Уряд виділив аграріям 2,3 млрд грн пільгових кредитів

Економіка Новини
Уряд виділив аграріям 2,3 млрд грн пільгових кредитів

Уряд України додатково виділив у вівторок 2,3 млрд грн для підтримки сільськогосподарських товаровиробників за програмою “Доступні кредити 5-7-9”, у рамках якої уряд компенсує процентну ставку, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Цю програму ми теж переформатували. Наразі кожен підприємець може отримати кредит під 0% у розмірі до 60 млн грн. Відсотки перед банком сплатить держава”, – сказав він на засіданні уряду, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

Як уточнив Мінфін у пресрелізі, прийнятою ухвалою передбачено виділення 2 млрд 326,38 млн грн для пільгового або безпроцентного кредитування аграріїв на посівну з можливістю держгарантій на 80% суми кредиту.

“У разі необхідності Мінфін ініціюватиме збільшення витрат на державну підтримку та розвиток мікро, малого та середнього підприємництва (ММСП) у рамках програми”, – додало відомство.

Прем’єр зазначив, що вже у всіх областях, окрім Луганської, розпочалася посівна кампанія.

“Надали їм (аграріям) пільгове фінансування вже на 3,5 млрд грн. На сьогоднішньому засіданні уряди ухвалили рішення про максимальне спрощення реєстрації сільгосптехніки. Робимо це для того, щоб посівна робота в полі ніде не зупинялася”, – заявив Шмигаль.

Мінфін повідомив, що в рамках програми “Доступні кредити 5-7-9” з 21 лютого до 11 квітня було видано 1391 кредит на загальну суму 3,95 млрд грн.

Відомство нагадало, що механізм державної підтримки передбачає часткову чи повну компенсацію відсотків за банківськими кредитами суб’єктам підприємництва за участю Фонду розвитку підприємництва (ФРП), діяльність якого координується Мінфіном. На сьогодні ФРП уклав угоду про співпрацю із 42 банками. Загалом з моменту старту програми у лютому 2020 року представники ММСП отримали від уповноважених банків 36 213 кредитів на загальну суму 93,6 млрд грн.

Представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у телеграмі повідомив, що уряд на засіданні у вівторок схвалив процедуру тимчасової реєстрації у період дії воєнного чи надзвичайного стану тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних та меліоративних машин, сільськогосподарської техніки та інших механізмів.

“Зокрема, суттєво скорочено перелік документів для реєстрації машин та передбачено, що огляд машин здійснюватиметься державними інспекторами за можливості. Також встановлено, що схвалення заяв щодо реєстрації здійснюватиметься за принципом екстериторіальності”, – пояснив він.

Мельничук додав, що Кабмін також надіслав залишки коштів спеціального фонду держбюджету на загальну суму 540,9 млн грн на програми “Керівництво та управління у сфері агропромислового комплексу”, “Проведення інвентаризації земель та оновлення картографічної основи Державного земельного кадастру”, “Заходи з будівництва прикордонних інспекційних постів та покращення доступу сільськогосподарських МСП до експортних ринків”.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢