Бізнес назвав головні проблеми, які перешкоджають роботі промисловості

Металургія Новини Теми дня
Бізнес назвав головні проблеми, які перешкоджають роботі промисловості

Промисловість не може відновити виробництво через брак коштів, що виникли у зв’язку із зупинкою відшкодування ПДВ. Про це йдеться у листі Європейської бізнес асоціації на адресу міністра фінансів Сергія Марченка.

В ЄБА нагадали, що експорт продукції гірничо-металургійного комплексу та аграрної галузі є основними джерелами валютної виручки до українського бюджету та ключовим фактором підтримки платіжного балансу держави.

Наголошується, що працюючі підприємства ГМК намагаються забезпечити довоєнний рівень виробництва та експорту, щоб зберегти робочі місця, виплачувати зарплату та сплачувати податки (понад 80 млрд гривень за 2021 рік). Також підприємства ГМК надають матеріальні та фінансові ресурси ЗСУ, сприяють евакуації населення, спрямовують гуманітарну допомогу, транспорт, медикаменти населенню у всіх регіонах.

“Наразі невчасне відшкодування ПДВ блокує до 20% оборотних коштів підприємств ГМК, водночас постачальники сировини/матеріалів/послуг вимагають зазвичай повної передоплати за товари/послуги з урахуванням військового стану. Ці фактори змушують бізнес скорочувати обсяги закупівель, а значить це унеможливлює нарощування/збереження поточного обсягу виробництва та експорту”, – кажуть експерти ЄВА.

Аналогічна ситуація склалася й у аграрному секторі. Відсутність оборотних коштів призведе до дефіциту потужностей для зберігання зернових через неможливість компаній-експортерів продовжувати закупівлю зерна та його експорт, а також проблем із посівною кампанією.

Бізнес попереджає, що якщо найближчим часом проблему не буде вирішено, то підприємства будуть змушені скоротити виробництво, що призведе до скорочення персоналу, виплат податків та валютних надходжень.

“Наполегливо просимо Вас сприяти продовженню дії форми податкової накладної J/F1201012, що діяла до 1 березня 2022 року, а також відновити у терміновому порядку проведення камеральних перевірок податкової звітності з ПДВ для подальшого забезпечення бюджетного відшкодування ПДВ за попередні довоєнні періоди”, – до голови Мінфіну.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢