Час великих торгів

Точка зору

Рада задовольнила прохання міністра фінансів Віктора Пинзеника про відставку. «За» проголосувало 238 нардепів. Тепер виникає логічне запитання: «А що далі?» Оптиміст Андрій Кожем’якін вважає, що вже завтра, в четвер, може відбутися пакетне голосування щодо ротації в уряді. Причому до пакету планується «запхати» й Фонд держмайна, й Антимонопольний комітет і багато іншого…

Б’ютівцям доведеться дуже напружено попрацювати, щоб здійснити цей намір. Як відомо, коаліція має лише 217 багнетів. Треба, щоб проголосував не менш як 51 депутат з НУ-НС, а добитися лояльності у нечисленних залишків орієнтованих на Президента депутатів практично нереально.

— Ми вже давно вирішили, ми не члени уряду й за уряд не голосуємо, — сказала в розмові з «Днем» Ксенія Ляпіна. — Хоч у пакеті, хоч у двох пакетах, хоч у «кравчучці» — ми не голосуємо.

Отже, вся надія знову на комуністів, які неодноразово виручали коаліцію. Але цього разу ситуація дещо інша. Голосування комуністів за міністрів в уряді Тимошенко означатиме, що вони де-факто стають членами коаліції. Що вони підтримують уряд. Для комуністів це серйозний репутаційний ризик. Що може компенсувати такий ризик? Зрештою, чого хочуть комуністи? А хочуть комуністи багато чого. Наприклад, державні підприємства «Укравтодор» і «Укрспирт». Але найбільше комуністи хочуть посаду першого віце-спікера для Адама Мартинюка.

А з цим поки не складається — Блок Литвина проти. Учора литвинівці не проголосували за включення до порядку денного питання про відкликання першого віце-спікера й таким чином провалили зняття Олександра Лавриновича в зародку.

— Я не розумію позицію Литвина, тим паче що ми його підтримали, — сказала в розмові з «Днем» комуністка Катерина Самойлик. — Але я думаю, що тут не до кінця були проведені консультації. Й, напевно, був розрахунок, що питання буде поставлене несподівано й люди не встигнуть зорієнтуватися.

— А хіба може Верховна Рада одночасно проголосувати за часткову ротацію президії Верховної Ради та Кабміну? Наскільки це коректно?

— Парламент може все. Своєю постановою він може відійти від регламенту. Парламент може вирішити це питання.

А от у Блоці Литвина аж ніяк не впевнені, що «Рада може все». Олег Зарубінський упевнений, що в пакеті це питання розглядати не можна.

— У вівторок почав діяти регламент Верховної Ради як закон. Уже ніхто не може сказати, що він тимчасовий. Він опублікований у «Голосі України». А по-друге, що таке пакет? Пакет — це одразу вибігають 150 людей, перевертають трибуну Верховної Ради, перевертають усю Верховну Раду, мотивуючи тим, що це злісні порушники. Я звик усе прораховувати. Я граю в шахи, а не в доміно й не в Чапаєва. У парламенті не треба грати в шашки, а треба прораховувати свої дії не лише на завтра, але хоча б на післязавтра, — сказав Зарубінський кореспондентові «Дня».

Судячи з усього, у нас ще довго не буде міністра фінансів. Точніше, міністром фінансів буде Юлія Володимирівна, як вона це й робила останнім часом.

ТИМ ЧАСОМ

Рада відмовилася проводити вибори мерів у два тури

Верховна Рада відмовилася запровадити обрання мерів міст шляхом обрання кандидатів понад 50% виборців, що проголосували.

За ухвалення законопроекту № 1060 «Про внесення змін до Закону «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, міських рад і сільських, селищних, міських голів» проголосувало 218 депутатів при мінімально необхідних 226.

Таким чином, Рада відмовилася запровадити проведення другого туру виборів міських мерів у разі, якщо жоден із кандидатів не набрав абсолютної більшості голосів виборців (50% +1 голос) у першому турі.

Новини

16 Квітня 2024

МВФ прогнозує зростання ВВП України цьогоріч до 3,2%

Поляки розблокували пункт пропуску Долгобичув-Угринів

Зеленський підписав закон про мобілізацію

Бронювання працює неефективно: кожен шостий працівник мобілізований – Петрук

Акціонери US Steel схвалили злиття з Nippon Steel

Компанія Дерипаски втратить 36% експорту внаслідок нових санкцій США та Великої Британії 

Українські металургійні компанії у березні скоротили експорт напівфабрикатів на 38,7%

Києву загрожують відключення світла за графіком – ДТЕК

Польська JSW скоротить видобуток вугілля на 850 тисяч тонн

АМКР збільшив виплавку сталі на 93% 

За три місяці китайські металурги відвантажили за кордон 25,8 млн тонн сталі

Майже 19 тисяч компаній переїхали по Україні від початку великої війни

Споживання сталі в Україні впало на чверть у 1 кварталі

Нафтогаз готовий викупити весь газ, запропонований українськими видобувниками

Запоріжкокс сплатив до бюджетів понад 225 млн грн податків і зборів

Торговий дефіцит України за перші два місяці 2024 року становив понад 3 млрд дол

ВСІ НОВИНИ ⇢