ООН хоче відновити зерновий коридор у Чорному морі за участі росії

Економіка Металургія Транспорт
ООН хоче відновити зерновий коридор у Чорному морі за участі росії

Організація Об’єднаних Націй вважає рішення України створити морський коридор для експорту зерна позитивним кроком для глобальної продовольчої безпеки, але продовжує також зусилля щодо досягнення нової угоди з Росією про розширення Чорноморського зернової ініціативи, яка фактично припинила існування з 17 липня, пише ZN.UA.

Ми розглядаємо альтернативи, які вивчаються для експорту, в дуже позитивному світлі, тому що важливо доставити зерно на світові ринки”, — сказала в інтерв’ю агентству Reuters генеральний секретар Конференції ООН з торгівлі та розвитку Ребека Грінспан, яка відповідальна за реалізацію угоди ООН з Росією.

Вона додала, що новий коридор, який намагається відкрити Україна, є одним з «дуже важливих зусиль», але «ризики є вищими».

Єдине, що зніме ризик і стабілізує ситуацію — це угода, яка буде підтримана усіма партнерами [перш за все, Росією]”, — вважає Грінспан

При цьому вона зауважила, що не може назвати жодних часових рамок для укладення нової угоди чи перегляду старої.

Ми переконані, що ми запропонували реальні рішення щодо питань, які підняла Росія. Ми хочемо мати можливість все ж таки пояснити, чому ми вважаємо, що це реальні рішення”, — сказала чиновниця ООН.

У серпні ВМС ЗСУ встановили у Чорному морі тимчасовий коридор через власні територіальні води та води країн НАТО, яким уже скористалися балкери Resilent Africa та Aroyat, що заходили до порту Чорноморськ для завантаження понад 20 тис. тонн української агропродукції для країн Азії та Африки. Минулого тижня у напрямку українських портів тимчасовим коридором пройшли ще три судна під завантаження експортною продукцією — зерном та залізною рудою.

Встановлений ВМС ЗСУ коридор використовується також для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та «Південний» на момент повномасштабного російського військового вторгнення. У серпні-вересні ним скористалися п’ять суден переважно з металопродукцією.

17 липня Росія направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції з портів у Чорному морі. Одночасно російська сторона оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства у північно-західній акваторії Чорного моря.

Після оголошення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи російські терористи почали завдавати масованих ударів по Одеській області, в результаті яких пошкоджень зазнає інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників. Окрім того, Росія погрожує атаками на цивільні судна, котрі прямуватимуть в українські порти.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢