вибори до Київради і був першим номером у списку.

Але навіть у Києві, який вважався симпатизуючим до польового командира Майдана, Луценко з тріском провалився і не потрапив до міськради. Після цього його політична активність різко знизилася.

Що кажуть свої?

Народний депутат, «самооборонець» Олесь Доній не висловив великого захоплення щодо ідеї лідера «НС». На його думку, на групу «Народна самооборона» у Верховній Раді заплановані Луценком зміни взагалі не вплинуть – адже група непартійна, вона сформувалася як представницьке ядро громадського руху.

«Ми тепер обговорюємо різні варіанти. Мені, наприклад, дуже прикро, що

«Народна самооборона» як громадський рух не стала ядром для об'єднання інших громадських і політичних сил аналогічного порядку»,

– сказав політик у коментарі .

За словами Донія, він неодноразово пропонував проводити переговори з групами Гриценка, Кличка, і тепер шкодує, що до нього не прислухалися.

«Дай Боже, щоб новоствореній чи оновленій партії «Вперед, Україно», яка посилиться за рахунок «Народної самооборони», пощастило», – підсумував пан Доній.

З ким будемо дружити?

Чи можна чекати від нової політичної сили самостійності? На це запитання вже частково відповів сам Луценко, коли заявив, що виступає противником роздрібнення демократів через створення чергових партій. Міністр пообіцяв, незважаючи на задуми щодо власного посилення, нарощувати співпрацю з усіма, хто сповідує більшість ідеалів «НС». І уточнив, що має на увазі як БЮТ, так і «здорову частину «Нашої України» та інші сили, з якими можна знаходити спільну мову».

Впевнений у майбутній співпраці партії Луценка з БЮТ і Євген Філіндаш. На його думку, нова політична партія буде партією-сателітом Юлії Тимошенко, принаймні, в найближчому майбутньому – адже Юрій Луценко і «Народна самооборона» перебувають в орбіті Тимошенко.

«І нова політична сила, безумовно, теж буде перебуває в орбіті Тимошенко і виконувати роль технічної партії»,

– вважає політолог.

«А враховуючи те, що Луценко за останні чотири роки змінив трьох політичних господарів – Мороз, потім Ющенко, тепер він орієнтується на Тимошенко, – то я не виключаю, що через рік може з’явитися й інший керівник, до якого Луценко буде прилаштовуватися в ролі того, ким керують», – додав він.

Щоправда, Андрій Єрмолаєв сумнівається в тому, що «НС» запропонують взяти участь у Блоці Юлії Тимошенко. За його словами, це питання відкрите, адже сам БЮТ зараз переживає непрості часи.

«Є проблема трансформації цього проекту в партію, щоб він був більш керованим, більш організованим. Уже тричі відбувається зміна поколінь ньюсмейкерів та ідеологів цього проекту, і поява такої амбітної роз’єднаної групи, як «Народна самооборона», може лише додати інтриги», – запевняє експерт.

На його думку,

БЮТ би із задоволенням сприймав «НС» як проект, що допомагає перемагати на виборах, але пропозиція щодо блокування поки під великим питанням.

«Я не виключаю, що Юрій Віталійович опиниться біля розбитого корита», – сказав пан Єрмолаєв.

Перетворення «Народної самооборони» на партію, так чи інакше, необхідно здійснити до наступних парламентських виборів. Від «Вперед, Україно!» фактично лишилася лише зареєстрована Мін’юстом партійна оболонка, а відтак, на випадок самостійного (без входження до існуючих блоків) походу за місцями в Раді людям Луценка краще не утворювати на її базі аморфний блок, а являти собою належним чином оформлену організацію з більш-менш розкрученою назвою. Якщо ж Луценко і Ко приєднаються до БЮТ (що більш імовірно), то завершення процесу утворення партії «Народна самооборона» дозволить команді нинішнього міністра внутрішніх справ позиціонувати себе як більш сильну й більш організовану структуру, аніж просто група політиків, об’єднаних брендом громадської організації.

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢