Штати заборонили росії сплачувати борги з американських рахунків

Економіка Новини
Штати заборонили росії сплачувати борги з американських рахунків

Росії загрожує історичний дефолт, якщо вона вирішить не платити заборгованість із власних резервів

США заборонили уряду Росії виплачувати власникам суверенного боргу понад $600 млн із резервів в американських банках. Таким чином Вашингтон має на меті посилити тиск на Москву, пише УНІАН із посиланням на Reuters.

Згідно з санкціями, запровадженими після вторгнення Росії в Україну 24 лютого, валютні резерви російського Центрального банку у фінансових установах США були заморожені.

Проте Міністерство фінансів США дозволяло російському уряду використовувати ці кошти для купонних платежів за суверенними боргами, номінованими у доларах, у кожному окремому випадку.

За словами представника Мінфіну США, коли настав час одного з найбільших платежів, включаючи $552,4 млн основної суми за облігаціями з терміном погашення, уряд США припинив доступ Москви до заморожених коштів.

4 квітня також мав бути оплачений купонний платіж на суму $84 млн за суверенними доларовими облігаціями 2042 року.

За словами представника Мінфіну США, цей крок повинен був змусити Москву ухвалити важке рішення щодо того, чи використовуватиме вона долари, до яких має доступ, для виплат за боргом або для інших цілей, включаючи підтримку своїх військових дій.

Росії загрожує історичний дефолт, якщо вона вирішить це зробити.

«Росія повинна обирати між вичерпанням цінних доларових резервів, що залишилися, або надходженням нових доходів, або дефолтом», – сказав представник Мінфіну.

Росія має 30-денний пільговий період для платежу, повідомило джерело.

Як зазначає Reuters, Росія справді має кошти, щоб платити з резервів, оскільки санкції заморозили приблизно половину близько $640 млрд у золотовалютних резервах.

Рішення Мінфіну США посилить тиск на тлі того, що США та Європа планують запровадити нові санкції, щоб покарати Москву за вбивство мирного населення в Україні.

Раніше Росія, яка має в обігу 15 міжнародних облігацій номінальною вартістю близько $40 млрд, змогла уникнути дефолту за своїм міжнародним боргом, незважаючи на безпрецедентні санкції Заходу. Але завдання стає важчим, зазначає Reuters.

«Взагалі вони намагаються чинити ще більший тиск на РФ, щоб вичерпати внутрішні валютні резерви. Якщо їм вдасться це зробити, очевидно, це позбавляє Росію можливості використати ці долари для інших видів діяльності, по суті, для фінансування війни», – зазначив юрист  компанії Gibson Dunn в Гонконгу Девід Волбер

Востаннє Росії дозволили здійснити купонну виплату у розмірі $447 млн за суверенними доларовими облігаціями 2030 року минулого четверга, що стало принаймні п’ятим таким платежем з початку повномасштабного вторгнення 24 лютого.

Якщо Росія не здійснить жодної з майбутніх виплат за облігаціями у заздалегідь визначені терміни, або заплатить у рублях, де мають бути долари, євро чи інша валюта, це означатиме дефолт.

Хоча Росія поки що не може отримати доступ до міжнародних ринків запозичень через санкції, дефолт не дозволить їй отримати доступ до цих ринків, допоки заборгованість перед кредиторами не буде повністю погашена, а будь-які судові справи, пов’язані з дефолтом, не будуть вирішені.

Новини

18 Квітня 2024

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

Україна у лютому експортувала 148 тис тонн плоского прокату

Українська енергосистема залучає аварійну допомогу трьох країн 

Держборг України у 2024 році може зрости до 94% – МВФ

Україна має затвердити стандарти з переробки будівельних відходів

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю продукції для оборони стандартам НАТО

ДМЗ виготовив шахтний скіп для рудника Суха Балка

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів

Сьогодні можуть обмежити електропостачання для промисловості в усіх областях

17 Квітня 2024

Rio Tinto за підсумками першого кварталу скоротила відвантаження залізної руди

Промвиробництво в ЄС скоротилося на 5,4%

Україна у лютому посіла друге місце за обсягами експорту катанки до США

Газопроводи між Німеччиною та Францією транспортуватимуть водень

Ferrexpo планує збудувати нову сонячну електростанцію

В Україні зросла частка імпортних будівельних матеріалів – дослідження

Споживання цементу в Україні минулого року збільшилося на 17% – Укрцемент

ВСІ НОВИНИ ⇢