Вибори – подвійний стандарт БЮТ

Точка зору

Вибори потрібні Україні тільки в тому випадку, якщо вони потрібні БЮТ. Схоже, цей постулат політична сила Юлії Тимошенко тепер застосовує не лише на найвищому рівні, але й на місцях.

Свого часу без законом обґрунтованих підстав БЮТ ініціював вибори до Верховної Ради-2007 і перевибори в Києві навесні 2008 року. А вже восени минулого року БЮТ заблокував оголошені Банковою позачергові вибори до Верховної Ради. Тепер така ж доля може спіткати і Тернопільську облраду.

Наприкінці минулого року більшість, включаючи депутатів БЮТ, відправила Тернопільську облраду на дострокові вибори, але за півтора місяці в парламенті з'явилась постанова про їх скасування.

Опоненти бачать в цьому один мотив – суттєве падіння рейтингу політичної сили Юлії Тимошенко в області. Самі ж бютівці стверджують, що просто дбають про бюджет.

Тернопільські Мотеккі і Капулетті

Якщо хтось думає, що конфлікт між БЮТ і НСНУ існує лише на рівні прем'єр-президент, він глибоко помиляється. Яскравий приклад цьому – Тернопільська обласна рада. Представницький орган другий рік паралізований через конфлікт між фракціями БЮТ і "Нашої України".

Помаранчеві сили посварились між собою ще в перший день роботи нової обласної ради, у травні 2006 через те, хто де буде сидіти. А вже через день полаялися через головне крісло – БЮТ, маючи своїх 54 голоси, заручився підтримкою 10 представників КУН, які пройшли за списком НУ, і обрав головою облради свого Михайла Миколенка.

"Наша Україна" і УНП в Тернополі опинилися в опозиції.

З того часу нашоукраїнці постійно звинувачували опонентів в порушенні регламенту, фальсифікації результатів голосувань, лобіюванні інтересів родичів голови облради тощо.

Більше того, "Наша Україна" вимагала позбавити мандатів 10 КУНівців, які пройшли до облради за їх списком, а потім відмовилися входити до фракції. Рішення оскаржувалося в численних судах.

Масла в вогонь додало призначення головою обладміністрації замість Івана Стойка молодого Юрія Чижмаря – багаторічного соратника Віктора Балоги та колишнього керівника його служби у секретаріаті президента. В цьому рішенні БЮТ побачив ворожий крок президента і спробу нав'язати свою гру на Тернопіллі.

Влітку 2007-го 10 КУНівців таки втратили свої мандати рішенням територіальної виборчої комісії, яку очолюють представниці "Нашої України" .

Однак Бютівці в облраді не збиралися миритися з таким пасьянсом і починали блокування її роботи щойно доходить справа до складення присяги новими депутатами від НУНС.

У відповідь опозиція перестала ходити на засідання ради, а натомість оскаржувала її рішення в судах. Так отримали статус незаконних рішення трьох сесій облради.

Засідання ради відбувалися дедалі рідше. Губернатор скаржився, що депутати не можуть ухвалити бюджет, а відтак він не може навіть скористатися грошима, виділеними з Києва.

Конфлікт досяг апогею, коли 22 жовтня Тернопільська обласна рада на своєму сесійному засіданні більшістю голосів ухвалила рішення про висловлення недовіри голові області Юрію Чинжмарю. Причина – незадовільна боротьба губернатора з наслідками літньої повені та нецільове використання 50% коштів, виділених на боротьбу зі стихією.

Рішення облради одразу оскаржили "нашоукраїнці", посилаючись на все ту ж нелегітимність 10 своїх депутатів, а також те, що один з народних обранців, чия картка голосувала за відставку губернатора, був в цей час у закордонному відрядженні, що підтвердила Державна митна служба.

У листопаді Тернопільський окружний адміністративний суд визнав нечинним засідання облради 22 жовтня та всі ухвалені на ньому рішення. Майже відразу після того ображений губернатор Чижмарь звернувся до Верховної Ради з проханням розпустити обласну раду та провести дострокові вибори.

18 грудня Верховна Рада майже одностайно прийняла постанову про проведення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради, призначивши їх на 15 березня 2009 року.

За рішення проголосували 391 народний депутат, з яких – майже вся фракція БЮТ – 153 депутати. Депутати групи "Єдиний центр" та "За Україну" В'ячеслава Кириленка не брали участь у голосуванні.

Причина таких результатів криється, скоріше за все, в оцінці своїх шансів на виборах. Якщо БЮТ був впевнений, що знову отримає більшість, то "Наша Україна" і однопартійці Віктора Балоги не дуже вірили у свої електоральні успіхи.

Бюджет чи рейтинг

Тим дивнішою виглядає постанова, зареєстрована 2 лютого в Верховній Раді під авторством лідера БЮТ Івана Кириленка та лідера НУНС Миколи Мартиненка щодо скасування рішення про проведення дочасних виборів.

Лідери проурядових фракцій рекомендують відмінити вибори через "складну економічну ситуацію" в країні, а також те, що вибори облради можуть стати "дестабілізуючим чинником суспільно-політичного життя області та мати додаткові негативні наслідки для господарюючих суб'єктів регіону".

"Ці вибори вибори планувалися в той момент, коли не було кризових явищ в економіці. Але зараз проводити ці вибори недоцільно", – сказав в коментарі "Українській правді" бютівець Андрій Портнов.

"На засіданні ради коаліції більшість представників висловила побажання, щоб ми перенесли це питання і скасували постанову, щоб не збурювати зараз народ у цій області", – заявив ще один представник БЮТ Андрій Кожем’якін.

Вже 5 лютого, постанова про скасування виборів була внесена до порядку денного Ради. На той момент цей документ вже був схвалений комітетом Олександра Омельченка, який швидко погодився на скасування виборів.

Можна було б щиро повірити, що лідери НУНС і БЮТ справді дбають про бюджет. Там справді ледь знаходять гроші на зарплати і пенсії, не те, що на вибори. Втім є одне "але".

В один день з виборами тернопільської облради парламент також проголосував за проведення позачергових виборів депутатів Світловодської міської ради Кіровоградської області, а також ще 72 позачергових виборів міських, сільських і селищних голів.

Де ж постанови про скасування цих виборів? Чи може видатки на них не такі суттєві як на тернопільську облраду?

І вже ніякій логіці і розумінню не піддаються дії депутатів БЮТ і НУНС, які вже наступного дня освятили проведення ще 30 позачергових місцевих виборів. Їх що теж скасують через півтора місяці, бо в бюджеті будуть тільки дірки від бублика?

І чим мотивується комітет Олександра Омельченка, який однією рукою підписує постанову, що на вибори грошей немає, а іншою плодить ще десятки проектів постанов про проведення дочасних виборів?

Ще одним доказом подвійної моралі БЮТ можуть бути слова самої Юлії Тимошенко про те, що київська громада може ініціювати перевибори мера Києва.

"Ми ініціювали і провели дострокові вибори. Кияни вдруге обрали Черновецького. Тепер було б важливо, щоб дострокові вибори ініціювали самі кияни. Ви знаєте, що є у киян таке право провести референдум", – сказала Тимошенко на брифінгу у четвер.

При цьому вона висловила переконання, що "якщо кияни зберуть достатню кількість підписів для того, щоб змінити мера, то Верховна Рада обов’язково на це відгукнеться і оголосить дострокові вибори".

Тому, здається, в ситуації з Тернопільською облрадою справа не в економії бюджетних коштів, а в падінні рейтингів БЮТ. Принаймні в цьому переконані опоненти БЮТ.

Наразі на перевибори Тернопільської облради виділено 10 мільйонів гривень. Втім, губернатор області Юрій Чижмарь не вважає ці гроші "збитками".

"Це радше "інвестиції". Адже 7 з 10 мільйонів піде на зарплати працівникам виборчих комісій. Отже вони зможуть піти в магазини і купити на них продовольчі, харчові товари. Ще два мільйони – це так званий прибутковий податок, він також піде на розвиток регіону. І лише 1 мільйон буде витрачено на друкування бюлетенів", – зазначив Чижмарь в коментарі "Українській правді".

На його думку, значно гірше буде, якщо обласна рада лишиться паралізованою.

"Коли я не зможу виплатити 500 гривень зарплати керівнику сільського клубу, бо не затверджено бюджет області, то йдеться не про збитки , а про серйозну кризу", – зазначив він.

"Якщо радою не буде затверджено програму соціально-економічного розвитку регіону, я не зможу отримати з державного бюджету 20 мільйонів дотацій на соціальну сферу", – скаржиться губернатор.

За його словами, перевибори облради – єдиний вихід з ситуації.

Тимошенко наздоганяє Тягнибок…

Речник комітету виборців Олександр Черненко вважає, що в постанові Кириленка-Мартиненка "більше політики, ніж права".

"Це щонайменше нелогічно, коли Верховна Рада спочатку ухвалює рішення, а потім його ж скасовує. Відміна виборів не сприятиме стабілізації ситуації в регіонів, бо гірше ніж є, вже бути не може", – зазначив Черненко, нагадавши, що по суті облрада вже другий рік непрацездатна.

Натомість, вважають у КВУ, реальною причиною постанови може бути те, що основні партії дуже втратили у рейтингах в регіоні. Найбільший обвал рейтингів за два роки спіткав НУНС. Але електоральні проблеми не лише в нього.

"Ще у грудні обласний осередок БЮТ на Тернопільщині заявляв, що політична сила не боїться виборів, оскільки набере 50% голосів. Нині перед місцевими політиками ставиться чітке завдання: набрати 35% або зірвати вибори", – повідомляє "Радіо Свобода".

Зараз, згідно з останніми соціологічними опитуваннями, блок Тимошенко набирає близько 20%, і майже стільки ж – ВО "Свобода" — 18,5%.

Дивлячись на ці соціологічні дані, стає зрозумілою реакція Олега Тягнибока, який на другий день після появи постанови зібрав прес-конференцію і звинуватив своїх політичних опонентів у спробі повторити Мукачево-2004 у Тернопільській області.

В разі, якщо вибори відбудуться, Тягнибок отримує золоту акцію на формування більшості в облраді. Прихильності його депутатів добиватимуться як БЮТ, так і губернатор Чижмарь.

В інтересах останнього – створити більшість без політсили Тимошенко і отримати контроль над представницьким органом, закріпивши владу в регіоні. Що буде дуже доречно для команди Віктора Балоги перед президентськими, а можливо й дочасними парламентськими виборами.

До того ж сам "Єдиний Центр" також має шанси потрапити до облради – адже в своїй виборчій кампанії "балогівці" зробили ставку на відомих в області керівників підприємств, які, зазвичай, мають не лише авторитет, але й електорат, що від них залежить.

Привид Арсенія Яценюка

2 лютого лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк в ефірі "Свободи слова" на ICTV не виключив участі очолюваної ним організації у виборах до Тернопільської обласної ради.

"Якщо у Тернополі буде сформована дійсно справжня група людей у громадську організацію "Фронт змін", за яку я готовий відповісти, і які готові відповісти за Тернопільщину, то ми обов'язково будемо брати участь у виборчій кампанії", – наголосив Яценюк.

Це дозволило декому припустити, що поява постанови БЮТ-НУНС якраз і покликана на те, щоб не дати Яценюку "похизуватися м'язами". Адже екс-голова Верховної Ради займає другу позицію після Тимошенко на Тернопіллі, а отже міг відкусити значний шматок від пирога БЮТ, якби пішов на вибори.

Втім заява Яценюка була радше блефом. Адже лідер сили, який серйозно думає про вибори, не міг не знати, що реєстрація на виборах завершувалася наступного дня, а він так і не знайшов ті дві партії, в блоці з якими міг би піти на вибори тернопільської облради.

За словами джерел, Яценюк відмовився від створення блоку на виборах в Тернополі, бо своєї команди там у нього немає. Якби він балотувався, то не зміг би повністю проконтролювати склад майбутньої фракції, а тому опинився би заручником діяльності "своїх" людей. На думку Яценюка, не передбачувана поведінка його фракції в Тернополі могла би ударити по його всеукраїнському рейтингу.

Бути чи не бути…

Скоріше, за все Рада розгляне питання проведення виборів Тернопільщині вже у вівторок. Принаймні на цьому наполягає БЮТ.

Тим часом на виборах до облради вже зареєструвалося 17 блоків і партій. Документи учасники виборів подавали аж до двох територіальних виборчих комісій. Одразу після появи постанови про дострокові вибори розпущена Тернопільська облрада вирішила дати свою відповідь Чемберлену – і створити нову виборчу комісію.

Стару, яку очолювали дві представниці "Нашої України", ліквідували, поставивши їй за вину неухвалення рішення за оскарженим у суді протоколом про результати виборів 2006 року.

Нову виборчу комісію очолив представник БЮТ. Представники НСНУ до нового складу своїх кандидатур не подавали, зате оскаржили вже її діяльність в суді.

Олександр Черненко з Комітету виборців вважає, що попри існування двох ТВК, технічних підстав для скасування виборів у тернопільську облраду немає. Гроші виділені, ТВК збирається, дільниці працюють.

Втім в КВУ все ж не виключають, що вибори можуть відмінити або скасувати якщо не через Раду, то через суд.

"Політики давно зрозуміли, що мукачівський варіант фальсифікацій вже не пройде, а тому вважають за краще змагатися за результати виборів у судах", – вважає Черненко.

По суті, вибори на Тернопільщині могли б стати таким собі оглядом сил перед виборами президента. Втім, здається, не всім хочеться показувати справжній стан своєї піхоти.

При цьому голова правління КВУ Ігор Попов бачить ще один небезпечний прецедент у відміні тернопільських виборів.

"Це буде сумнівне з правової точки зору рішення, яке стане дуже небезпечним прецедентом. Замість того, щоб вирішити юридичні і технічні проблеми в організації цих виборів, через політичну доцільність та невпевненості у власному результатів, парламентські політичні сили можуть просто скасувати вибори. А це, в свою чергу, може викликати спокусу зриву президентських виборів", – попереджає Попов.

Цікаво, як поставиться БЮТ до перенесення виборів президента з міркувань економії бюджету?

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢