Тимошенко убезпечила себе до вересня

Точка зору

Під будинком Верховної Ради гуділи машини. На вулиці Грушевського активісти Партії регіонів повністю паралізували рух. Депутатам доводилося кидати свої машини на сусідніх вулицях і йти до парламенту пішки. Але Регіонам усі ці звукові ефекти не допомогли — вони не змогли відправити Кабмін у відставку навіть за допомогою комуністів і ЄЦ. За відставку висловилися всього 203 нардепи. Точніше —200. Як виявилося, проголосували три депутати, яких визнали відсутніми (Звягільський, Рибаков, Плющ). Тож їхніх голосів не врахують.

Слід сказати, що Володимир Литвин зробив усе, щоб голосування було провальним. Він запропонував депутатам пройти додаткову реєстрацію. Регіонали зі зрозумілих причин чинили опір. Тоді лідери фракцій дійшли іншого компромісу. Вирішили, що голова парламенту зачитає імена народних депутатів, відсутніх на засіданні. Після цього їхні картки відключать. Заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов сумно заявив, що Литвин не має права на таке самоуправство (до речі, за даними Єфремова, у фракції ПР немає лише Звягільського, який ліг на операцію). Але хитрий Литвин вважав за краще Єфремову повірити. І зробив вигляд, ніби в залі присутні Ахметов та інші знатні регіонали.

— Ми довіряємо своїм колегам, — сказав він, опустивши очі.

Регіоналам довелося змиритися й мовчки тиснути на кнопки.

Насправді вчора Тимошенко дуже ризикувала. «Вірні ленінці» вирішили зіграти в принциповість, оголосивши про свою готовність проголосувати за відставку Кабміну. Комуніст Петро Цибенко з парламентської трибуни заявив, що таке рішення обумовлене тим, що економіка України занепадає й ситуація є некерованою. «Компартія України в такій ситуації підтримає рішення про відставку уряду».

Рішення комуністів зрозуміле. В умовах наростання кризи їм невигідно асоціюватися з владою, значно більше дивідендів можна отримати від торпедування уряду. До такого маневру комуністів спонукали й постійні докори з боку Януковича. Мовляв, КПУ співпрацює з Тимошенко. Та й скандал із Симоненком виявився дуже недоречним…

Складна ситуація була з фракцією «НУ-НС». Група «За Україну», контрольована Секретаріатом Президента, до останнього тримала інтригу. Мовляв, визначимося в залі безпосередньо перед голосуванням. Фактично від їхнього рішення залежав результат голосування. Але все обернулося для Тимошенко якнайкраще.

У Юлії Володимирівни тепер розв’язані руки. Відмовившись підтримати резолюцію недовіри Кабінету Міністрів, законодавці фактично стали співучасниками подальших дій прем’єра. Тепер Тимошенко може сміливо проводити ротацію свого уряду. У ньому останнім часом спостерігаються підозрілі розбрід і хитання.

Але головне — тепер Тимошенко неможливо звільнити аж до вересня. Під час сесії можна лише один раз голосувати за вотум недовіри уряду. І, врешті, Тимошенко — в досить своєрідний спосіб підтвердила існування коаліції. Не проголосували? Отже, парламентська коаліція є.

Але Регіони не зневіряються й шукають інших варіантів, як повернуться у владу.

— Ми збиратимемо підписи за недовіру уряду. У нас щотижня з’являється 200 тисяч безробітних. Я вважаю, підпишеться більша частина працездатного населення України, — поділився планами з кореспондентом «Дня» регіонал Сергій Льовочкін.

— Але це збирання підписів не матиме для уряду жодних юридичних наслідків.

— Іноді більше значення має політичний і моральний аспект.

— Як же ви збираєтеся повернути владу?

— Це може статися лише після парламентських виборів. Я переконаний, що ніхто не відбирав у Президента права розпустити Раду за тими обставинами, які в нього були. Нова обставина полягає в тому, що коаліція складається з 217 депутатів…

— Президент може мільйон разів розпускати Раду, але він не може провести вибори. Як він забезпечить їхнє фінансування?

— Це дуже складне питання. І воно залежатиме від того, наскільки рішуче діятиме Президент. Підстав провести вибори 2007 року було набагато менше, ніж зараз. Я не бачу жодної причини, чому вони не можуть відбутися, якщо того дуже захотіти. Ще один варіант — це здати 150 мандатів. У середу фракція одностайно ухвалила рішення, що в разі необхідності ми здамо мандати.

— Але ви ж самі чудово знаєте, що БЮТ затягає вас по судах, а за півроку до строкових президентських виборів не можна проводити парламентські.

— Ми всі звикли, що судять не чесно, а за приналежністю до БЮТ. А раптом станеться диво — й суд стане чесним (сміється).

Але, швидше за все, регіоналам доведеться змириться з тим, що на президентські вибори їм доведеться йти в статусі опозиціонерів. І горезвісне складання 150 мандатів не допоможе. По-перше, звідки взяти гроші на вибори під час кризи? А по-друге, млявий Янукович просто не витримає нерівної боротьби з Тимошенко в судах.

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢