Ціни стрибатимуть цілий рік?

Точка зору

Інфляція-2009 буде характеризуватися високою непередбачливістю, адже дуже залежатиме від курсових коливань. Отож, і боротися з нею уряду доведеться ефективніше, ніж у попередні роки.

Соціальний популізм уряду і бум споживчого попиту 2008 року залишили країні тяжку спадщину.

Рівень інфляції торік сягнув 22,3%, чого не було за останні 8 років. У грудні ціни виросли аж на 2,1%.

Проте, українці намагаються економити. Скорочення економічної активності, зростання безробіття і спад виробництва призвели до різкого зростання негативних споживчих настроїв населення. Причому менше купують не лише дорогої продукції, але й товарів широкого вжитку.

Про цю тенденцію свідчить падіння роздрібного товарообігу. За підрахунками експертів, у січні він скоротиться на 40% відносно грудня. Таких рекордних темпів падіння не було вже років 10!

Якщо продажі і далі будуть так нестримно падати, то продавцям необхідно буде швидше скидати вже неходовий товар за нижчими цінами, і замінювати його на дешевшу продукцію.

Доларовий фактор

Проте ціни на імпортні товари будуть лише зростати. Адже на них і далі впливатиме американська валюта. Через дорогий долар заморські товари не знаходитимуть покупців, через те скоротиться імпорт, частково його заступить українська продукція.

Що стосується продуктів харчування, то гарний врожай минулого року дозволить утримати стабільними ціни на значну частину вітчизняних продуктів харчування – хліб, олію, макаронні вироби, крупи тощо.

Щоправда, овочі, фрукти, рис, чай, кава, шоколад та інші продукти, які здебільшого завозились з-за кордону, будуть дорожчати. Те саме відбудеться і з м'ясо-молочною продукцією, яка виробляється в країні в недостатній кількості, і тому буде компенсуватись за рахунок імпорту.

Енергетичний фактор

Якщо основні товари народного вжитку будуть, здебільшого, дешевшати або дорожчати повільно, то от послуги, переважно, дорожчатимуть. Перш за все, житлово-комунальні, вартість яких напряму залежить від цін на газ, який ми купуємо за "зелені".

Проте, підприємства ЖКХ дорогий російський газ можуть хоч би частково замінити дешевшим мазутом або вітчизняним "блакитним паливом".

У свою чергу, подальше зниження цін на нафту, а відповідно, і нафтопродукти, зробить дешевшими і транспортні послуги. Втім, тут ситуацію теж зіпсував долар, який подорожчав і частково нівелював спад цін на нафтопродукти. Якщо його курс і надалі зростатиме, а нафта знову піде вгору, то ціни на транспортні послуги будуть знову зростати.

За словами керівника групи радників голови НБУ Валерія Литвицького, поки що тарифи на послуги, в тому числі – житлово-комунальні, продовжують інтенсивно зростати на тлі втрати контролю за ціновою політикою природних монополій.

"Зниження цін на пальне поки що не передалось у сегмент роздрібних цін. Інфляцію продовжують підживлювати негативні очікування на тлі нестабільної політичної ситуації і розкручування істерії навколо курсової політику Нацбанку", – висловлюється експерт.

Політичний фактор

Над економікою нависає серйозна загроза дефолту та емісії національної валюти, а отже – високої інфляції. Якщо уряд не зможе знайти грошей на виконання надто оптимістичного бюджету і не наважиться на урізання соціальних витрат, йому доведеться шукати спосіб, щоб запустити друкарський станок.

Навіть якщо Кабмін добре замаскує цю операцію (приміром, шляхом продажу ОВДП Нацбанку), надлишок незабезпечених грошей призведе до стрімкого зростання цін, перш за все, на продукти харчування.

Отримавши пенсії та зарплати, бідне населення почне поповнювати свій спорожнілий споживчий кошик ковбасою, овочами та фруктами. А тоді лише слідкуй за цінниками у магазинах. Навіть якщо Кабмін проведе невелику емісію, то це матиме психологічний вплив на економіку. Знаючи, що в людей з'явились гроші, магазини підвищуватимуть ціни.

Крім того, Уряд сам собі підклав свиню і в Державному бюджеті-2009, який має непристойно великий як для кризи дефіцит – 31 млрд. грн. Де знайти такі гроші в умовах кризи – загадка.

"У Бюджеті 2009 граничний рівень державного боргу збільшився удвічі у порівнянні з проектом, який подано у вересні. Тепер він сягає 192 млрд. грн. Більш того, Кабінет міністрів отримає право необмежено його збільшувати. А це загрожує неконтрольованою емісією грошей", – вважає депутат від Партії регіонів Микола Азаров.

Перший заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак вважає, що у занадто оптимістичному бюджеті вже зараз закладені підстави для високої інфляції.

"Запропоновані у бюджеті внутрішні запозичення у розмірі 70 мільярдів гривень неможливо здійснити протягом 2009 року. Це є ще одне підтвердження того, як популізм на сьогодні розриває систему державних фінансів", – вдається до критики Шлапак.

В той же час, не треба забувати, що Мінфін поки очолює Віктор Пинзеник – лютий ворог емісії та інфляції, який уже вступав у конфлікт з прем'єркою щодо занижених макропоказників держбюджету. Але якщо Тимошенко звільнить його, то на заваді емісії стоятиме лише НБУ, парламент та МВФ.

Які прогнози

МВФ та Світовий Банк прогнозують інфляцію в 17-18% проти закладених у бюджеті 9,5%. Можна було б очікувати й меншого рівня, проте, нажаль, країна надто "підсіла" на імпортну голку, що б за один рік провести масове імпортозаміщення.

Інфляція-2009 буде характеризуватися високою непередбачливістю, адже дуже залежатиме від курсових коливань. Отож, і боротися з нею уряду доведеться ефективніше, ніж у попередні роки. Різноманітні меморандуми з виробниками, товарні інтервенції та методи монетарного таргетування інфляції, скоріш за все, будуть неефективними.

Долати цінову нестабільність доведеться шляхом жорсткого скорочення соціальних витрат і спрямування грошей на інвестиційні проекти. Але чи готова до цього держава?

Новини

25 Грудня 2023

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

Українські підприємства матимуть можливість отримати грант до 2 млн дол

Пірати захопили судно, яке перевозило сталеві рулони POSCO

Гетманцев не бачить причин для фінансової катастрофи в січні

ArcelorMittal запустив завод з переробки біомаси 

ЄС у жовтні скоротив імпорт продукції ГМК з Росії на 15,9%

24 Грудня 2023

Криворізький залізорудний комбінат знизив виробництво аглоруди на 26,1%

ДТЕК розглядає можливість будівництва міні-АЕС на заміну ТЕС

Загальні інвестиції в інфраструктуру дунайських портів вже склали близько 100 млн дол

В Україні зареєстрували три нових індустріальних парки

Світова виплавка чавуну зросла на 0,1%

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

ВСІ НОВИНИ ⇢