Чи варто інвестувати в публічні фонди?

Точка зору

Вкладення в інвестиційні фонди досягли точки безглуздості. Дохід від облігацій буде "з'їдено" інфляцією та курсовими коливаннями. Акції коли-небудь виростуть, але купувати їх сьогодні немає сенсу.

За тими ж цінами, якщо не нижче, вони будуть доступні ще мінімум у липні. А якщо справдяться песимістичні прогнози, то можна буде купувати акції за тими ж цінами ще 2010 року.

ПІФ, КІФ ой-ой-ой

Реальний стан ПІФів і КІФів видно з оголошень на сайті по пошуку роботи. "Дизайнер – 1000 $", "Головний бухгалтер – 3000 грн", "Інвестиційний керуючий – 1000 грн".

Хоча ще рік тому це була одна з найбільш модних професій. Однак ще навесні 2008 року з інвестиційних фондів почався відтік грошей. Всього за кілька місяців інвестиційна індустрія майже померла.

До кінця грудня більшість ПІФів і КІФів, що працюють з населенням, пішли "в мінус". Вкладники втратили до 76% вкладених грошей.

Глибше всіх впали фонди акцій. Їхні керуючі до самого останнього моменту сподівалися, що на ринок повернуться гроші, і відбудеться зліт прибутковості.

Однак цього так і не сталося – ні влітку, ні восени. До листопада більшість з них дізналися, що 50-70% вартості активів уже втрачена. У багатьох фондів акцій залишилися буквально 50-70 клієнтів.

Лише облігаційні фонди принесли своїм вкладникам прибуток – приблизно до 30% річних. Але і це не можна назвати успіхом.

По-перше, з кінця минулого року існує реальна небезпека масових дефолтів підприємств, що випустити облігації. З загальної впевненості, що панує на ринку, основна хвиля невиплат і банкрутств ще попереду.

По-друге, за підсумками 2008 року девальвація привела до обезцінення гривні на 60%, а інфляція "з'їла" купівельну спроможність зароблених грошей.

На тлі таких "успіхів", в кінці минулого року інвестиційні компанії жили надією на майбутнє.

"Особливістю цієї кризи стало те, що практично всі інструменти показують негативний результат. Але, разом з тим, зростає їх потенційна прибутковість. Так уже зараз можна купити облігації хороших емітентів за дохідністю 25 – 30%. Акції у довгостроковому горизонті мають також прекрасні перспективи", – говорив ще у листопаді минулого року фінансовий аналітик Parex Asset Management Ukraine Ігор Савчук.

Інші експерти, на диво, майже не радили вкладати гроші у фонди. Директор з інвестицій КУА "АРТ-Капітал Менеджмент" Володимир Оваденко наприкінці минулого року підкреслював, що в умовах кризи основне завдання – не заробити, а зберегти.

"Як варіанти можна розглянути: готівка – кошик валют, валютні та гривневі депозити (якщо довіряєте банку), ОВДП, золото в злитках, акції (останнє – якщо горизонт інвестування кілька років)", – підкреслював він.

Безглуздо

Вкладення в інвестиційні фонди досягли точки безглуздості. Не має сенсу вкладати гроші навіть в облігаційні фонди. За оцінками Національного банку, в 2009 році інфляція становитиме мінімум 15%. Якщо додати до цього ризики масових дефолтів і продовження девальвації, облігаційні фонди перетворюються в безглуздий інструмент.

Ще більш безглузді фонди акцій. Купувати їх сьогодні немає сенсу. За тими ж цінами, якщо не нижче, вони будуть доступні ще мінімум у липні. А якщо справдяться песимістичні прогнози, то можна буде купувати акції за тими ж цінами ще в 2010 року.

"Наш прогноз на 2009 рік передбачає два сценарії. У рамках обох, на початку року закладено зниження показників фондового ринку. Поточна ситуація розвивається в руслі наших очікувань, тому немає підстав для того, щоб ми коректували наш річний прогноз. Ми, як і раніше зберігаємо для консервативних інвесторів рекомендацію залишатися поза ринком, так як учасники ринку вже неодноразово помилялися при спробах піймати "дно" і "відскок" ринку", – йдеться в аналітичному огляді КУА "УкрСіб Ессет Менеджмент", присвяченому ринку акцій.

Аналітики УкрСібу рекомендують запастися терпінням і чекати стійких сигналів про оздоровлення економіки. Поточна ринкова кон'юнктура, на погляд аналітиків компанії, залишає поле тільки для короткострокових операцій.

Згідно з базовим сценарієм компанії, до кінця року індекс ПФТС виросте з нинішніх рівнів 250-275 пунктів до 350 пунктів. Однак песимістичний сценарій передбачає його падіння до 100 пунктів, з невеликим відскоком до кінця року.

У січні індекс ПФТС втратив 9% і закрився на рівні 275 пунктів. Спостерігалася мінімальна активність як з боку покупців, так і в таборі продавців.

"Учасників ринку вже не дивує денний оборот по акціях у ПФТС на рівні 100-300 тисяч доларів. А сплески обсягів торгів до десятків мільйонів при ближчому розгляді є наслідком поодиноких великих угод, що не мають нічого спільного з портфельними інвестиціями і ринковими настроями", – йдеться в звіті "УкрСіб Ессет Менеджмент".

У лютому, за оцінками аналітиків, не очікується перелому низхідного тренду, так як серйозне погіршення макроекономічної ситуації визначає середньострокові перспективи ринку акцій, а поточне погіршення умов у фінансовому секторі (дефіцит ліквідності, ризики нової хвилі девальвації) є додатковим чинником дестабілізації. Уже в лютому індекс ПФТС може опуститися до 200-220 пунктів.

Експерти рекомендують

"Економічна правда" провела опитування представників керуючих компаній. Перш за все, цікавило, як вони бачать перспективи вкладення грошей у ПІФи і КІФи 2009 року.

На відміну від оцінок "Економічної правди", багато хто з них все ж таки рекомендує вкладати у фонди. Але все підкреслюють, що при цьому потрібно робити це максимально обережно.

Олексій Дударенко, керуючий активами Parex Asset Management Ukraine

– На ринку ІСІ в цьому році ми не очікуємо якоюсь сильною активізації. Однозначно, рік буде далеко не найкращим.

В якості об'єкта для інвестування можна розглядати фонди облігацій. В цілому, дохід фондам будуть приносити переважно інструменти з фіксованою прибутковістю, і то тільки в тому випадку відсутності дефолтів.

На даний момент прибутковість ОВДП зі строком обертання до 1 року перебуває в діапазоні від 25 до 32% (з погашенням у кінці року) річних, прибутковість депозитів складає близько 18-21%, якщо не брати банки з високим рівнем ризику.

Прибутковість по корпоративних позиках знаходяться в досить широкому діапазоні від 35% до "нескінченності", це може бути і 50, і 80, і 100, і 200% річних.

Тому, можемо проаналізувати варіант облігаційного фонду (що стало можливим після внесення змін до законодавства), в який інвестори вкладають гроші, і фонд здійснює придбання в поточний момент.

За зваженої консервативної стратегії, що передбачає мінімальну частку надійних корпоративних позик і більшу частину ОВДП та депозитів у портфелі, дохідність може становити на рівні 30% річних.

Якщо ж розглядати варіант, коли інвестори регулярно виймають гроші з фонду, то він буде змушений реалізовувати активи. На даний момент це можливо тільки з дуже великим дисконтом, і, безумовно, буде призводити до значних збитків. У такому випадку, навряд чи взагалі можна говорити про позитивну прибутковості.

Перспективи ринку акцій в цьому році досить туманні. Економіка ще далека від нижньої точки спаду, а тому оптимізму в інвесторів не так багато, щоб активно вкладати в українські папери. Ліквідність на ринку акцій на даний момент відсутня.

Активності немає і, практично, не буде, принаймні, у першій половині року, оскільки інвестори продовжують залишати український ринок акцій. Інтерес до ринку і задатки зростання, які могли б виникнути до кінця року, можуть бути нівельовані зростанням політичної напруженості у зв'язку з майбутніми на початку 2010 року виборами Президента.

Володимир Оваденко, директор з інвестицій КУА "АРТ-КАПІТАЛ Менеджмент"

– До кінця року продовжиться відтік коштів з фондів. Збалансовані фонди, швидше за все, зможуть показати позитивну прибутковість. Цікаві активи – короткі (з погашенням у поточному році) державні облігації внутрішнього і зовнішнього позик.

Зараз спрогнозувати прибутковість для інвесторів не реально. Думаю, що вона буде позитивною.

Перспективи фондів акцій в поточному році – туманні. Зараз не час інвестувати в акції. Можливо, через квартал-два ситуація зміниться.

Якщо є бажання і можливість заморозити кошти на кілька років, якщо це невелика сума від заощаджень, коли схильність до ризику висока – можна і сьогодні вкладати гроші у фонди.

Реально ж сигнал, який скаже, що вже можна вкладати, – це стабілізація валютного курсу та відсутність катастрофічних очікувань населення.

Дмитро Мошкало, віце-президент та інвестиційний керуючий Foyil Asset Management Ukraine

– На поточний момент, ситуація на фондовому ринку характеризуються повною відсутністю інтересу до українських активів з боку закордонних інвесторів. Це обумовлено наступними причинами:

– Загрозою подальшої девальвації гривні, що обумовлює автоматичне зниження вартості всіх гривневих активів та акцій українських емітентів;

– Політичною невизначеністю;

– Недозволеної банківської кризи;

– Відсутністю ознак відновлення попиту на сировинну групу товарів на міжнародних ринках.

У цій ситуації найбільш цікаві облігації. Однак необхідно дуже ретельно підходити до вибору окремо взятих емітентів. Даний інструмент може принести до 50% дохідності у гривні.

Якщо будуть закриті всі перераховані моменти, ринок акцій може очікувати дуже непоганий ріст. У будь-якому випадку, зниження прибутковості по облігаціях можна буде розглядати як дуже сильний сигнал до переходу в акції.

У цьому році однозначно варто вкладати гроші у фонди.

Руслан Мороз, менеджер з управління активами КУА OTP Capital:

– Найбільш витримані інвестори та компанії збережуть свої позиції, і вже до кінця 2009 року можна буде говорити про часткової компенсації збитків, які зазнала акційна частина портфелів фондів.

Дохід фондам буде приносити нарощування частки інструментів з фіксованою прибутковістю – депозитів і ОВДП. Необхідна умова – стабілізація ситуації в банківській сфері (кредити і курс гривні), а також вирішення проблем ліквідності.

Ринок акцій в 2009 році, в кращому випадку, дасть 20-30% зростання, хоча потенціал у ринку величезний. Той, хто дивиться на інвестиційний ринок з позиції довгострокового (1-2 роки) інвестування, буде вкладати гроші на поточних рівнях.

Сигнал до росту ринку повинен бути один: збільшення ліквідності на ринку (якщо не розмірковувати з приводу економічного зростання країни і політичного балансу).

Новини

25 Грудня 2023

Туреччина стала нетто-імпортером сталі вперше з 2015 року

Споживання сталі в Чехії впало до десятирічного мінімуму

В портах Великої Одеси за добу розвантажують майже тисячу вагонів з зерном

Росіяни вкрали 8 млн тонн зерна на окупованих територіях України

Укрнафта запустила нову свердловину глибиною майже 3000 метрів

Автогаз на АЗС подешевшав ще на 40 копійок

Інвестиції в інфраструктуру Дунайських портів становили 100 млн доларів

Ключовий рудний порт Австралії знизив перевалку до 505 млн тонн

Індія збільшує імпорт сталі

Бензин та дизпаливо продовжують дешевшати на заправках

В НБУ бачать можливість для подальшого зниження облікової ставки

Металурги Польщі країни скоротили виробництво сталі на 14,9% 

Українська енергосистема надавала аварійну допомогу Польщі

Польські фермери розблокували один з пунктів пропуску на кордоні з Україною

Україна отримала від Світового банку 1,34 млрд дол допомоги

Перебої в судноплавстві в Червоному морі призвели до подорожчання деяких металів

ВСІ НОВИНИ ⇢